Медия без
политическа реклама

Мария Бутина - агентът на Русия, изобличен от САЩ за намеса в изборите

Тя действала чрез влиятелни организации и два пъти се е опитала да организира среща между Тръмп и Путин през 2016 г.

профили на Бутина в социални мрежи
Бутина заявила, че работата й под прикритие е била одобрена от администрацията на Путин.

Рускиня, която се е опитала да посредничи за тайна среща между Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин по време на кандидатпрезидентската кампания през 2016 г. , бешe обвинена, че е работила с американци, за да реализира таен план за оказване на влияние върху политиката на САЩ. По заръка на високопоставен руски държавен служител, Мария Бутина установява контакти чрез американската Национална асоциация на притежателите на оръжия, религиозни организации и Националната молитвена закуска, за да се опита да насочи Републиканската партия към по-проруска политика, показват съдебни документи. Сравнявайки се сама с пропагандаторка от времето на Студената война, тя е работила, за да проникне в американски организации и да създаде комуникационни канали за "обратна връзка" с американски политици. "Тези канали може да са използвани от Руската федерация, за да влезе в американските ведомства, взимащи решения на национално ниво, и да прокара в тях дневния ред на Руската федерация", пише агент на ФБР във внесените в съда документи.  

Обвиненията бяха внесени тихомълком ден след като 12 руски разузнавачи бяха обвинени, че са атакували компютри на Демократическата партия по време на кампанията през 2016 г. Бутина (29 г.) беше арестувана в неделя, а в понеделник беше изправена пред съда. Обвинението бе огласено часове след като Тръмп застана до Путин в Хелзинки и заяви, че не вижда причина руският лидер да се е опитвал да влияе на президентските избори. 

Тръмп омаловажи разследването, но Министерството на правосъдието на САЩ обрисува картина на многостранни руски усилия за оказване на въздействие върху изборите чрез компютърен шпионаж, лични срещи и сътрудничество с американски посредници. Путин отрече каквото и да било участие в подобни дейности, но според съдебните документи Бутина заявила, че работата й под прикритие

 

е била одобрена от администрацията на Путин

 

Бутина е участвала в два неуспешни опита за организиране на срещи между Тръмп и Путин през 2016 г. В оповестените обвинения не се споменава името на Тръмп, но от тях става ясно, че срещите на Бутина са били част от внимателно организирана операция на руското разузнаване.  

Бутина е 26-тият руски гражданин - и първият, който е арестуван, - на когото са повдигнати обвинения за намеса в президентските избори. През февруари Министерството на правосъдието обвини 13 руснаци и три компании, че са откраднали самоличността на американски граждани, като са се представили за политически активисти и са използвали горещи теми като имиграцията, религията, за да манипулират кампанията през 2016 г. 

"Мария Бутина не е агент на Руската федерация", заяви адвокатът й Робърт Дрискол. Той

 

определи обвиненията като преувеличени

 

и обясни, че организирането на вечери и създаването на приятелства погрешно са определени като порочни. "Просто няма нищо, което да показва, че Бутина е искала да влияе или да подкопава определена политика или закон", добави той. Обвиненията са предявени от прокурори, отговарящи за националната сигурност, от Министерството на правосъдието, а не от специалния прокурор Робърт Мълър. Разследването на Бутина върви паралелно с това на Мълър, обясни бивш служител. Агенти на ФБР са обискирали дома й през април, каза още адвокатът й. 

Бутина влиза в САЩ със студентска виза през 2016 г., но схемата, за която е работила, е от 2013 г., казват прокурорите. Тогава политици като бившия губернатор Джеб Буш и сенатор Марко Рубио, и двамата от Флорида, които демонстрират нежелание да се съобразят с руските интереси, са смятани за вероятни кандидати за президент от Републиканската партия. Съдебните документи описват промяна във възгледите на партията по отношение на Русия. Когато необичайната кандидатура на Тръмп набира сила,

 

руското правителство избира него пред Хилари Клинтън -

 

тогава кандидат-президент на демократите, и работи в подкрепа на кандидатурата му, казват прокурори и служители на разузнаването. 

Министeрството на правосъдието на САЩ заяви, че Бутина е работила по поръка на неидентифициран висш руски държавен служител. Преди това той беше идентифициран като Александър Торшин, зам.-управител на Руската централна банка, който е свързван както с руските сили за сигурност, така и с организираната престъпност. Торшин е един от руските чиновници, на които миналата година бяха наложени санкции за това, че са се опитвали да рушат западната демокрация. Торшин е водеща фигура в политическата партия на Путин "Единна Русия" и пламенно говори за Тръмп. Той описва Тръмп като "поддръжник на традиционните семейни ценности" и "истински мъж", който "наистина е за сътрудничество с Русия". 

Бутина смята Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия за влиятелна сила, която

 

може да промени политиката на републиканците,

 

сочат съдебните документи. Тя описва организацията като "най-големият спонсор на изборите за Конгрес на САЩ" и на Конференцията за консервативна политика. Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия не се споменава в съдебната документация, но за връзки между нея, Бутина и Торшин е съобщавано и преди. Организацията не отговори на отправено й запитване по темата. 

През май 2016 г.,  по време на ежегодната среща на асоциацията в Луисвил, щата Кентъки, Торшин и Бутина предлагат среща между Тръмп и Путин. Зетят на Тръмп Джаред Кушнер отхвърля предложението. Най-големият син на президента Доналд Тръмп-младши се вижда с Торшин и Бутина на финансирана от асоциацията вечеря, въпреки че адвокатът на Тръмп твърди, че срещата е била кратка. Разследващи конгресмени получават снимка на тримата заедно на събитието, твърдят хора, запознати с разследването. 

Прокурори твърдят, че американски политически деец е съветвал Бутина към кои личности от сферата на политиката, медии и бизнеса да се насочи. Тя се е срещала с този човек в Москва. Цитирайки имейли, прокурорите представят най-категоричните досега доказателства, че

 

американци съзнателно са помагали

 

за установяването на руско влияние. В един имейл американецът казва, че е дал указания на Бутина как да действа. "Аз и приятелите ти в Америка не можем да те улесним повече от това", пише политическият деец. Бутина и Торшин присъстват на няколко събития, на които домакини са организации, свързани с републиканците, сред които са и две Национални молитвени закуски през 2016 г. и 2017 г.  В имейл Бутина пише, че Торшин е предложил Путин да присъства на закуската през февруари 2017 г. , на която говори Тръмп. "Президентът Путин не каза "не"!", пише Бутина.

Въпреки че американският политически деец не е идентифициран, в. "Ню Йорк таймс" съобщи преди време, че Бутина е установила тесни връзки с Пол Ериксън, който е член на Националната асоциацията на притежателите на оръжия и дългогодишен консервативен активист. Той е бил част от усилията за организиране на среща между Путин и Тръмп. Бутина публично разказва, че Ериксън е присъствал на събитие в Москва. Той и адвокатът му не отговориха на отправено им запитване за коментар. Ериксън не е споменат в съдебните документи, нито пък са му отправени обвинения.  Според прокурорите Бутина е работила и с втори, все още неидентифициран американски гражданин. 

След изборите през ноември 2016 г., според прокуратурата, Бутина пише на Торшин в "Туитър": "Готова съм за още нареждания".