Медия без
политическа реклама

Чумата подлуди управляващите, а те - ловците

В опит за спиране на заразата депутатите разрешиха по спешност отстрела на диви прасета, а министър Порожанов издаде забрана

Министър Порожанов обсъжда мерки за ограничаване на заразата на областен координационен щаб за превенция в Добрич.
БГНЕС
Министър Порожанов обсъжда мерки за ограничаване на заразата на областен координационен щаб за превенция в Добрич.

Битката с чумата съвсем разстрои синхрона между властите. След като по-миналата седмица депутатите експресно поправиха цял закон и разрешиха на ловците да убиват диви прасета - като мярка срещу разпространение на заразата от огнищата в Румъния, в сряда министърът на земеделието и горите Румен Порожанов издаде заповед за забрана. Междувременно стана ясно, че никой не се е допитал до ловджиите, а се оказа, че са категорично против да се разрешават извънредни хайки по това време на годината.

Въпросната промяна в Закона за лова бе внесена в Народното събрание на 11 юли от Волен Сидеров и други депутати от "Обединени патриоти" и бе приета панически бързо в рамките на същия ден - с идеята, че груповото отстрелване на диви животни щяло да "ограничи риска от зараза". И точно когато депутатските поправки излязоха в "Държавен вестник", земеделският министър Порожанов издаде забрана за хайки, за което бил посъветван от шефа на Агенцията по храните Дамян Илиев. "Като алтернативна мярка за намаляване на популацията на дивата свиня се препоръчва засилване на подборния лов от място", обясниха от министерството.

Оказа се, че според професионалните авджии промяната на закона е била голям гаф, който носи риск за хората и за природата. Според тях  отстрелът на дива свиня трябва да се разреши чак наесен, когато дърветата и храстите се оголват и има видимост. Против разрешаването на груповия лов по никое време се обявиха и търсачите на трюфели, които проведоха протестно шествие. Лесотехническият университет, Професионалната ловна асоциация и фондация "Биоразнообразие" поискаха президентът да наложи вето върху промените. Това сториха и от партия АБВ. 

БОДЛИВА ТЕЛ

Друга мярка срещу чумата  - със съмнителна ефективност, е телената ограда по границата с Румъния с дължина 133 км от Силистра до Дуранкулак. От Министерството на земеделието заявиха вчера пред в."Сега", че не могат да отговорят до края на деня кой ще строи съоръжението и какви ще са всички разходи по него. Теленото заграждение ще излезе между 200 и 300 хил. лева и ще бъде поверено на трите регионални дирекции по горите, съобщи Порожанов във вторник в Добрич. Междувременно в социалните мрежи се появиха иронични коментари за "надеждността на оградата", като според авторите всяка по-едра свиня безпроблемно ще премине оградата. 

 

Последвайте ни и в google news бутон