Медия без
политическа реклама

Френският МВР шеф укрил скандал със съветник на Макрон

24 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Френският вътрешен министър Жерар Коломб пристига за изслушването си вчера пред парламентарната комисия, която разследва скандала "Бенала".

Френският министър на вътрешните работи Жерар Коломб заяви пред парламентарна комисия, че не е информирал президента Еманюел Макрон за видеозаписа, в който съветник в Елисейския дворец удря млад мъж по време на протест на 1 май в Париж, съобщи електронното издание "Локал". Той призна, че екипът му го информирал за инцидента още на следващия ден, но според него той няма ангажимент да съобщи на прокуратурата за подобен случай. "Казаха ми, че вече са информирали полицията и кабинета на президента, който е отговорен, тъй като е най-високо в йерархията, за да вземе необходимите мерки - административни или наказателни", обясни Коломб пред депутатите, които го разпитваха по случая повече от 2 часа вчера. "Никога в разговорите си с президента не съм споменавал инцидента с Александър Бенала", заяви той. По-късно депутатите разпитаха и шефа на полицията в Париж Мишел Делпюек. 

Президентът Макрон продължава да мълчи по случая, въпреки че уволни Бенала, който ще бъде съден за побой, злоупотреба със служебно положение и др. Държавният глава вчера нареди да бъдат извършени промени в канцеларията му. Неофициално Макрон определил действията на Бенала като "неприемливи" и "шокиращи".