Quantcast
Нивата на COVID-19 у нас са ниски, но индийският щам буди тревоги | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Нивата на COVID-19 у нас са ниски, но индийският щам буди тревоги

Проучват се контактите на заразения с "Делта" мъж
Обновена
1 636
 Илияна Кирилова
Режимът на носене на маски постепенно се либерализира у нас, но те си остават една от формите на превенция.

Нивата на COVD-19 у нас не са високи, но бдителността на гражданите и властта трябва да остане. Вчера стана ясно, че в България е наличен и индийският щам, заради което предпазливостта в хигиената и контактите следва да са на висота. А и ваксинирането трябва да върви бързо.

Доц. Ивайло Алексиев от Националния център по заразни и паразитни болести заяви пред Нова телевизия, че в момента се правят проучвания на контактите на установения с индийския щам мъж. Т. нар. вариант "Делта" го има и в съседните на България държави. Той е доста по-заразен от другите видове на вируса, но според Алексиев не протича по-тежко (има и обратни мнения обаче). Ваксините са най-добрата превенция и за него. Алексиев отговори и на въпроса защо удостоверяването на щама се е забавило. Критики към Националния център вчера отправи здравният министър Стойчо Кацаров. Алексиев обясни, че самото изследване отнема седмица, после било нужно технологично време за доказване на генома, време отнемал и анализът на данните. "Това е принципен подход - не е като писиар или антигененно изследване", каза той. 

Данните от Единния информационен портал сочат 23 смъртни случая за денонощието. Починалите бяха 25 вчера, 17 в сряда, 15 във вторник, 15 и предишния петък. Сега при направени 13 668 теста откриваемостта на вируса е под 1%. В областите Бургас, Ловеч, София област, Разград, Силистра и Стара Загора няма нито един новозаразен. Стойностите са доста под есенните и пролетните вълни. 

1764 души са в болница, 215 от които  - в интензивни отделения. Излекуваните са 417.

Поставени са 18 233 дози ваксини - с около 600 повече от предния ден. Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл до момента е 735 898 души.

Ключови думи:

COVID-19, индийски вариант

Още

СЗО настоява за мораториум върху ваксините

05.08.2021

168
МЗ препоръча да не пътуваме до Гърция, Кипър и Турция

04.08.2021

Обновена

5465
До края на август в България ще има по 1000 нови случая ковид на ден

03.08.2021

Обновена

6226