Quantcast
СЗО препоръчва премахване на ограниченията за пътуване | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

СЗО препоръчва премахване на ограниченията за пътуване

Австрия въвежда национална лотария с награди от 500 евро за ваксинираните
Обновена
20 304
 Илияна Кирилова

СЗО препоръча на световната общност да премахне или облекчи международните ограничения за пътуване, предаде БГНЕС. СЗО подчертава неефективността на подобни мерки, която е породена от опит да се предотврати международното разпространение на щама Омикрон чрез забрана за пътуване.

Експертите заявиха необходимостта от „отмяна или облекчаване на зеления сертификат", тъй като той не носи ползи и продължава да допринася за икономическия и социален стрес, изпитван от страните“. Що се отнася до изискването на пътниците да носят маски, да предоставят данни от тестове за коронавирус или сертификати за ваксинация, такива действия „трябва да се основават на оценка на риска“ и да не създават „финансова тежест“ за пътуващите, смятат от организацията.

СЗО смята, че не трябва „да се изискват доказателства за ваксинация срещу Ковид за международни пътувания като единствено средство или условие за влизане в страната", смятат експертите и добавят, че достъпът до ваксини в света остава ограничен, а разпространението им е крайно неравномерно.

На десетото си заседание преди седмица комисията заключи, че Covid-19 продължава да бъде извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.

ЛОТАРИЯ

Австрийското правителство обяви, че ще въведе национална лотария за ваксини, за да насърчи имунизацията. Това става часове преди парламентът да приеме законопроект за въвеждане на задължителна ваксинация, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Приблизително 72% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу ковид, което е едно от най-ниските нива в Западна Европа. Новите случаи на заразяване поставиха в сряда пореден рекорд заради варианта Омикрон.

„Какво може да спечелите от лотарията за ваксинация? Ваучери!”, обяви канцлерът Карл Нехамер на съвместна пресконференция с лидера на опозиционните социалдемократи Памела Ренди-Вагнер, с която е била договорена мярката. Нехамер каза, че иска да има финансова награда за тези, които се ваксинират. „Научихме се от миналото и видяхме, че лотарията за ваксинация е най-добрият възможен начин за създаване на такава система”, посочи той.

Планира се гражданите, независимо дали вече са ваксинирани или не, да получават по един билет за всяка поставена доза - общо три билета за тези, които са си направили подсилваща ваксина. Всеки десети билет ще спечели ваучер в размер на 500 евро, каза Нехамер, без да посочва за какво са ваучерите.

Ключови думи:

СЗО, COVID-19, зелен сертификат

Още

Почина Вангелис – един от бащите на електронната музика

19.05.2022

Обновена

5034
Япония отваря за чуждестранни туристи

17.05.2022

225
Северна Корея впрегна армията в борбата с Covid-19

16.05.2022

846