Quantcast
Ваксинирани и преболедували ще влизат без тест в Гърция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Ваксинирани и преболедували ще влизат без тест в Гърция

В Софийска област се затварят нощните заведения, останалите ще работят до 22 ч.
Обновена
3 240
 Илияна Кирилова колаж

Гръцките власти отмениха допълнителното изискване за тест за COVID-19 за ваксинираните и преболедували граждани,  влизащи в страната, съобщи външното ни министерство.

По информация на посолството ни в Атина българските граждани, пътуващи за Гърция, трябва да представят един от следните документи:
- Сертификат за ваксинация срещу COVID-19, валиден от 14 дни до девет месеца от поставянето на втората доза. След поставяне на бустерна доза, сертификатът е валиден за неограничено време;
- Уверение за преболедуване, което е издадено 14 дни след първия положителен PCR тест и важи до 90 дни от посочената дата на диагностициране на заболяването;
- Негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа, или отрицателен бърз (антигенен) тест, направен до 24 часа преди влизането в Гърция.
Всички граждани (с изключение на шофьорите на тежкотоварните автомобили) следва да имат генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/

 

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

2181 са новите случаи на коронавирус у нас. 17 процента са положителните проби от направените за денонощието 12 838 теста. Над 76% от новите случаи не са ваксинирани, показват данните на Единния информационен портал.

42-ма са починалите. 215 са новопостъпилите за денонощието в болнични заведения. Хоспитализираните вече са 6238 пациенти. От тях 593-ма са в интензивни отделения.

Оздравели са 2 245 души. 1 629 са поставените дози ваксини. Хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече са 2 012 154 души. С бустерна доза са 633 133 души.

ОГРАНИЧЕНИЯ

В няколко области влизат по-строги мерки за справяне с COVID-19.

В област Плевен в обектите със зелен сертификат се въвежда 50 процента ограничение за използването. До 18 февруари се спират извънкласните дейности. Непълнолетните не могат да посещават молове без родители. В повече дни – до 21 февруари, е забраната за присъствието им в питейни заведения след 22 часа. Според областния управител Иван Янчев „мерките са умерени“. „Не са нито свръхразхлабени, нито прекомерни. Гледаме да има баланс”, каза той пред БНР.

В област Ловеч от 00.00 ч. днес за две седмици са в сила по-строги противоепидемични мерки заради  оформилата се трайно  през последната седмица средна заболяемост от почти 1500 на 100 хиляди души население.

Заповед  на РЗИ-Ловеч обектите и дейностите на закрито, за които се изисква зелен сертификат, се въвеждат ограничения за използване на не повече от 50 процента от капацитета. Не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица без придружител - родител или настойник, в заведенията за обществено хранене и в търговските центрове.

През изминалата седмица  нараснаха и заразените с коронавирус, които се лекуват в болниците. По информация на РЗИ, хоспитаризираните вчера бяха 155. За сега в лечебните заведения има достатъчно свободни легла за заболели с Covid.

И в Софийска област влизат в сила нови противоепидемични мерки за две седмици. Въвежда се дистанционно обучение на ротационен принцип, преустановява се посещението в образователни центрове и школи по изкуства, масови обществени мероприятия на закрито и открито, заведенията трябва да работят с 50% капацитет. За тях се въвежда и вечерен час - да работят до 22 часа. Това означава нощните заведения да затворят.

Областният управител на София Иван Иванов съобщи пред БНТ, че за последните 25-30 дни в областта отчитат около 300% нарастване на ковид случаите. Най-силно засегнати са общините Челопеч, Антон, Пирдоп и Златица. Тревожни тенденции обаче има и в Самоков, Ботевград и Етрополе. В средногорието заболеваемостта надхвърля 2500 души на 100 000, допълни Иван Иванов.

Ключови думи:

 COVID-19, ограничения

Още

САЩ одобриха ваксини срещу COVID-19 и за деца над 6-месечна възраст

19.06.2022

351
Шанхай регистрира 51 смъртни случаи от COVID-19 за последните 24 часа

25.04.2022

1853
Държавата опитва да съживи ваксинацията срещу COVID-19

22.03.2022

1490