Quantcast
САЩ: Русия ще си получи последствията за Донбас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ: Русия ще си получи последствията за Донбас

Властите в Москва пък твърдят, че укрепват своята сигурност
6 844
 ЕПА/БГНЕС
Ситуацията в Донбас остана тежка след 2014 г.

САЩ и Русия продължават да се замерват със заплахи или да ги хвърлят напосоки по повод Донбас. Напрежението в украинския регион се покачи рязко през последните дни, след като Москва струпа до границите войски с мотив, че киевските власти готвят офанзива срещу проруските сили там. Киев отрече и определи обвиненията като опит да се всява паника.  

Днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви за възможни „последствия“ за Русия от страна на Вашингтон, ако продължат агресивните действия по отношение на Украйна. "За момента мога да кажа, че сме сериозно обезпокоени от руските действия край границата с Украйна... Намираме се в много близък контакт и взаимодействие с нашите партньори и съюзници в Европа, всички споделят нашето безпокойство. Президентът Байдън се изрази много ясно по този въпрос: ако Русия действа безразсъдно или агресивно, ще се плати цена, ще има последствия“, заяви той в интервю за телевизия NBC. В същото време Блинкен дипломатично добави, че президентът на САЩ е заявил ясно, че Русия и САЩ имат теми, по които могат да работят съвместно, като например контрола върху въоръженията.

Телевизионно интервю даде и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Пред „Русия 1“ той заяви: "Граничим със страна, където всеки момент може да се възобнови гражданската война. Не изключваме ръководството на тази страна отново да сметне, че е възможно решаването на вътрешните проблеми със силови методи. Опасно ли е това за нас? Разбира се. Трябва ли да предприемем мерки за гарантирането на нашата сигурност? Трябва. Това и правим. Русия не е страна в конфликта, а полага всички възможни усилия да помогне за решаването му. Участниците в нормандската четворка, с изключение на Украйна, като цяло разбират това“. 

Ключови думи:

САЩ, Донбас, Русия, Украйна

Още

САЩ махат визите за Хърватия, но не и за България

03.08.2021

5050
САЩ ще приемат още хиляди бежанци от Афганистан

03.08.2021

368
The Hill: За Путин Украйна е това, което е Тайван за Китай

02.08.2021

3139