Quantcast
ИТН отвори нов проблем в коалицията - ковид мерките от април | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

ИТН отвори нов проблем в коалицията - ковид мерките от април

ГЕРБ предупреди, че управляващите отварят врата за пълна безконтролност на системата
Обновена
3 545
 БГНЕС

Законопроектът, който трябва да определи какви мерки могат да се въвеждат без извънредна епидемична обстановка, се сблъска с доста съмнения и критики при първото четене в комисията по здравеопазване днес. Единно мнение по него няма даже в управляващата коалиция, като ИТН предупреди, че може да не го подкрепи на второ четене.

Както "Сега" писа, с промени в закона за здравето управляващите осигуряват възможност здравният министър да може да въвежда противоепидемични мерки и без извънредна обстановка. Специално е посочено, че сред тези мерки не могат да бъдат ограничаване на придвижването и затваряне на обекти и услуги. Извън това обаче текстът е твърде общ и именно по този въпрос критики имаше и от ИТН, и от ГЕРБ.

"Категорично сме против широките правомощия на министъра на здравеопазването да въвежда ограничения без критерии и срокове след отмяната на противоепидемичната обстановка", обяви доц. Силви Кирилов от ИТН. Той поиска много точно прецизиране на текстовете между първо и второ четене и предупреди, че групата ще прецени според резултата дали ще подкрепи законопроекта. ИТН има 25 депутати.

ГЕРБ видя и друга опасност в писания набързо законопроект. В него е предвидено и занапред касата да може да сключва договор с болници и др. изпълнители на медицинска помощ, които не отговарят на условията за това. Такава възможност досега съществуваше само при условия на извънредно положение или извънредна обстановка. Занапред ще е достатъчно да има разпоредени временни мерки като например отделяне на ковид болници или промяна в броя на леглата, за да се заобиколят обичайните критерии за работа с финансиране от НЗОК.

"Тази промяна дава възможност на системата да работи извън всякакви регулаторни стандарти - това е опасно за хората", заяви проф. Костадин Ангелов. Управляващите му опонираха, че тези възможности са въведени именно от ГЕРБ в началото на пандемията. Това е така, но само в рамките на извънредно положение и извънредна обстановка.

И ГЕРБ като ИТН настоява за внимателни редакции преди второ четене на законопроекта и поне 7 дни срок за това. От изказванията на БСП и "Продължаваме промяната" обаче се разбра, че те бързат с промените и смятат да ги въведат в сила със задна дата от 1 април. Бързането се налага заради правния вакуум, който може да възникне от петък нататък.

Очаква се правителството да не удължи извънредната епидемична обстановка след 1 април. За това по принцип не е необходимо ново решение, тъй като предходното - за удължаването й, е със срок до 31 март. С отпадането на извънредната обстановка обаче ще отпадне и правото на здравния министър да определя противоепидемични мерки. От Министерския съвет официално обявиха, че от 1 април отпадат и мерките като задължителното носене на маски, т.е. липсата на правомощия поне на първо време не би следвало да е проблем. Някои експерти обаче смятат, че свалянето на маските е преждевременно, а без промените в закона те няма да могат да се въвеждат, например в градския транспорт.

 

ПОД ЛИНИЯ

Промените в закона за здравето показват и една законодателна особеност на новите управляващи. В мотивите към проекта те са дописали уточнения, които не са изрично посочени в закона. Въпреки че тези обяснения нямат правна стойност, депутати от БСП и "Продължаваме промяната" редовно ги изтъкваха в комисията като пример, че всичко е конкретно разписано. Така например, според мотивите, занапред ще могат да се въвеждат само мерки от общ характер като дезинфекция, проветряване и дистанция. Пише също така, че остава и възможността за въвеждане на задължителни маски.

ПЛОЩАДНО

Темата на законопроекта не само предизвика обичайните изблици на "Възраждане" на тема маски, но привлече към залата и хора с доста радикални идеи за пандемията. Елена Гунчева, очевидно незапозната с текстовете, на няколко пъти предупреди, че здравният министър "ще може да затваря хора по къщите" (това е изрично забранено). "Това е просто медицински фашизъм", обобщи чувствата си депутатката на Костадин Костадинов. В залата бе изслушана и гражданка, която поиска възможността за онлайн обучение да бъде удължена до 3 месеца след извънредната обстановка, за да могат родителите да спрат децата си от училище в случай на задължително тестване. Тя е склонна и на компромисен вариант - в закона да се забрани тестването.

 

ОБЛЕКЧЕНИЕ

От днес отпада задължението учениците да се тестват за COVID-19 в училище. Решението бе взето преди десетина дни заедно с отпадането на зелените сертификати. Така единствената следа от пандемичните ограничения у нас остават маските, които все още са задължителни в закрити обществени места. Както обикновено, децата понесоха най-голямата строгост на ограниченията - тестовете за останалите обществени обекти отпаднаха преди месец.

 

 

Още

София влезе в жълтата ковид зона

28.06.2022

Обновена

6952
В Гърция новата вълна на COVID-19 не стихва

27.06.2022

Обновена

6794
МЗ разреши четвърта доза ваксина срещу COVID-19

24.06.2022

Обновена

2411