Медия без
политическа реклама

ГЕРБ се отрече и от Закона за приватизацията

Партията на Бойко Борисов се опита панически да се измъкне от скандала, като прехвърли вината върху президента, който всъщност спря промените

Обясненията на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов защо ГЕРБ първо подкрепя, после поправя, накрая отхвърля поправките в Закона за приватизацията, излязоха извън всякаква логика.
Илияна Кирилова
Обясненията на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов защо ГЕРБ първо подкрепя, после поправя, накрая отхвърля поправките в Закона за приватизацията, излязоха извън всякаква логика.

Скандалът около лобистките поправки в приватизационния закон, придобили известност като поправките "Домусчиеви - Пеевски", внесени от „Атака“ и ВМРО и подкрепени от ГЕРБ, вчера се превърна в откровен фарс. Президентът Румен Радев наложи вето на промените с мотива, че преуреждат сключени приватизационни сделки в ущърб на обществения интерес. От ГЕРБ панически се опитаха да се измъкнат от аферата. По нареждане на премиера депутатите на Бойко Борисов обявиха, че ще гласуват „за“ ветото, за да отпаднели всякакви съмнения за лобизъм. Те обясниха, че са подкрепили скандалния законопроект при гласуването в пленарната зала, защото се предоверили на парламентарната икономическа комисия и защото „коалиционната култура“ им налагала да помагат на своите партньори.

В опит да си измият ръцете депутатите на ГЕРБ извадиха абсурдни аргументи. Те хем подкрепили законопроекта, хем били готови да го променят по-малко от седмица след приемането му, защото знаели, че е скандален. Президентът Румен Радев обаче разполагал с "изпреварваща информация" и наложил вето, за да раздуха скандала, от който само той имал полза.

Поправките в закона, около които се разгоря скандалът, засягат изпълнението на приватизационни договори и бяха внесени от депутатите Николай Александров (“Атака”) и Емил Димитров – Ревизоро (ВМРО). Според предложението на Александров специфични задължения, пряко свързани с предмета на дейност на приватизираното дружество, не могат да бъдат вменени на купувача за повече от 5 години. Изключение се прави за запазването на седалището му, неговата дейност, заложените инвестиции и трудова заетост. Димитров пък поиска правомощието на Агенцията за приватизацията да разсрочва поети с приватизационен договор ангажименти да се прилага и за договори, по които няма непогасени плащания за неустойки за неизпълнени през първите 5 години следприватизационни задължения. Това на практика въвежда обратно действие в закона - принцип, недопустим в правото.

Предложенията предизвикаха тежки раздори в коалицията „Обединени патриоти“. Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обяви, че приемането им ще помогне на бизнесмените братя Домусчиеви да избегнат плащането на 58 млн. лв. неустойки заради неизпълнени задължения по договора за раздържавяване на дружество „Български морски флот“ (БМФ). Симеонов дори намекна, че лобистките текстове могат да станат причина за разпада на националистическата формация. Сред другите, които могат да се възползват, са "Булгартабак", приватизиран от фирми на Делян Пеевски, и новият партньор на медийния бизнес на депутата от ДПС – „Ню Имидж“, която е купувач на „Бояна филм“.

Лобизъм в полза на неизрядни собственици видя и президентът. В мотивите към ветото държавният глава посочи, че ограничаването до 5 години на срока за изпълнение на специфични задължения по приватизационен договор увеличава корупционния риск. Причината е, че няма яснота какви са тези специфични задължения, което неимоверно разширява възможностите за субективна преценка. Радев се обявява и срещу обратното действие на закона. „По този начин ще могат да бъдат преразглеждани договори, сключени при действието на правила, които не са позволявали тяхната промяна“, аргументира се държавният глава. Той изразява съмнение, че разпоредбата ще се прилага само за „коректни приватизатори“, както твърди вносителят, тъй като липсва изискване купувачът да е изпълнил всички свои задължения до момента. 

Политическият контекст на скандала обаче вълнуваше далеч повече управляващите от потенциалната злоупотреба с промените, които приеха. Вчера сутринта пресцентърът на ГЕРБ съобщи, че Бойко Борисов е „разпоредил“ на парламентарната си група да измени наново закона. „Целта на новите предложения е да отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна. Новите текстове трябва категорично да предвидят забрани за разпростиране на действието спрямо заварени приватизационни договори“, пишеше в прессъобщението.

Новите предложения на ГЕРБ трябваше да бъдат представени на пресконференция в парламента. Ветото обаче напълно преобърна позицията на управляващите. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че президентът обезсмислил промените им и след разговори с премиера било решено партията да подкрепи ветото в пленарната зала. Затова още днес ще се проведе заседание на парламентарната икономическа комисия, което да задвижи процедурата. Цветанов определи като спекулации твърденията, че приетите текстове обслужват частни икономически интереси. „Тази правна норма, приета по този начин, не би могла да създаде някакви предимства на участниците в приватизационните сделки“, заяви той. И омаловажи случилото се като проблем в комуникацията между коалиционните партньори. „Вече има 2-3 случая, в които се внасят законопроекти, които впоследствие водят до различно тълкуване или опити за внушения, което създава дискомфорт и усещането, че има нестабилност в коалицията“, изтъкна Цветанов. Но побърза да допълни, че „коалиционната култура изисква и парламентарна подкрепа за конкретни инициативи“.

Зам.-шефът на ГЕРБ обвини президента за разрастващия се скандал. „Хубаво е, че президентът наложи вето, защото не знам как щяхме да продължим този режим на взаимно тълкуване на нормите, които сме приели. Но може би президентът има изпреварваща информация от вчерашното заседание при премиера, за да може днес да избърза с налагането на вето“, предположи Цветанов.

„ГЕРБ няма нищо общо с интерпретациите, които бяха разпространени в публичното пространство, защото ние бяхме вкарани в един дебат, който не беше наш дебат“, обяви шефът на правната комисия Данаил Кирилов, който игра активна роля при приемането на поправките в пленарната зала. И за всеобщо удивление фактически призна, че управляващите подкрепили „Атака“ и ВМРО, макар че били наясно, че предложенията им не били добре изработени. В текста на Димитров се използвал терминът „специфични задължения“, какъвто в закона няма. „Вчера и днес говорих с колеги от Агенцията за приватизация и казах, че това, което се говори, въобще няма смисъл, защото те няма как да действат“, разказа Кирилов. А подкрепата за нескопосания законопроект обясни така: „Доколкото и аз се намесих по чисто процедурни въпроси, се виждаше, че има несъответствия в текстовете, но те бяха подкрепени в икономическа комисия, а принципът е, когато се стигне до гласуване в пленарна зала и след като не е имало допълнителен доклад на съответната водеща комисия, да подкрепим изводите на нашите колеги от комисията“.

 

След дъжд - качулка

В скандала не пропусна да се включи и БСП. Соцлидерът Корнелия Нинова обяви, че очаква управляващите да свикат извънредно заседание на парламента по време на предстоящата лятна ваканция, за да не отложат темата за есента. По време на гласуването в пленарната зала присъстваха 22-ма от 79 депутати на БСП, които гласуваха против, но нито един не се изказаха.

 

Последвайте ни и в google news бутон