Quantcast
Кабинетът ще плаща по 24 лв. на ден на работник в затворен бизнес | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Кабинетът ще плаща по 24 лв. на ден на работник в затворен бизнес

2 664
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Нова форма на подкрепа за затворени предприятия в коронакризата обмисля правителството. "Имаме готовност за всички сектори, не само заведенията, да предложим до 2-3 седмици нова мярка в подкрепа на работниците. Идеята е те да получават двойния размер на минималното обезщетение за безработица от 12 лв. - или 24 лв. на ден, за всеки ден, в който бизнесът е бил принуден да затвори", коментира пред БНТ социалният министър Деница Сачева. Мярката още не е доизчистена, предстои да се консултира със социалните партньори. Нужно е и одобрение от ЕК. Няма яснота в какъв времеви хоризонт ще се прилага мярката и с какъв общ бюджет. 

Нови мерки за подкрепа са възможни и в сектора на здравеопазването. Правителството обмисля дали да разшири подкрепата за лекарите на първа линия, като я насочи и към специалистите от доболничната помощ и джипитата. За тази подкрепа досега по линия на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са предвидени 120 млн. лв., предстои да заделим още 45 млн. лв.", коментира Сачева. 

Правителството бе остро критикувано за неефективността на първоначално предложената схема за подкрепа на работещите в ударени от кризата предприятия 60:40, като в последствие мярката бе променена и удължена. 

Още

Процентът положителни проби за COVID-19 остава смущаващо висок

25.06.2022

Обновена

1686
Случаите на COVID-19 се удвоиха за седмица

23.06.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

3271
Най-трудният бизнес се бори да оцелява без рамо от държавата

20.06.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

1711