Quantcast
Здравният министър успокои преболедувалите със зелен сертификат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Здравният министър успокои преболедувалите със зелен сертификат

Съветникът на премиера проф. Аргирова поиска отпадане на документа за антитела
4 942
 БГНЕС
Проф. Асена Сербезова

Публикация на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова в социалните мрежи създаде недоразумение по отношение на зелените сертификати за COVID-19 в България. Вчера експертът епидемиолог проф. Радка Аргирова, която е и съветник на премиера Кирил Петков по здравните въпроси, обяви, че според нея сертификатът за наличие на антитела трябва да отпадне.

"Чисто българско наше произведение са сертификатите за антитела", заяви тя пред Нова телевизия.

Днес проф. Сербезова вероятно реши да успокои притежателите на такива сертификати, но в поста си във "Фейсбук" тя на практика се обърна към друга група, срещали се с вируса:

"Скъпи приятели и хора, които четете моята страница. Уверявам ви, че към настоящия момент сертификатите на базата на преболедуване остават... Знам,че се спекулира с много теми в нашето общество и не може да се опровергава всичко, което е погрешно интерпретирано (че то време няма да стигне...), но темата за здравето е много чувствителна и затова искам да внеса това уточнение. Умолявам, пишещите и изказващите се да си дават сметка, как това, което прочетат хората, може да засили техните опасения и страхове, а това е най-ненужното в момента..."

Възможно е здравният министър да поставя под общ знаменател сертификатите за преболедуване и за наличие на антитела, но всъщност те се издават на различни основания и имат различен срок на валидност. И засега не се е чуло предложение за отпадане на тези за доказано преболедувалите.

Зеленият сертификат за прекарана инфекция се получава срещу положителен PCR-тест и важи за 6 месеца. Този за антитела се издава на основание направено лабораторно изследване, установило минимум 150 BAU единици на милилтър кръв, и важи за 3 месеца.

Още

Шанхай отменя строгия локдаун заради спад в икономиката

16.05.2022

3
Северна Корея е в локдаун след първи официален случай на COVID-19

12.05.2022

2076
Маските отпадат от летища и полети в ЕС от 16 май

11.05.2022

1808