Quantcast
Отново над 1000 са излекуваните COVID-пациенти за ден у нас | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Отново над 1000 са излекуваните COVID-пациенти за ден у нас

Обновена
7 274
 Илияна Кирилова

Нови 129 души с коронавирус са починали у нас за последното денонощие. Регистрираните положителни проби са 3983 от общо направени 9 786, тоест около 40%. Активните случаи са 81 252. В болница се лекуват 5 942 души, от тях в интензивни отделения - 383. Броят на излекуваните е 1061. Така за втори път бе премината психологическата границата от 1000 оздравели за денонощие. На 18 ноември показателят бе още по-добър - 1219, а междувременно стойностите се колебаеха между тези нива.

Новозаразените са най-много в София - 1031. Следват Пловдив - 409 и Стара Загора - 315.

Най-малко са новозаразените в Кърджали, Видин и Смолян (съответно 16,19 и 25). Прави впечатление, че веднага след тях по този положителен показател са области, което бяха доста зле в началото на есента - Търговище и Разград (26 и 30).

Вирусът прати под карантина в домашно лечение и 17 служители от Дома за медико-социални грижи във Варна. Заразени са и 8 деца, включително и бебе на два месеца, децата са без симптоми. Изолирани са от останалите деца в дома, за тях се грижат три постоянни екипа, които се редуват на 24 часа. Служителите на дома, които са заразени, за момента карат инфекцията леко, коментира директорът на Дома Стефка Джанкова. 

С положителни проби са и половината от настанените в Дома за възрастни хора в ямболското село Болярско. 12 от възрастните са заразени с вируса, с поожителен PCR са и 4 души от 15-членния персонал. Болните са изолирани от останалите обитатели и според РЗИ-Ямбол са в "задоволително добро състояние". Заразеният персонал е на домашно лечение. 

Малко по-късно бяха публикувани данните за починалите. Най-младият от тях е на 36 години - с придружаващо хронично неврологично заболяване и затлъстяване. За повече от 40 от починалите, тост към 40%, липсват към момента данни в системата за паралелни заболявания.

 

Ключови думи:

коронавирус, COVID-19
69

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Австралия реагира остро на оплакванията на тенисистите

19.01.2021

1329 16
Болниците продължават да се затрудняват с осигуряването на екипи

19.01.2021

501 1
Байдън и Тръмп влязоха в конфликт заради мерките срещу Covid-19

19.01.2021

Обновена

2100 14

Коментари

Страници

L_SD

Тази граница беше премината още преди 3 дни, в сряда,  с 1219 излекувани

HUMANOID
снимка на HUMANOID

129 души с коронавирус починаха у нас на 20.11.2020 година

2'778 души с коронавирус починаха у нас до 20.11.2020 година

Костадин Николов

Броят на излекуваните много ясно, че ще върви с 2 седмици след броят на заразените. И големият брой излекувани означава само едно – преди две седмици е имало голям брой заболели.

 

Така че не виждам, какво толкова оптимистично има в този брой. Така или иначе, всички случаи завършват или с оздравяване или със смърт.

 

Затова много по-оптимистично би изглеждало намаляването на съотношението починали/(починали+оздравели).

 

Но точно той не е много оптимистичен – около 7.5%; И ще се влошава със рухването на системата за здравеопазване в България.

 

Единствената оптимистична хипотеза е, че все повече хора боледуват в къщи, без изобщо да уведомяват системата. Много познати са болни, а личните им лекари ги съветват да не си правят тестове.

 

Съответно, само най-тежките случаи стигат до болниците и умират там. И без тестове, много от тях вероятно умират без да влязат в статистиката.

Гласът

Затова много по-оптимистично би изглеждало намаляването на съотношението починали/(починали+оздравели).

 

Но точно той не е много оптимистичен – около 7.5%

Леталността на вируса в България е общо взето константа и е около 1% (не 7,5%). Друг е въпроса, че само част от починалите от КОВИД са с диагноза. Например реално починалите от КОВИД вчера са били много над 129. Колко много ще разберем след две седмици когато излезе статистиката за наднормено починалите в страната за настоящата седмица. Моето предположение е, че в настоящата седмица от КОДИВ умират средно по 200-250 души на ден. 

Valeri Ivanov

Ми, не, не е 1%, защото сметката ти е сметка без кръчмар. Ти смяташ този процент на база починали спрямо всички установени със зараза! Забравяш, че към днешна дата от всичките над 118000 случая са приключени с преболедуване или смърт само около 37000. А останалите над 80000, които боледуват в момента, те как ще приключат? Според досегашната статистика около 7% от тях ще приключат със смърт. Следователно, смъртността от заразата се изчислява на база приключени случаи, както и се прави в действителност. 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Гласът

Моето предположение е, че в настоящата седмица от КОДИВ умират средно по 200-250 души на ден. 

 

в предните години среднодневната смъртност е била около 300 умирания,

умиранията от ковид ще са увеличение или в рамките на тези 300 умирания

това е въпроса

 

 

Гласът

Ми, не, не е 1%, защото сметката ти е сметка без кръчмар. Ти смяташ този процент на база починали спрямо всички установени със зараза! 

Сметката я правя по съвсем друга система. Тя се базира на резултатите от първата вълна в страни с демографски профил подобен на българският (около или над 20% хора над 65). При тези изследвания броя на починалите се разделя на броя на хората с антитела срещу вируса (демек хората, които са го прекарали) плюс починалите (за една определена дата на която е направено изследването). В по-напредналите западни страни при сегашната вълна леталността е малко по-ниска (до 0,5%) но в България едва ли е така. 

Гласът

в предните години среднодневната смъртност е била около 300 умирания,

умиранията от ковид ще са увеличение или в рамките на тези 300 умирания

това е въпроса

Моето предположение е че в настоящата седмица (третата седмица на ноември) в България ще са починали 4000 души при очакван брой от 2000. Не изключвам моето предположение да е прекалено оптимистично...

 

pokkejelme

Към днешна дата: https://sheet.zoho.com/sheet/officeapi/v1/4865966a4bed94fec8cb83dc42e383c7a77c66520bf7cfd123ce2a8524ee9cbd2c4f2c2ac6ec9b5d20008de8e524f7c9924350c27a036bced8dfa4fe53dbf020

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Моля да ми съобщиш средната възраст на тези 129 човека,

които са починали с коронавируса вчера (20.11.2020)

pokkejelme

Отваряш линка -> File -> Download as -> MS Excel Workbook. След това правиш, каквито искаш сметки с ексела.

Костадин Николов

Humanoid, какво като ти кажат средната възраст? 

 

Учебниците са мно-о-о-го дебели.  А ти в тях си стигнал само до средно аритметично, знания за 6-ти клас. Като стигнеш до учебниците за първи курс на университета, тогава ще можеш да разсъждаваш за статистика. И то пак ще имаш знания, най-много да си вземеш изпитите. 😂😂😂

HUMANOID
снимка на HUMANOID

pokkejelme (Отговор на #8)

Отваряш линка -> File -> Download as -> MS Excel Workbook. След това правиш, каквито искаш сметки с ексела.

 

Отварям го линка, но при мен нещо некоректно се зарежда или някакъв друг проблем, но няма я информацията за вчера 20.11.2020 година, аз ако можех, нямаше да те моля, не си длъжен... но ако имаш такава възможност, то пак те МОЛЯ...

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Костадин Николов

...явно аз съм от първите поколения ХУМАНОИДИ и не са ми въвели инфото от университетите, странното обаче е че са ми издали две дипломи за висше образование (една в България и една в Русия)... много странно нали....

pokkejelme

67.52

Костадин Николов

Скан на дипломите, иначе не вярвам. Ако имаше 2 дипломи от специалности, в които се учеше математика, то нямаше да боравиш само с терминология, понятия и представи от 6-ти клас. 😷

Valeri Ivanov

Е, колега, че Вие не знаете ли?! Тук всеки коментиращ е авторитет с ПОНЕ две дипломи от престижен университет или институт (терминология от ОНОВА време), нищо, че не е в състояние да направи разлика между аритметика и алгебра :)

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Така бе премината психологическата границата от 1000 оздравели за денонощие.

 

Интересно чии са тези "психологически граници". Трябва да се уточнява. Например : премината е психологическата граница на лицето Х. Защото моята психологическа граница за озравели е 1645. За заразени е 5634.

Последен
снимка на Последен

Подкрепете качествената журналистика...

Идеята... крушира ... в... психологическата границата.

duzov2

😁

L_SD

Има някаква аномалия в отчитането на излекуваните.

Например в периода 17-31 октомври общият  брой на заразените е 24 339

За  периода 1 - 15 ноември, когато би трябвало да започнат да излизат излекуваните  отчитат 9 330.

Т.е.  разликата е 15 000 от  която даже и като се извади броя на починалите за целия период от 17 октомври, пак остава необяснимо голяма.

Може би отчитат като излекувани само тези, които са показали отрицателен тест, а предполагам, че малко хора на домашен режим си правят такъв тест като се оправят. Не знам, може би ги карат да си го плащат.

Valeri Ivanov

Разминаването е привидно. До две седмици се установява дали след контакт си заразен, а преболедуването (не пиша излекуването!) може да продължи и повече от месец, че и два. Има болни, които са на вентилатор повече от месец. Някои оцеляват, ама какво остава от тях, само те си знаят.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Костадин Николов (Отговор на #10)

Humanoid, какво като ти кажат средната възраст? 

 

Средната продължителност на живота е много информативен и обективен критерий...

Човешката продължителност на живота е повлияна от много разнообразни фактори.

Ако населенията не водят войни, не страдат от пандемии и недохранване или масови злополуки, основните влияещи фактори са генетично наследство, качество на медицинското обслужване, стрес, храна и физическа активност.

При добри обстоятелства е възможно човек да мине възрастовата граница от 100 години.

Най-продължителните документирани човешки животи са траели над 120 години (максимална продължителност).

За младежите в западноевропейските икономики, родени около 2000 година, се прогнозират подобни стойности (спекулативно предполагащи медицински напредък).

Най-високата стойност за продължителността на живота при човека за 2007 година, изчислена по държави, е в Андора с 83,5 години, а най-ниската в Есватини с 34,1 години.

hamel

После?

Костадин Николов

Уф, явно ще се наложи да пиша много дълъг пост, че някой може и да се върже на бълнуванията, които пишеш.

 

Ти явно пишеш и смяташ, че ако човек е достигнал до средната продължителност на живота в популацията, то вероятността той да умре в скоро време, просто от старост е много голяма. И затова дали е умрял от Ковид или не е все тая.

 

И ако първото беше правилно, то действително щеше да е така. Но това просто не е вярно.

 

Чети внимателно: Хора умират на всякаква възраст. Да, по-младите умират по-малко от болести, но умират от катастрофи, наркотици, нещастни случаи, алкохолизъм и др.под. Средната продължителност на живота се формира в резултат от всичките тези умрели на различни възрасти. И грубо казано, ако средната възраст е например 70 години, това означава, че част от хората са умрели като деца, други като младежи, някои на средна възраст и т.н. до древни старци.

 

Тези които са умрели на млада възраст, "дърпат" средната продължителност на живота надолу. А тези, които са умрели на много преклонна възраст, "дърпат" средната продължителност на живота нагоре. В резултат, тя остава малко или много постоянна и се мени само когато има сериозни промени в обществото – по-добро здравеопазване например.

 

Така че, ако човек е достигнал до възраст равна на средната продължителност на живота, условно казано, той явно принадлежи към групата, която не е умряла на младини, тоест, е от тези, които дърпат средната продължителност на живота нагоре. Тоест, шансовете му да принадлежи към групата доживяла до преклонна възраст се увеличават значително.

 

Разбира се, това отгоре е опростяване, а статистиката и теорията на вероятностите много лошо работят върху един човек.

 

Но във всеки случай тази картинка е далеч по-точна от твоите упражнения по изчисляване на средно аритметично от учебника за 6-ти клас.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Има някаква аномалия в отчитането на излекуваните.

 

Как е възможно да търсите някаква логика или система при отчитането на каквото и да било в тази епидемия? Това е хаос, съчетан с лъжи и стъкмистика. И когато всичко отшуми, пак няма да знаят какво се е случило

HUMANOID
снимка на HUMANOID

общата смъртност (всички умирания) за годината 2020 

няма да могат да я манипулират...

и тогава ще стане ясно имало ли е пандемия или не.....

 

около 100 000 човека са всички умирания на година в България

hamel

Ся, аз доколкото сфанах от вчерашните Ви писания, Вие използвахте средната възраст на починалите (69 я бяхте написали), че 3 години разлика между статистическата (72) и епидемийната (69), не е кой знае какво. Нещо да не съм разбрал? Щото мога и да Ви цитирам. Ако съм Ви разбрал, следва да се фокусирате върху това, че 3 години по-рано, ноо важно. 

mi6osp.

Светът е луднал по ваксините, с които се предотвратява боледуването oт COVID-19 (защо ли- един въпрос без отговори засега) .

Ние най-смело боледуваме, че даже и лекуваме COVID-19. Няма ли най-после да посветим света как ги излекувахме тези болни?.

 

Засега имунната система на болния е фактора, който определя дали болният ще оцелее от COVID-19 .

 

dedoviq

Ами стъкмистиката върви с пълна сила.

Поради необходимост от тест  (нямам никакви признаци и нужди, а системата го изисква), похарчих 100лв.

Изкараха ме ковидясал. Веднага направих втори тест (още 100лв) , разбира се в друга лаборатория. Е, тук вече познаха какво ми е - отрицателен. Сега брадясвам 14 дена в къщи, ами и оклоните без нищо.

Та толкова за тестове и статистики...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш