Quantcast
Новият локдаун започва в 23:30 часа в петък | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Новият локдаун започва в 23:30 часа в петък

Зелен коридор за възрастни ще има само за хранителните магазини от 8:30 до 10:30 часа
Обновена
19 597
Брифинг в МС

Брифинг в Министерския съвет - ще бъдат ли затегнати мерките срещу COVID-19 у нас?

Posted by bTV Новините on Tuesday, November 24, 2020

Страната влиза в нов локдаун в 23:30 часа на 27 ноември, петък. Заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов с противоепидемични мерки, които ще бъдат в сила до 21 декември вече е факт. Техният окончателен вид е следният:

- Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

- Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

- Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Допуска се само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

- Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

- Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

- Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице.

- Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

- Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18-годишна възраст се провеждат без публика.

- Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

- Преустановяват сепосещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

- Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина.

- Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

- Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

- На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

- Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

- Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

С друга заповед министърът удължава противоепидемичните мерки в обществени обекти и работни помещения до края на януари. Днес правителството удължи дотогава извънредната епидемична обстановка. В тази заповед е и задължението да се носят маски на закрити обществени места.

 

АРГУМЕНТАЦИЯ

Ограничаването на контактите на тези места ще доведе до голям спад на рисковите контакти и това ще даде резултат, обяви тази сутрин шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Този резултат ще дойде към края на втората седмица като нива на заболяемост, а към края на третата седмица се очаква и намаляване на смъртността, посочи той.

"Така ще дадем на нашите сънародници възможност да посрещнат по-спокойни предстоящите светли празници. Намалените нива на заболяемост ще забавят темпа на пандемията и ще дадат възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага. Това е голямата цел", каза Мутафчийски. "При наложени такива мерки в други страни, точно този срок даде търсения резултат. Израел въведе подобни мерки при заболеваемост 6000 на ден, излезе от този триседмичен период със заболеваемост 400 души на ден", даде пример шефът на НОЩ.

Ако смъртността спадне с 30 до 50%, това ще е постижение, защото това ще са хиляди човешки животи спасени, коментира Мутафчийски на въпрос с колко процента очакваме да се прояви ефектът на локдауна. "Не претендираме за изчерпателност на всички конфликтни ситуации, които биха довели до увеличение на заразата. Търсим мерки, които са доказали своята ефективност и са изследвани", каза той на въпрос защо не се направи нещо за претъпкания градски транспорт сутрин.

В момента Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията. Тук е най-високата смъртност и най-високата заболеваемост, каза и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни и да не вземе никакви мерки. Това би било абсолютно безотговорно, коментира той.

С въвеждането на сегашните мерки ние попадаме в групата на страните с индексът на строгост на мерките около 70%, това ще ни позволи да стигнем до плато и по отношение на заболяемостта, и на смъртността, каза Кунчев. Израел постигна 86% строгост, но там не можеш да излезеш навън, без да звъннеш на полицията. Нашите мерки са от диапазона, въведени във Франция и Испания, сравни той.

"Посягаме към училища, детски ясли, фитнеси и т.н., защото има няколко изследвания кога и къде се заразяваме най-много. Не правете огромни събирания, контактът между хора на маса и на няколко питиета, контактът на децата в една класна стая по няколко часа води до това, че и един положителен заразява всички останали, подобна е ситуацията във фитнеса", каза главният здравен инспектор. Има и чисто човешка причина защо ги въвеждаме сега - за да дадем възможност на всяко българско семейство да посрещне светлите коледни празници, каза Кунчев.

"Следим много внимателно какъв ще е резултатът от затварянето на училищата, но няма двусмислие, че децата са голям разпространител на вируса. Започнахме да изследваме за грип, имам надежда, която се оправдава, че грипът хем ще закъснее, хем епидемията ще е много по-слабо интензивна", коментира Кунчев.

По отношения на пътуванията от чужбина, продължаваме да следим потока, каза здравният министър. На въпрос ще се затворят ли ски лифтове и плувни басейни, той посочи, че всичко, което не е включено в ограниченията, продължава да работи. Ангелов уточни, че не е ясно дали всички мерки ще отпаднат автоматично на 21 декември.

 

И новият локдаун ще е със стари мерки

 

Това беше много трудно решение, с много компромиси, каза социалният министър Деница Сачева. "В следващите три седмици няма да оставим никого сам. Продължават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа, специално за родителите имаме нова помощ, условието е средният доход да бъде 915 лв. на член от семействата", каза Сачева. Всичко това са известни до момента мерки, като за родителите до този момент е почти недостъпна поради предишните изисквания за доход до 610 лв. Министърът пак рекламира и програмата за детегледачки, която едва ли ще помогне в следващите три седмици.

Днес е приета и нова мярка от Министерския съвет, обяви Сачева. Това е отдавна обещаваното постановление за изплащане на компенсации на работници от предприятия с преустановена дейност. Хората, осигурени на 8-часов работен ден, които са в принудителен неплатен отпуск, ще получават по 24 лв. на ден за времето, когато не работят. Постановлението ще излезе в Държавен вестник в петък и за помощта ще може да се кандидатства още от понеделник. За нея са осигурени 50 млн. лв. Продължава и изплащането на 1000 лв. на медиците на първа линия, като ги получават 18 000 медицински специалисти, каза социалният министър.

Затворените бизнеси не чуха на брифинга конкретни мерки за компенсиране на фирмите. 

"Директните компенсации за затворените през следващите три седмици икономически дейности предстои да се уточнят в близките часове с работодателските организации и НАП", обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Те ще бъдат обявени публично и бързо и прозрачно ще достигнат до бизнеса, увери той. Министър Борисов подчерта, че сектор Търговия остава изцяло отворен, с изключение на моловете, с което се гарантирали доставките, производството и промишлеността.

Министърът на икономиката съобщи, че за компенсиране на засегнатите бизнеси ще бъдат освободени 156 млн. лв. безвъзмездна помощ от ОП "Иновации и конкурентоспособност", предназначени за други схеми. Работодателските организации вече поискаха във вторник с писмо до премиера Бойко Борисов държавата да осигури помощ за покриване на част от фиксираните (постоянни) разходи на фирмите, както и отсрочване на данъци и социалноосигурителни вноски. Според министъра на икономиката обаче най-вероятно ще се предложи схема за компенсации, които да бъдат процент от оборота, загубен по време на локдауна.  

Освен това Българската банка за развитие ще разшири гаранционните си схеми с търговските банки. За малките и средните фирми ще се отпускат кредити в размер до 1 млн. лв., а за големи предприятия - до 2 млн. лв. при по-облекчени условия от сегашните.

 

Борисов: След 3 седмици плавно отваряме

 

Доказаният ефект срещу COVID-19 е само един - намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на днешното заседание, цитиран от пресслужбата си. За разлика от колегите си в ЕС, Борисов се скри от обществеността и не излезе лично да обяви и аргументира новите мерки. Той отново е изтъкнал, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел запазване на икономическите дейности, без да коментира какво ни коства това в човешки животи.

„Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици – на  21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, е уверил Борисов. „Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме“, е казал той. Борисов е отбелязал, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката. „Защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията“, смята той.

133

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

15% от фирмите в търговията на дребно вече са фалирали

25.01.2021

1502 9
Ангелов: Английският щам се повлиява от ваксините

23.01.2021

Обновена

3518 63
За 56% от българите кабинетът не се справя с епидемията

22.01.2021

1646 39

Коментари

Страници

geo_19

Наистина е трудно да излезеш и да говориш срещу цялата надвиснала лавина от зловещания! Но - без да искам да подценявам никак опасностите, без да подценявам ничия сериозност - искам да кажа, че страхът е неизмеримо по-голяма опасност от всяка друга болест! И тук поговорки като "страх лозе пази" не вършат работа.

Страхът и последствията му могат да унищожат неизмеримо повече човешки животи. Страхът блокира всяка човешка сила и активност, той е убийствен и разрушителен. А цялата крайно мобилизирана система за въздействие сега нагнетява страха с наистина "невиждана досега ярост". Това е добре - донякъде: да се сепнат безотговорните.

Но когато тягостният, безнадежден страх се превърне в отчаяние и доведе масово хората до апатия и отрицание - а икономиките - до крах - всякакви вируси ще са просто смешни! Колкото и страшно да е всъщност - именно страхът е страшният, а не това, което го предизвиква!

В този смисъл: Всяко провокиране на страх у другите би трябвало да се третира като престъпление!

zumer

👍

Мариана Кълвачева

Гео 19👍

Ноцебо-ефект (на латински: nocere – „вредя“, nocebo „аз ще вредя“) е реакция на организма, аналогична на плацебо ефекта, но с обратен знак: едно негативно въздействие на едно лекарствено средство.

Съобщаваните от засегнатите симптоми са в повечето случаи заболявания, които могат да бъдат свързани с психосоматични причини. Това се изразява обикновено чрез субективни симптоми като гадене, главоболие, умора и замайване. Наред с това се отчитат и обективни симптоми като обриви, високо кръвно налягане и ускорен сърдечен ритъм. Ноцебо ефектът може да се отрази и в страх от въображаеми опасности.

Те се срещат по-често при жените отколкото при мъжете и по-често при възрастните отколкото при младите хора.

licho

Ми не се плаши бе. И доколкото аз знам от страхова невроза не се умира. Така че си събери лекцията и я хвърли в печката. То, по твойта логика убитите във войните са умрели от страх😂

Дан Колов

Прав си - няма страх, няма смърт..Вирусът е бля, бля. Хората умират от страх, по целия свят..

mi6osp.

Запълване телевизионното време с извънредни брифинги и интервюта на слугите, за да не усетим, че Борисов е изчезнал от медиите.

 

BL.N.Lmt

🇧🇬🏴‍☠️:) Мерките твърде рестриктивни а финансовата помощ за затвореният "бизнес" със сигурност недостатъчна 🏴‍☠️🇧🇬

KTP

Нови мерки се въвеждат в страната от петък вечер до 21 декември

Както виждаме уважаеми зрители, новият вирОза е изключително търговски ориентиран и не би желал да прецака нашето пазаруване за любимият ни евроатлантически Черен петък... неговата невиждана ярост се сломява пред възможността да похарчим едни пари! Цирк.  

Gusin

ВирОза е ориентиран към тълпи от глупаци, които си лазят по главите, без грам да се пазят, докато изкупуват магазините, уж нямайки пари заради кризата. И то напълно безконтролно. Докато като почнат да пазят онлайн през куриерите нещата стават видими. И то видими в сериозни детайли.

Su38

Ограничаването на контактите на тези места ще доведе до голям спад на рисковите контакти и това ще даде резултат, обяви шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Този резултат ще дойде към края на втората седмица като нива на заболяемост, а към края на третата седмица се очаква и намаляване на смъртността.

Логичният въпрос е "Колко голям се очаква да е спадът"? Тук трябваше да има числа. Ако забелязахте, ,Макрон назова при какви стойности на нови положителни резултати ще отпуска мерките. А у нас? Един случай на ден достатъчен ли е или трябва да гоним отрицателни стойности на "новозаразените"?

С колко ще намаелят хората в болниците? Както гледам в какви срокове излизат от "лечението"... По-бързо май излизат с краката напред.

С колко ще се намали смъртността? Защо смъртността трябва да е пропорционална на новите случаи? Това би било вярно само в един случай - ако не правиш нищо активно, за да подобриш състоянието на БОЛНИЯ.

За една година НОЩ трябваше да се научат да говорят КОНКРЕТНО, а не да хвърлят общи приказки. Затова е и недоверието към тях. Нещо като обещания за 800 дни "оправяне".

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Язък. Хлабава работа. Очаквах пълен локдаун, с полицейски час, SMS-и като решим да излизаме и отдалечаване на не повече 500 метра от дома. А тези над 65 г. въобще да не излизат. И Виктор Николаев ще е разочарован като мен, а предполагам и други хипохондрици- водещи на сутрешни блокове. Защото тяхното мнение е най-важно. На всичко отгоре е само до 21 декември. Щеше ми се да е до 31 март, както обеща мин. Ангелов вчера. Но затварянето на училищата, градините и яслите е, хм, ще опъне нервите на работещите с деца.

Gusin

Мерките з аподпомагане на родители с малки деца, обявени вчера, бяха пълен т...к. Тулупите горе явно не им минава през акъла, че някой родител, който работи от вкъщи, му е мног по-трудно да го прави, докато две деца му лазят по главата, и съответно нищо, че не е хич без пари, но прихода му намалява здраво. Лично аз съм за затаряне на училища и детски градини, но трябва да се дадат пари на всяко семейство с деца до 5ти клас, без условия. Банкова сметка и толкова. За всеки месец затворени училища и градини. Ама ние купуваме хвърчила и прогнили корита!

Уиндрайд

С цялото ми уважение към диванния експертен съвет тук, работя в малък квартален магазин, обаче нехранителен. Има такива: железарии, електроматериали и тнн във всеки квартал бол. Работим и добре онлайн, демек може и да не обслужваме физически клиенти в магазина. Според вас редно ли е да отворим в Петък?

  Щот кат нищо може да дойдат некои чантаджии и да ни надрънкат 5 цифрена глоба . Предварително благодаря за отговорите на въпроса ми.

atlantis

Ами вас не ви затварят. Отваряйте си, че и в събота, и в неделя може.

Hasta la vista

Нали имаш телефон? Е, снимаш заглавието и подзаглавието и им го показваш. И готово...

илианм
снимка на илианм

И аз като съм снимал закона от2016 забраняващ носенето на пищимали и го показвам на управители на търг.салони(магазини) какво?Викат СОТи се разправям и с тях.Сал нерви.С идиоти не можеш да излезеш на глава.Накрая си купих маска от "Джъмбо" пластмасова и си карам с нея.Маска ли е?Маска е! 

Andrij

Добри,уравновесени мерки.Но тържества с 15 души си е бая заразително при наличие на инфектиран.Макар,че пролетта и лятото в съседните дворове се събираха на хапване и пийване бая мощни компании.А сега са по апартаментите.А и дечурлигата в квартала са си доста многочислени тайфи.Които се прегръщат и целуват по пейките и оградите.

Sine_metu

Какво значи „малки магазини в кварталите“?

Да спрем да пазаруваме?

Веригите са единствените магазини, където се спазват мерки.

Малките търговски точки са пълна порнография епидемична.

Sine_metu

П.П.

 

За да не ми възразявате излишно, казвам защо веригите:

физическа охрана + видеонаблюдение + контрол началнически

Foton4ik
снимка на Foton4ik

Къде живеете? Аз съм в село и мерките се спазват абсолютно точно от всички! В кварталното магазинче влизаме по 1, с маски. Другите чинно чакат отвън, с маски. При това клиентелата е 25% цигани.

tatyana1

Моловете- затворени, а Техномаркет на 3 етажа, Технополис, Практикер и др.п- отворени? Там вирусът не ходи, така ли?  Не че възраявам, де. 

ловkия

Мерките са почти като в Русия, не виждам проблем.

Вие?

atlantis

 Дарлинг, това твоето стана " В Русия съм, в Русия съм". Май не остана форумец, който да не разбра, че си се преместил в Русия. Ми кажи си го направо, не се срамувай. 😃😍 Ако не си, то така си се вживял, че все едно си. 

Andrij

Ааааа,в Русия е ужаст.Сега не съм много сигурен,но пролетта тези над 65 г. изобщо нямаха право да излизат,останалите с кюар кодове,пазаруване само от най-близкия магазин,разходка на кучето до 100м. от дома.Автомобилите само след подадена заявка и получено разрешение,иначе глоба от 5000 р(около 55€). Москва е тъпкана с камери и всяка камера ти праща тази глоба отделно.И като се почне от пролетта та до сега задължителни не само маските,но и ръкавиците.И навсякъде глоба от 5000 р., а често и бой от представители на Росгвардия.

Aniki

Преустановяват се груповите културни мероприятия с изключение на посещенията на театри, които ще работят при запълване на 30% от капацитета си

Някой може ли да посочи логиката тук? Защо театрите(затворени помещения)? 

mercury
снимка на mercury

Ами щото се имат с Бойко, явно. Огромни концертни зали не може, а тетърчета - може. 

hristob

то във всички мерки до сега в България, логиката се вози на задната седалка.

BL.N.Lmt

🇧🇬🏴‍☠️:) Двадесет и пет дни не са малко но не са и много 🏴‍☠️ Другият вариант е до Пролетта 🏴‍☠️🇧🇬

ловkия

Малките търговски точки са пълна порнография епидемична.

Няма такова нещо, тук в квартала има десетина магезина и във всички мерките се спазват.

 

Sine_metu

Само си мислиш. По-долу съм споменал какво са истинските мерки.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш