Quantcast
Идеята за глобален отказ от патенти върху ваксините набира скорост | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Идеята за глобален отказ от патенти върху ваксините набира скорост

Патентите не ограничават производството или доставката на ваксини, твърдят обаче от компанията производител BioNTech
Обновена
2 705
 ЕПА/БГНЕС

Инициативата да бъде премахната патентната защита върху ваксините срещу COVID-19 и така да се улесни разпространението им по света се посреща топло от големите държави.

В четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел е готов да обсъди предложението, след като ден по-рано от Вашингтон обявиха, че подкрепят отказа от патенти.

Подкрепа за инициативата заяви и френският президент Еманюел Макрон, макар че доскоро Париж се съпротивляваше на подобно предложение. Досега нито една френска фармацевтична компания не разполага с одобрена ваксина срещу COVID-19.

Руският президент Владимир Путин също се обяви за отпадането на патентите. „Чуваме от Европа идея, която според мен заслужава внимание, а именно да премахнем патентните защити от ваксините срещу COVID-19 ... Русия, разбира се, би подкрепила подобен подход”, коментирал е държавният глава в интервю, цитирано от ТАСС и БГНЕС. "В съвременните условия трябва да мислим не за това как да извлечем максимална печалба, а за това как да гарантираме безопасността на хората", допълнил е Путин.

Първоначално външният министър на Германия Хайко Маас коментира, че страната му е отворена за разговори по въпроса. "Ако по този начин ще допринесем повече хора да получават по-бързо ваксини, това е въпрос, който трябва да си зададем", е казал Маас, цитиран от АФП и БГНЕС. По-късно обаче немското правителство излезе с позиция, в която подчерта значението на запазването на патентните защити. "Защитата на интелектуалната собственост е източник на иновации и трябва да остане такава в бъдеще", смятат в кабинета на Ангела Меркел.

Производителите се мръщят

От немската компания BioNTech заявиха, че патентната защита на ваксините за COVID-19 не възпрепятства производството или снабдяването с ваксината, разработена с Pfizer. "Патентите не са ограничителният фактор за производството или доставката на нашата ваксина. Те не биха увеличили глобалното производство и предлагане на ваксини в краткосрочен и средносрочен план", се казва в изявление пред АФП, цитирано от БГНЕС.

Проблемите варират от създаването на производствени обекти през набавянето на суровини до наличието на квалифициран персонал, което задържа процеса, твърдят от компанията. "Ако някое от тези изисквания не е изпълнено, качеството, безопасността и ефикасността на ваксината не могат да бъдат гарантирани нито от производителя, нито от иноватора. Това може да изложи здравето на ваксинираните на риск", предупредиха от BioNTech.

Още

Броят на милионерите се е увеличил напук на коронакризата

23.06.2021

636
В 7 области на страната няма новозаразени с COVID-19

23.06.2021

1230
Рим поиска да вземе от Лондон финала на Евро 2020 заради COVID-19

22.06.2021

Обновена

1812