Quantcast
Идеята на министър Ангелов за COVID-болници крушира | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Идеята на министър Ангелов за COVID-болници крушира

Частично се сбъдва намерението и за "чисти" лечебници
4 923
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Идеята на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов всяка област да има самостоятелна болница за лечение на коронавирус се проваля. Другото негово успоредно настояване - да се разкриват лечебници, в които няма болни от COVID-19, e на път да се увенчае с частичен успех.

Министърът бе пратил в началото на седмицата писма до областните щабове с искане да посочат кои точно заведения ще реорганизират за целта. Изискваше се отговор в спешен порядък. Първи отрицателно и на двете идеи отговориха Русе и Кюстендил, с което стана стана ясно, че процесът няма да е лесен. После отказ дадоха и други градове. Вчера медицинският съвет на област София сметна за "нецелесъобразно, неприложимо и непрепоръчително" намерението за разкриване на COVID-болница. Като евентуално „чисто“ лечебно заведение бе посочена УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“, но това да стане след изписването на хоспитализираните към момента пациенти с коронавирус - не те да бъдат премествани в други заведения. "Предвид дифузното разпространение на коронавирусната инфекция на територията на област София изчистването на лечебни заведения от инфекцията и тяхното строго профилиране ще бъде затруднено. (...) Във всички лечебни заведения в областта, с изключение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, продължават да функционират специализирани отделения за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция", се казва още в становището на медицинския съвет за област София. Той е решил и да възложи на РЗИ анализ на заетостта и оборудването на болничните легла в COVID-отделенията, за да се види необходимостта от увеличение на леглата.

И Бургас като София отговори положително единствено на идеята за "чисти" болници. Дори предложи няколко - кардиологичната болница „Сърце и мозък“, Очната, както и заведенията в Поморие и Средец. Но самостоятелна COVID-болница бе отхвърлена, защото "не би задоволила нужния брой легла и ще застраши специализираната помощ за редица други заболявания".

И двете предложения бяха отхвърлени в Пазарджик. А и в Шумен. "При 219 легла, настанените до тази сутрин пациенти в усложнено състояние с коронавирусна инфекция са 256", съобщи за Радио Варна депутатът от БСП доктор Десислав Тасков, доброволец в шуменската болница. "Няма пациенти в състояние, което не изисква хоспитализация. Повечето от настанените са неадекватно или недостатъчно лекувани хора, потърсили помощ след влошаване на състоянието", разказа Тасков. Чиста болница няма да има и в Кърджали. "Единствената болница, която разполага с достатъчен брой профили, за да извършва лечение на болните не само с COVID-19, е областната МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Но тя не може да бъде определена за „чиста“, тъй като нейния леглови фонд и ресурсен кадрови потенциал е най-големият в областта. 340 са леглата в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, те са два пъти повече от всички легла на всички останали болници в областта взети заедно. Така че там задължително ще бъдат приемани и пациенти с COVID-19, но тя не може да остане „чиста болница“, коментира пред БНР и областният управител на Кърджали Никола Чанев. 

 

МЪКИ

Много трудно се осъществява идеята за COVID-болница в Пловдив, уж обещана на мига от премиера Бойко Борисов и кметът Здравко Димитров. Градската управа отправи вчера апел към общините от областта да направят дарения за преструктурирането на  МБАЛ “Св. Мина”. Първа с 5000 лв. помогна община Родопи. "Община Пловдив продължава да полага усилия за привеждането на МБАЛ “Св. Мина” в COVID-болница. Разкрит  е необходимият брой легла, за да се отговори на изискванията на РЗИ-Пловдив. Направен е анализ на състоянието и са описани необходимите ремонти дейности, апаратура и медицински консумативи, които спешно трябва да се подсигурят, за да може общинското лечебно заведение да функционира нормално. Приоритетно е разгледана съществуващата кислородна система, която покрива една трета от леглата и се нуждае от ремонт, а за останалите две трети е изработен проект и изграждането му започва веднага. Сума за доизграждане на инсталацията е 75  000 лв. Болницата обаче не разполага с подобни средства", се казва в съобщението на градската управа. Отворена е дарителска сметка, а призовани за нея са още фирми, граждани. Приемат се и директни дарения на маски, защитни облекла и консумативи, свързани с работата на персонала.

36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

СЗО: Шеста поредна седмица случаите на COVID-19 намаляват

25.02.2021

Обновена

711 17
Какво се случва след първата доза ваксина

24.02.2021

Би Би Си

4818 31
Засилва се натискът за международни ваксинационни сертификати

24.02.2021

Обновена

4182 31

Коментари

Страници

bilbotorbins

Подготовката за война трябва да започне много време преди началото й, като същото важи за всички обществени дейности. Трябва да се заделят и подготвят ресурси - материални, финансови и човешки, да се извърши подготовка на територията и да се съставят предварителни планове, които отчитат възможните варианти за действие на противника. Иначе си обречен да тичаш след събитията. Сега си отговорете, кое от всичко това направиха простия пожарникар и неговата команда? Защо той каза, че отделя 83 млн чак в разгара на епидемията, а болниците въпреки това са принудени да набират дарения за някакви жалки 75 хил.? Това при положение, че се изхарчиха милиарди за оръжие.

Антоан Савов

На пожарникаря му е най-лесно, яхва джипката и другите да се оправят

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Пожарникарят и неговата команда се изненадват дори от резултатите на собствените си действия, какво остава да планират нещо в перспектива. За това се иска мозък, при това с гънки. Предвид речника на Винету и че не търпи по-умни от него в обкръжението си, какво друго да видим като резултат освен една перманентна катастрофа?

ЛАФЪРДИЕВ

ЗАБРАВЯТЕ:

Кога беше ЖИПКАТА в Пловдив. Да вади кмета от болничното легло в частна болница и да му разпорежда да прави специална Ковид болница? Що забравяте.. Преди ОСЕМ дни..
За да се обособи такава болница, или разкрие нова област на лечение по здравна пътека и се разреши да работи в ЗДРАВНАТА КАЦА трябва да има ред документи и СПИСЪК НА ЛЕКАРИ.. Бюрократична работа, но гълтаща поне два дни-три дни в бумащина.. Пък после връщане на бумащината от НЗОК в болницата.. Барем още ден-два
НО!! Хоп и специалната болница взе, че отвори на пожар. "Заработи"..
И се отпочна на пожар прехвърляне на болни.. 
От действащи вече отделения на болници в туристическата спалня - ала "болницата" в Армееца..
Пак си прочетете за КИСЛОРОДНАТА инсталация в пловдивската Ковид болница. Иначе, те щели нещо си да лекуват там..

ЛАФЪРДИЕВ

А и това не забравяйте:

27 МАРТ 2020.  Пресконференция на НОЩ-а:

“ Междувременно министърът на здравеопазването издаде заповед, в която са посочени болниците, които ще лекуват и наблюдават заразени с коронавирус. Както и броят легла във всяка една от тях. В страната вече има осигурени близо 7500 легла, подготвени за заразените в „неусложенено състояние“, а интензивните легла са близо 1350.“

Днес се казва - Хоспитализирани са 5942. В интензивно отделение се намират 383.

Би трябвало да има 1500 неусложнени и близо 1000 интензивни легла.

Което не дава основание за гасене на пожар, а за едни ПРЕМИСЛЕНИ действия. Доколкото в ботоксовата министърка има мисъл. А не ШУМ от маркировката..

Костадин Николов

А въобще, когато се вземат мерки по време на криза, първото правило е, тези мерки да се прилагат решително, напористо и със цялата енергия, която е налична.

 

Правилността на мерките, колкото и странно да звучи, е едва на второ място и е желателна, но съвсем не задължителна.

 

Колебанието по време на криза е обикновено фатално, колкото и гениални да са планираните мерки. Обратното, ако дейностите са съмнителни и дори само частично правилни, при решителното им прилагане може да се достигне успех.

 

Защото когато се прави нещо, то правилният път се очертава и дейностите могат да бъдат коригирани и в движение. Но когато дейностите се провеждат нерешително, всичко завършва в спорове и говорилня, кое било правилно, кое било по-правилно и най-правилно, какви са световните тенденции и как сме можели, но не сме успели, защото не знам какво си.

 

А през това време, кризата се задълбочава, спират да работят дори тези области, които са работили преди и положението става неспасяемо.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Добре описахте настоящето ни. Това е неуправляем хаос.

j.jelevban

        👍 Написалисте го много по-добре отколкото аз бих могъл.На война като на война.Но това не е война защото при загуба ще загубят едни и ще спечелят други т.е. обществото държавата не е консолидирано/а.

Отам и симулативните мерки.Статуквото трябва да оцелее на всяка цена.Това е приоритета на власта.Не ''войната''

The Pal
снимка на The Pal

Мдаааа...крушъли крушира...идеята

Антоан Савов

Това беше решение, даже много добро. Но ако си спомним още в самото начало ЩАБа обяви, че няма да се транспортират болни. По спомен тази стратегия се наложи от "лабораторните" доктори.

Zmeja

При нашето "отлично" организирано и ресурсно обезпечено здравеопазване или сериозно болните трябва да се транспортират или медицинския персонал и оборудване трябва да се транспортират. Въпрос на преценка кое е реално и по-рационално.

цепи
Какво е туй "крушира" , нито на български, нито на цигански има такъв глагол ?
Minderbinder
снимка на Minderbinder

Нещо като 'ябълкация', предполагам 😵

de_Ruyter

 Сума за доизграждане на инсталацията е 75  000 лв. Болницата обаче не разполага с подобни средства",

 

Толкова, за парите които се дават за здравеопазване, според главната ТИКВА на България... всяка година вмилиарди, а няма няколко десетки хиляди за жизненоважни системи... но пък имаше 60 милиона за Зала "Колодрума", а ТИКВА!? с 60 милиона се прави чисто нова болница. Чистак нова! Колко легла "открихте", изроди... легла без лекари, сестри и санитари?

 

 

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Болници се правят, ама ние имаме търговски дружества. Лекуват държавите със здравеопазване. Ние решихме, че не ни е нужно. И сега нашето здраве не е приоритет на тази търговска дейност. То си и личи по резултатите...

първолета

Идеята на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов всяка област да има самостоятелна болница за лечение на коронавирус се проваля.

Какъв трябва да си, за да обявяваш една идея, без да си събрал необходимата информация, без анализ на възможните резултати, без предварителна организация??? Тъп? Паникьосан? Послушко, изпълняващ чужди хрумки? Еми ... ще "крушираш", какво друго може да се очаква. 👎

Gusin

Крушира, Крушо, Круши.

6veik
снимка на 6veik
Круше в крушата на българския език. 👎
mi6osp.

Управлението на калинките крушира.

България крушира.

Идеите на калинките  крушират, т. е  стигат до под кривата круша.

 

kirkorin

Крушата не пада по-далеч от дървото.

 

......и.....

 

Расцветали яблони и груши,
Поплыли туманы над рекой.

 

.....и......

 

На зла круша зъл прът.

Льо Клер


.......................
Чтоб всех подобрать, потерпевших в ночи крушенье, крушенье
Чтоб всех подобрать, потерпевших в ночи крушенье, крушенье

То, корабокрушенците сме ние!

марк

 

 

 

                                          . но пък имаше 60 милиона за Зала "Колодрума", а ТИКВА!? с 60 милиона се прави чисто нова болница. Чистак нова! Колко легла "открихте", изроди... легла без лекари, сестри и санитари?

 

 

                                   Ами 75 милиона за колекторските фирми на Вълка ? Точно по време на първата криза .

yordan4o_

Крушира-здравеопазването отнесе круше в Тиквата-лок/нокдаун

 

Това ли ни казват?

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...надявам се , че вече и най-малоумните фенове на Винету да са разбрали, че здравеопазването в България има нужда от коренна промяна...аз лично като първа стъпка предлагам на така наречените "частни болници" да им се забрани да ползват пари от здравната каса...щом са частни да си търсят парите от частните пациенти...същото да важи и за зъболекарите...недопустимо е частен зъболекар да иска пари от здравната каса за каквото и да е...да си търси парите от частния пациент...без помощта на здравната каса...

.

 

 

j.jelevban

        В една система основана на часна собственост,как ще съществува подсистема на хуманен принцип?Те ще са несъвместими.

        Време е народа да разбере че има разделителна черта,рубикон и да реши от коя страна на чертата да е.В момента сме там дето яко се мре.

Доц.Трътлев

...надявам се , че вече и най-малоумните фенове на Винету да са разбрали, че здравеопазването в България има нужда от коренна промяна...

Надеждата крепи човека, но аз лично съм песимист. Пример - как е възможно да има професори - герберасти?

bugar
снимка на bugar

На времето имаше инфекциозна болница. Тя беше отделно от останалите болници. Не е добре в една болница да се лекуват силно инфекциозни заболявания и да има отделения за други "нормални" заболявания. Това не е нещо ново, още от древността инфекциозно болните са били отделяни...

 

Ама когато болниците са Акционерни Дружества, какво може да очакваш. Кой е луд да се разправя с инфекциозни заболявания при тази търговска среда??? Само пластични операции и това е.

Дежурния

Едва ли идеята вече е круширала. Първо трябва да дюлира, после мушмулира, след това прасковира и чак накрая може евентуално и да крушира.

bisdatquicitodat

крушение (български)

Съществително нарицателно име, среден род, тип 72

Провал, катастрофа, крах. Крушение на идеи. Крушение на мечти.

Етимология

Книжовна заемка от старобълг. кроушение. Виж съкрушавам.

 

съкрушавам (български)

Етимология

старобълг. съкроушити (~*krušiti = лит. kriaušyti „меля“). о-огласовка на кърша.

Синоними

сломявам, сразявам, съсипвам, смазвам, унищожавам, поразявам, разгромявам, разбивам, разнебитвам, разстройвам, покорявам, побеждавам, убивам, потъпквам, потушавам, мачкам, смачквам, раздробявам

tatyana1

Даже в град с повече от 1 многопрофилна болница е трудно да се реализира подобна идея. Как ще стане- едната да е само инфекциозна, а оборудването и специалистите да се преместят из града от болница в болница? Или в инфекциозната ще заключат другите отделения и ще пратят другите специалисти вкъщи? Ами после? 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш