Quantcast
Смъртоносната мълния е паднала на метри от играещи деца | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Смъртоносната мълния е паднала на метри от играещи деца

Спешна помощ: Поразеният е бил в много тежко състояние. Експерт пък твърди, че блоковете в столичния "Люлин" нямат съответната защита срещу гръмотевици
37397
БГНЕС

Трагичният инцидент с мълнията е станал до беседка между блоковете, която е изцяло от дърво и няма метални части до бл. 632 в Люлин 6, а свидетели на удара мълнията са станали група деца, които са играели само на 7 метра от тази беседка, съобщава БНТ..

"Вчера като бяхме в тази къщичка, удари гръм между нас и онази макара, по близо беше към тях. Бях с телефон в ръка и ме хвана ток по ръцете. Моят приятел също. Понеже телефонът беше точно до крака му. Започнаха да излизат искри. Видяхме гърма, мен ме удари по крака заради на приятеля ми телефона, побягнахме към едни вход, защото валеше и ни беше страх", разказват децата пред Националната телевизия..

Мълнията е била толкова мощна, че е изкопала дупка близо 10 см на метри от беседката. Най-близко до удара е бил мъжът, който е пострадал и впоследствие е починал.

"Човекът е бил с жизнени функции, но в тежко състояние. По най-бързия начин е транспортиран в "Пирогов". През целия път на транспортирането са извършвани реанимационни действия, но буквално преди вратите на "Пирогов" е издъхнал. Явно е било много тежък инцидент. Ударът е бил изключително тежък. Аз не съм чувала такова нещо да се случва в града, но за съжаление винаги има първи път". Това обяви говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска пред БНТ.

Тя коментира трагичният случай от понеделник вечер, при който мълния удари и уби мъж, докато разхожда кучето си в градинка в София. Инцидентът е станал между блоковете в ж.к. „Люлин”.

На място веднага е извикан екип на Спешна помощ, който е пристигнал на 8-та минута. Сигналът е подаден  в 20.17 ч. в понеделник. Мъжът е откаран към „Пирогов”, но е починал непосредствено преди бъде вкаран в Противошокова зала.

На мястото, където е паднала мълнията е имало полиция, както и линейки, които помагали на шокираните свидетели на нелепия инцидент.

Домашният любимец на мъжа също не е оцелял.

Сунгарска заяви, че това е втори инцидент за два дни. В неделя 38-годишен мъж, който е ловил риба в язовир "Искър" също е ударен от мълния. Това е станало при изваждането на лодката на брега. Мъжът е починал на място. 

-----------

Същевременно експертът инж. Радослав Калчев заяви, че при гръмотевична буря няма как да разчитаме да ни защитят съседните сгради - човек трябва да е на закрито. 

Пред "Нова тв" той обяви, че нито една от сградите в района (б.р. - жк "Люлин") на инцидента няма защита. "Може би са имали, но без контрол, процесът е оставен на доизживяване", заяви инж. Калчев.

Той добави, ч по време на гръмотевици човек е най-добре да застане на едно място, далече от дървета и метални предмети. Краката трябва да са прибрани, за да се защитим от вторичния ефект от мълниите. Максимално бързо трябва да се евакуираме към закрити места, за да не се озовем под въздействието на мълниите.

 

 

Още

Младеж стреля 8 пъти със закани към жена в Студентски град

14.06.2021

3462
Как да се пазим от гръм и мълния

04.06.2021

2061
И китайците направиха куче-робот

09.05.2021

292