Quantcast
Кунчев: Или почваме да спазваме мерките, или отиваме към локдаун | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Кунчев: Или почваме да спазваме мерките, или отиваме към локдаун

Заради недоволството от зелените коридори отново се мисли за промяна, призна здравният министър
Обновена
10 540
Брифинг на оперативния щаб

Брифинг на оперативния щаб

Posted by bTV Новините on Wednesday, November 18, 2020

Ситуацията е изключително сложна, мерките не получават нужното разбиране на гражданите. Продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус или че ние под някаква форма влияем отрицателно върху свободите на хората. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на COVID-19. С остър тон той осъди липсата на доверие в управляващите и в здравната система. Ако продължава да се насажда усещането, че българските лекари са убийци в бели престилки, няма да стигнем доникъде, скара се на гражданите той.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отново отвори въпроса за нови, по-строги мерки. "В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много диференцирано решение - или спазваме мерките, или преминаваме към нови, много по-строги мерки, каквито има в почти цяла Европа. Другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи", каза Кунчев. От думите на здравния министър обаче се разбра, че нови ограничения едва ли ще има, напротив - поради голямото недоволство срещу зелените коридори за възрастни, те отново може да се преразгледат. На този фон България вече е на трето място по смъртни случаи в ЕС.

Ние сме във война и в тази война трябва да спасим колкото се може повече български граждани с мерките, които са важни и наложителни, каза здравният министър. Той се възмути от неразбирането за зелените коридори. Задавам си въпроса къде сбъркахме, след като приложихме мярка, която беше одобрена от всички. Защо не може да се прояви разбиране, че това ограничение преследва медицински цели, колко пъти трябва да ни опровергае вирусът, коментира Ангелов. Той заяви, че в момента се умува по промяна на заповедта, като отново се изслушват всички страни.

"Много трудно се говори за мерки, когато обществото е толкова разделено", каза още министърът, въпреки че това разделение се насажда от правителството, което се лута от една крайност в друга. Ако нямаме осъзнаване на хората, че мерките са необходими, няма да постигнем резултат, ще продължим да се изкачваме и по смъртност, и по заболеваемост и в един момент ще стане всичко онова, което сме си говорили отдавна, заяви министърът на въпрос ще има ли нови мерки.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък се обяви против искането на заведенията и ресторантите за отстъпки в ограниченията за предстоящите празници. В София заболеваемостта е над 1000 на 100 000 души. Тя каза, че ще се мисли единствено за училищата, но уточни, че не вижда как всички деца могат да се върнат на училище.

Правим всичко, което е по силите на системата, няма да оставим никого на улицата, но и обществото трябва да ни помогне, като спазва мерките, призова шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той също критикува пренебрегването на ограниченията и хората, които продължават да ходят болни на работа. Изказванията на Кунчев и Балтов опровергават здравния министър, че решението да няма по-строги мерки е взето по медицински съображения и е позиция на експертите, а не еднолично решение на Борисов, който държи да докаже, че ще изведе страната през кризата без затваряне на икономиката.

На база 14-дневна заболеваемост България е на 13-о място, има бавно пълзене нагоре, докладва доц. Ангел Кунчев. В момента смъртните случаи с COVID-19 в България са 14.3 на 100 000 души и това ни отрежда трето място в ЕС/ЕИП и Великобритания след Белгия и Чехия. Положителните случаи са 658 на 100 000 души, но правим най-малко тестове в Европа, така че едва ли тази статистика е показателна.

Министърът изнесе данни за заетостта на леглата за лечение на заразени пациенти, според които в десетина области в страната положението е тежко, а в Шумен заетостта е 132% - т.е. има болни, за които няма легла. В Габрово заетостта е 95%, над 70% е в Русе, Търговище, Разград. На национално ниво имаме 11 492 легла за леки случаи и 1257 за интензивно лечение. От леките са заети 5316 легла, а от интензивните - 313. Това означава, че в общ план заетостта на леглата за COVID-19 е 46%, а на интензивните - 25%. Най-голямо натоварване на интензивни легла има в Плевен - 77%, и в Разград - 60%.

 

 

ЗА АНТИГЕННИТЕ ТЕСТОВЕ

България ще обсъжда дали да отмени изискването за PCR тест за поставяне под карантина, издаване на болничен и пр. След като вчера ЕК обяви, че антигенните тестове могат да служат за алтернатива на PCR-ите, експертните съвети на МЗ ще преценят дали да се промени и нашият регламент. Здравният министър призна, че в момента много хора не си правят потвърдителен PCR тест, за да не излизат в карантина и да продължат да ходят на работа. Това означава и че те не попадат в официалната статистика.


ЗА СЛУЧАЯ В ПЛОВДИВ

"Това, което бе показано, е неприемливо за човешките очи. Но когато работите в едно лечебно заведение, истината има и различен поглед, коментира министърът по повод кадрите на пациенти, чакащи на стълбите в Пловдив. Здравната система се справя. Но ако продължим с неспазването на мерките, с толерирането на мнения и показването им широко на хората, че това е една лъжа, че няма коронавирус, че мерките са измислени, за да пречат на хората. Ако продължаваме да горим маски, да наричаме българските лекари убийци, ако продължаваме да обясняваме, че това са бяла мафия и т.н., ние ще загубим тези хора. Тези хора са по местата си денонощно. Бях в Шумен - отвътре нещата изглеждат страшно", коментира министърът. "Това, което се случва в Пловдив, е върхът на айсберга. Тези неща се случват, защото системата не е реформирана, но сега не е време за реформи", каза още той.

На въпрос кой ще поеме отговорност за починалите пациенти в страната, Ангелов каза, че е готов да понесе във всеки момент своята отговорност. Имаме план, но проблемът са хората, заяви министърът.

 

СОФИЯ

По повод снимки на претъпкани автобуси към Витоша заради ограничения им график, столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че ще отпусне по едната линия допълнителен рейс и призова да се подават сигнали и за други линии, като обеща да се вземат мерки. Тя твърди, че градският транспорт работи с нормален график въпреки спада в броя на пътниците.

 

КЪДЕ Е ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ

Миналата седмица здравният министър обеща да покани на брифинга ген. Венцислав Мутафчийски, който още се води шеф на НОЩ, но не се появява публично. Днес министърът обяви, че Мутафчийски е "приел поканата", но днес сутринта се извинил, че не може да присъства поради неотложен ангажимент в МО.

 

90

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Черният петък" е последният ден преди частичния локдаун

27.11.2020

Обновена

599 1
27 НОЕМВРИ

26.11.2020

542
Не се притесняваме да гледаме децата на лекарите от първа линия

Коментари

Страници

Sine_metu

Почваме какво? Да си отглеждаме доверие към управляващите?

HUMANOID
снимка на HUMANOID

С остър тон той осъди липсата на доверие в управляващите и в здравната система. 

 

Еййй, тия взеха да осъзнават някои неща...

 

 

- средната възраст на продължителността на живота е 73 години

- средната възраст на умрелите на 18.11.2020 от ковид е 70 години

 

не виждам разликата да е много голяма и фатална,

а причината може да не е в несъществуващата пандемия,

а в несъществуващата здравна система (държавата)....

Дан Колов

На кого да вярваме-  на неуправляващите ли? Курнелията, Доган и Славчо, великият мързел? Вярвай им ти..

woogie

Най-главните критикари на Правителството са пълен пас. Не смеят да си отворят устата. Нинова отиде да се лекува при този на когото се подиграваше, Радев, който отричаше наличието на вируса го изгониха от Естония точно заради несъществуващият вирус, Отровното Трио след фиаското си за сваляне на Правителството, както и метежниците, прекратиха безчинствата си. Е, и?! Осигуриха четвърти мандат на ГЕРБ и млъкнаха, опозорени. Сега до пролетта няма да има вече малоумни вотове и инфантилни вета. Даже и кворума на Парламента вече не могат да провалят. Само скимтят безсилно, като бити кученца.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Да бе, затова Боце от 4 месеца е в нелегалност в джипката. Радев, Нинова и отровното трио пишат заповедите, назначават министър счетоводител да бори епидемия, НОЩ съставен от хирурзи, но без терапевти, вирусолози, инфекционисти, или реаниматори.  Те разхвърлят хеликоптерните пари през прозореца на джипката и 10 години не увеличават заплатите на сестрите, лекарите и др. мед. специалисти. Радев, Нинова и отровното трио не били реформирали здравната система, и затова сега положението било тежко.

Getsbi

Най-главната критика срещу тоталното безхаберие на това правителство 

не е Нинова (те са с Борисов дупе и гащи).

Необорима безмълвна критика към правителството са хората, които издъхнаха в чакане на линейки и по стълбите или от липсваща адкеватна лекарска помощ.

Цялата ни здравна система е порутена - не от КОВИД19 , а от системна 10 годишна некадърност,

която изгони сестри , санитари и лекари в чужбина.

ГЕРБ отдавна е обречен.  

илианм
снимка на илианм

Да попитам,че нещо ми се губи-чия джипка бе паркирана на"Дондуков"1 на четвъртия ден от протеста?Как се чувстваш с мишена на дирника услужливо окачена там от любимата ти тиква? Оставането му на власт от "началниците" е точно срещу това-нови 4500 войници база"Атия" ибазавъв Варна.Поне да си плащаха за престоя тук.

Michael
снимка на Michael

woogie, ето това е причината за проблемите - начинът, по който ти говориш. Прекалено много други го правят и това довежда до недоверие и дори открита омраза. Ти обръщаш всяка критика, различно мнение за който и да е детайл в нещо, което ти си определил - в нашия случай "невярване в съществуване на вируса приравнено на нелоялност към ГЕРБ". Даваш ли си сметка, че това е пълен абсурд и хора говорещи като тебе всъщност са подстрекатели на омраза и пречка за всякакъв разумен разговор? Ти някакъв нацист ли си, какво си? Ако ти плащат, не мислиш ли, че това не може да е в рамките на допустимото, защото излиза, че работодателят ти ти плаща за изказвания с опасен характер?

 

И за да не излизаме от темата - без значение какви са били болестите им, спомни си ония двама души дето умряха оня ден пред болницата заради бъркотиите и пълната неспособност на сега управляващите да управляват каквото и да било. Говорим за неспособност, не за идеологии, не за наши и ваши - ЗА НАКАДЪРНОСТ, а не за вирус.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Продължават с обвиненията към хората, че са безотговорни и са виновни за състоянието на здравната система. Не си правели писиари след антигенните тестове, не излизали в карантина и продължавали да заразяват. И претоварвали болниците.Това е защото не им се дават още 120 лв, след дадените 35 за антигенния. Или ги нямат.  Ами защо не направихте тестовете достъпни и платени от НЗОК, бе Балтов? Ако тестовете бяха безплатни за хората, щяхте да имате основание за твърденията си.

clavdivss
снимка на clavdivss

Както се очакваше правителството се провали с гръм и трясък с овладяването на втората вълна. Гибона се чуди с кви глупости да отклонява вниманието, а хората измират, като мухи пред болници и по стълбища изоставени с кислородни маски, но аз лично не съм и очаквал друго да се случи.

Sergey Dimitrov

Ами то не е имало първа вълна. Имаше само много неадекватни мерки, които подкопаха доверието на населението. Затова и мерките в момента не работят.

Стана точно както в приказката за лъжливото овчарче.

Gusin

И какви са мерките в моемнта, че нещо не се сещам? Утре ще се изпотрепят в моловете да пазаруват. Баси мерките. 

gggeorgy

Подкрепям! Да затвориш всичко на 10 слуая, а сега да се държиш по този начин е безумно! 

gggeorgy

Подкрепям! Да затвориш всичко при 10 случая, а сега на 5000 да се държиш така е безумие!

gggeorgy

Мдаааа, да затвориш държавата на 10 случая изигра лоша шега...А сега на 5000 😬

илианм
снимка на илианм

Ами началниците така казаха напролет.Сега се гърчат в мисловна немощ.Все едно аз да решавам диференциално уравнение.Дето не съм го виждал написано на хартия.Та и Кунчо тъй...

Да си ги заврат "мерките и теглилките" там дето слънце не огрява!!! По-горе им припомниха за лъжливото овчарче!

PlaNed
снимка на PlaNed

Това вече го копирах, но логорейците ме принуждават да го повторя.

Кои заповеди по-точно трябва да спазваме?

Знаете ли колко заповеди са качени на сайта на Министерство на здравеопазването от 1 октомври насам?
- Двадесет.
А знаете ли колко са отменени оттогава, защото други заповеди са влезли в сила и са отменили предишните?
- Десет!

Заповед: коридори за възрастни над 65 години от 8 до 10 ч. Недоволство.

Добре де, нека тогава да са и от 13:30 до 16:30 ч.

Междувременно Сдружението за модерна търговия, в което членуват всички 12 най-големи търговски вериги, излезе с позиция, че тази мярка "води до опашки" и "рискови струпвания на хора пред магазините".

 

Заповед: учениците вкъщи.
Втора заповед: учениците в час с маски.

 

Заповед: Всички болници да подготвят 10% от леглата за Ковид.
Заповед: болници за COVID и болници без COVID.


Заповед: задължителни маски на открито. Не, чакайте, само когато около вас има хора, значи "на открито", но не и когато сте сами. Или с близки. Или чакайте?

 

Заповед: нощните заведения затварят. Но чакайте, какво значи нощно заведение? Заповед: ресторанти и барове работят до 23:30 ч. Но не, всъщност зависи в кой град си. И какво разбираш под "бар".

Никакви заповеди не могат да се изпълняват без да бъдат одобрени от алибеговчетата, от бг-мама, от всички фейсгрупи по всичките земни кълбета, от отровното трио и от сладкото каре, от ...

ПероВТ

По смъртни случаи сме Нр.1 защото без емигрантите не сме 7, а по-малко от 5 милиона. Същата е ситуацията с броя новозаразени. ЩАБ-аджиите носят немалка вина за неспазването на мерките - спомнете си приказката за лъжливото овчарче.  Колко пъти ни лъгаха, докато спрем да им вярваме?

Sine_metu

Въпросчета за доверието и Бо-ри-сов на бис за четвърто

Виждаме какво става при 5 629 ковидни в болница, от които 313 тежки. Наистина ли „в общ план заетостта на леглата за COVID-19 е 46%, а на интензивните - 25%“?

И ако да, защо незаетите не се включват за лечение на хората?

ЛАФЪРДИЕВ

27 МАРТ 2020:

Пресконференция на НОЩ-а:

“ Междувременно министърът на здравеопазването издаде заповед, в която са посочени болниците, които ще лекуват и наблюдават заразени с коронавирус. Както и броят легла във всяка една от тях. В страната вече има осигурени близо 7500 легла, подготвени за заразените в „неусложенено състояние“, а интензивните легла са близо 1350.“

 

Днес - 5 629 души са в болница, от тях 313 са в интензивни отделения.

 

Празни - близо 1900 неусложнени легла, 1047 - интензивни..

mi6osp.

Незаетите легла не се включват за лечение на хората. ащото болните от COVID-19 се лекуват  от лекар, а не от легло.

Което беше казано на властта още когато тя рапъна леглата в  "Арена Армеец" 

аман бе

Отговарям като лаик: "Вероятно защото леглата още не са се научили да лекуват хора."

Проблемът не е (само) в липсата на легла, а в липсата на лекари, мед. сестри и санитари. И ако за подготовката на един санитар не се изисква кой знае колко време и специализирани занятия, то лекари и медицински сестри не могат да се подготвят за 1-2 месеца. В момента това е май основната дупка в системата. А и от наличните лекари и мед. сестри все повече стават пациенти, а не лечители.

 

ПП Колегата mi6osp ме е изпреварил.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Защо ли мерките не получават нужното доверие на гражданите?

☺️

"След дъжд качулка" е коректно определение за действията на управляващите до момента.

Gusin

Щото реално мерки няма.

ЛАФЪРДИЕВ

Ботоксова министъркининке - след случая с Пловдив в белите държави ИСТИНСКИТЕ МИНИСТРИ СИ ДАВАТ ОСТАВКАТА.. ДОРИ И ПРАВИТЕЛСТВАТА..

А не се оправдават и не винят за това ЛОГИСТИКАТА, шофьора на линейката, санитаря..

Щото ти ако си забравил..

НИЕ НЕ СМЕ..

Как БАШ ШОФѝОРА в таз територия извади от болничното легло пловдивския кмет да му обещава, че от днес за утре ще прави СПЕЦИАЛИЗИРАНА КОВИД БОЛНИЦА..

Е!! И той, И ти, И ШОФѝОРА на ТЕРИТОРИЯТА я направихте..

Бледа реплика на туристическата спалня в АРМЕЕЦА..

Щото и с последната се канихте да борите пандемията, ако и това си забравил..

Orlin

Какво, ще му затварят касичката/държавата да не пълни чекмеджето с пачки и кюлчета? Няма стане. Като управлявше вилаета,  с една ръка стиснал ковида/каръка с другата ръка суджука/филията,  окна от Банки - тея не от отровното от смрадливото трио решилили  да му затворят чекмеджето/държавата, да не може да си пазарува миски  и синоптички, да не им купува Поршета/БМВ-та и хасиенди по Барса, Ница, Кан и Монако, да не му возят рекета с правителствения в сигурните авоари.

**

Окна тогиз - няма да стане, да приземяваме, присвояваме и усвояваме можем ли, можем, да логореем от жипката можем ли, можем,  пак ние ще изпълняваме бюджета, защото искат да ми счупят чекмеджето/държавата.

**

2, 3 дена и айде на работа, чекмеджето да се пълни. И работата осв.... как беше.

bay Dragan

От приказки искат да докарат загрижеността, а Босът им е пълен некадърник.

Slava
снимка на Slava

"Яко ще се мре"❗️

ЛАФЪРДИЕВ

Беше казано за ЦВЕТНИЦА и ВЕЛИКДЕН..

За КОЛЕДА ген. ГОДЖИ не се е изказвал.. Не го величай за втората Ванга..

И си спомни, че през лятото ката ден те информираха как той си почива в ГРЪЦКО..

Вместо да готви болниците за пика през есента..

ЛАФЪРДИЕВ

Бойко Борисов: "Ако една крастава жаба я сложиш в тенджера с вода и я поставиш на един котлон, на който бавно повишаваш температурата, тя ще кряка и най-накрая ще умре, без да разбере".

Академична лекция на селянчето от Банкя пред нещото наречено ПРАВИТЕЛСТВА на Боко ПЪРВИ, ВТОРИ, ТРЕТИ...
Тогава не събуди недоволство, протести.. Само смях докара в тулупите и матряла.

Алооу, краставите жаби, как сте, врите ли, врите ли?
А крякате ли като врите, крякате ли?
Или бавно и с кеф си умирате?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш