Медия без
политическа реклама

Тировете няма да плащат тол такси за разбито шосе

От 1 януари винетките за леките коли стават електронни и цената им няма да зависи от състоянието на пътя

Шефовете на АПИ представиха в парламента електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа според изминатото разстояние за превозни средства и обща техническа допустима максимална маса над 3,5 т. (ТОЛ) и на база време за леки автомобили с обща техническа допустима максимална маса до 3,5 т. (електронна винетка).

Шофьорите ще плащат различни пътни такси за различните категории пътища от 2019 г., когато заработи тол системата. Това обясни председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов пред парламентарната комисия по регионално развитие. Тарифата още се пише. Преминаването по разбитите шосета ще е безплатно. Едва след като бъдат оправени, за тях ще се събират такси.

Всички тези уточнения обаче се отнасят само за тежките превозни средства, които от догодина вече ще плащат за изминати километри. За леките коли ще се запази винетката, която е пътен данък за определено време - за година или за по-малък срок. Основната разлика е, че от 1 януари 2019 г. винетката ще стане електронна и ще изчезнат хартиените стикери, които сега лепим по предните стъкла. Електронната тол система, която ще "брои" километрите на тировете и ще тарифира дължимите суми за изминато разстояние, ще отчита и дали преминаващите леки автомобили имат платена винетна такса.

Така на практика само за тировете ще има прошка за осеяни с дупки и неравности шосета - до рехабилитирането на настилките. Останалите превозни средства ще плащат стандартната винетна такса  - независимо дали ползват прясно асфалтирани магистрални участъци или си трошат МПС-тата само по междуградски и междуселски отсечки, напомнящи лунен пейзаж.

България ще е единствената държава в Европа, която въвежда тол система не само за магистрали, както е в другите страни, но и за обикновените републикански пътища. Предвидено е тол такси и винетки да се събират за поне 16 000 км мрежа, което е една трета от всички шосета в държавата. Пред депутатите от регионалната комисия шефът на АПИ попари надеждите, че обхватът ще бъде преразгледан и смален. Инж. Глосов обясни, че безплатни ще останат само републиканските пътища, които минават през населени места. Той обаче изненадващо съобщи, че е възможно и за тях да започнат да се събират такси. "Системата може да се надгради и при желание от общините и решение на Народното събрание законът може да се промени и да се облагат с такси и общински пътища, приходите от които ще отидат за поддръжката им.  Общинската пътна мрежа е с дължина колкото републиканската и е в много лошо състояние", изтъкна шефът на пътната агенция .

СМЕТКИ
С въвеждането на тол системата ще се постигне по-справедливо таксуване - който руши асфалта повече, ще плаща по-скъпо, посочи инж. Дончо Атанасов от управата на пътната агенция, който доскоро бе неин шеф. Приходите от продажба на винетки за леки коли са 225 млн. лв. годишно, а от тежкотоварния трафик идват само 100 млн. лева - сега ще обърнем модела", обясни той и припомни, че според разчетите тол системата ще увеличи общите приходи на повече от 1 млрд. лв. годишно, когато заработи с пълния планиран обхват.  Идеята на АПИ е 50% от постъпленията да отиват за поддръжка на съществуващата инфраструктура и 50% - за изграждане на нови шосета.