Quantcast
ИТН упрекна Кирил Петков, че не е разровил Фонда на фондовете | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ИТН упрекна Кирил Петков, че не е разровил Фонда на фондовете

5 911
Любомир Каримански

Пореден упрек към служебния министър на икономиката Кирил Петков отправи "Има такъв народ". Депутатът от ИТН финансистът Любомир Каримански заяви пред бТВ, че е много притеснително защо Петков не е разровил какво се случва с Фонда на фондовете, така както направи с Българската банка за развитие.

"Не беше отворена кутията на Пандора. Във Фонда на фондовете има проблеми, а и програмите му по мнението на бизнеса са изключително неефективни", заяви Каримански.

Финансистът обясни, че основни виновници за съществуването на Фонд мениджър на финансови инструменти в България, каквото е цялото му наименование, са министрите от кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов и Томислав Дончев. По думите му в основата на функционирането на фонда са фирмите-посредници, които "събират доста високи комисиони".

Каримански препоръча разследващите журналисти да видят какво се случва във фонда, който разполага с 1.2 млрд. лв., пренасочени от различни европейски програми, и отпуска финансиране на фирми под формата на заеми и дялови инвестиции. 

Не стана ясно защо депутатът от ИТН има претенции към служебния министър на икономиката, след като принципал на Фонда на фондовете е министърът на финансите.

Според Каримански е притеснителното е, че съпругът на служебния зам.-министър на финансите Виолета Лорер, която отговоря за Фонда на фондовете, е парнтьор по инициативата "Джереми", с която работи фонда. Депутатът от ИТН посочи и друг пример за "обвързаности и влияние на определени кръгове". "Към Фонда на фондовете има фонд "Мецанин растеж" с бюджет от 75.3 млн. лв. Избраният финансов посредник в него е заменен с фирма "Сивърлайн" с управител Евгени Ангелов, бивш зам.-министър на икономиката от ГЕРБ, който е отговарял за ОП "Иновации и конкурентоспособност". Има доста неща, в които може да се бръкне", заяви Каримански.

Той посочи, че първи е разкрил още преди година в ТВ 7/8 какво се случва в ББР. "Трябва да се обърне повече внимание на отдел "Концесии" в ББР. Дали този отдел не е свързан с Министерство на финансите, което внася за одобрение концесии в Министерски съвет, а впоследствие те става залог за кредити в самата ББР", заяви Каримански.

Още

БСП прибегна до компромати в битката за хартиените бюлетини

26.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

8027
Размирици и грубости белязаха първия ден от дебата за Изборния кодекс

24.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

4313
ПП и ДБ обявиха готовност за правителство на малцинството

23.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1698