Quantcast
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

1628
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Падна най-дългата забрана в Европа за съобщаване на предизборни социологически проучвания, съобщи българският вестник "Дневник". Става дума за Словакия, където Конституционният съд отмени закон, с който бе наложено 50-дневно мълчание за анкетите. И в момента срокът не е кратък - 14 дни.

Социолозите са свободни да правят допитванията си, но нямат право да разпространяват резултатите от тях до края на изборния ден. Словашката академия на науките пък твърди, че само две държави в света са с по-продължително предизборно мълчание.

Съдът се произнесе след запитване на президента Зузана Чапутова. Според нея е нарушено правото на избирателите на информация и се намалява политическата конкуренция. След отмяната дебатите по темата ще продължат.

По-рано законът мина с подкрепата на управляващата лява партия "Смер", малкия коалиционен партньор Словашка национална партия и националистическата "Народна партия - Наша Словакия", припомня "Дневник". Авторите казват в мотивите си, че целта е да защитят избирателите от дезинформация и да вземат решението си за кого ще гласуват на базата на програмите и действията на партиите. Опозицията пък твърди, че законът е срещу нея. Следващите парламентарни избори в страната ще бъдат през февруари.

 

Още

Стара Загора забрани фойерверките за Нова година

27.12.2021

1955
Ваксинираните над 60 г. в Словакия ще получат по 200 евро

11.12.2021

695
Кьовеши доказва с присъда, че прокуратурата на ЕС вече работи

24.11.2021

25483