Медия без
политическа реклама

Здравей, познато партийно другарче

Младежките организации на ГЕРБ и БСП показаха, че са достойни наследници на абсолютно безсмислената политическа класа у нас

11 Юли 2018
Още през април участници от други държави в проведената в София конференция на европейската младеж се оплакаха, че вместо да решават с дебати бъдещето на подрастващите в Европа, са им предлагали полуголи жени и алкохол. А председателят на Европейския младежки форум Луис Алварадо разкритикува организацията на конференцията.
Профил на Луис Алварадо в
Още през април участници от други държави в проведената в София конференция на европейската младеж се оплакаха, че вместо да решават с дебати бъдещето на подрастващите в Европа, са им предлагали полуголи жени и алкохол. А председателят на Европейския младежки форум Луис Алварадо разкритикува организацията на конференцията.

Една депутатска торта с лек крем, захарни пачки евро и "историческа" снимка с вероятно епизодично изказване от парламентарната трибуна възроди забравената "социална мрежа" от близкото минало - "Писмо до непознато другарче". Тогава, когато деца от социалистическия блок под наставлението на своя класен ръководител си разменяха писма, за да упражняват руския език и да поддържат българо-съветската дружба. Само че в тази история другарчетата са познати, седят през един чин и единствената разлика е, че едните носят червени, а другите светлосини връзки. В няколко поредни дни младежките организации на ГЕРБ и БСП, за чиято дейност обикновено се чува около семинари в спа хотели, влязоха в епистоларна схватка с размяна на обвинения и епитети, които запълниха тишината на обичайния парламентарен словесен репертоар. 

Повод за активния обмен на писма стана фамозен рожден ден на неизвестен доскоро хасковски депутат от ГЕРБ - Георги Станков. Неговата незабравима торта успя за кратко време

 

да се превърне в символ на съвременния народен представител

 

Изградена в сложна двуетажна композиция със захаросани банкноти от 500 евро, три маслени рози, незабравим отпечатан момент от негово изказване от парламентарната трибуна. А на самият връх  стърчи парламентарният звънец. Всичко обаче щеше да изглежда като евтин кич, ако на снимката на тортата небрежно не беше поставена неговата депутатска карта за гласуване. Абе, истински Алеков герой. 

Първи се обадиха младежите на социалистите, които през медиите написаха писмо до премиера Бойко Борисов. "Парламентарният звънец е върхът на политическия стремеж - все пак сме парламентарна република, но до него се стига вече не с политически качества, а с пари. Пари, с които можеш да си платиш кампанията. Неслучайно 500-евровата банкнота е основата на тортата. Пачките евро са абсолютно достатъчни да получиш депутатска карта, да се изкажеш на трибуната и оттам да докоснеш парламентарния звънец", написаха от "Позитано" 20. А младежите на ГЕРБ в контраписмо до Корнелия Нинова напомниха на БСП, че в парламента имат депутат, чийто имунитет е отнет заради обвинения за купуване на гласове, друг, който обяви, че 80% от българите са "дебили", трети, оправдал "Народния съд" като "необходимо правосъдие", и четвърти, създал истерията с "отровената вода" в София. Последваха още отговори, в които младежите на БСП намесиха липсата на политика към младите хора в България, а от подрастващите "политици" на ГЕРБ без изненада намесиха и "злополучния кабинет на "Орешарски". Нищо, което по-големите в парламента

 

не бяха използвали в калната война помежду си

 

"Младите лъвове" на двете големи политически фракции са усвоили прийомите на "батковците и каките си". Пълното и злощастно имитиране на политически живот, симулирането на народополезна дейност и стимулирането на политически тестостерон. Всичко това преминава през леки словесни пулсации, които захранват междуличностни свади в публичното пространство. По правило младежките структури би трябвало да захранват всяка политическа организация с млада кръв, нови и свежи идеи. Но двете големи партии си отгледаха не просто младежки структури, но преди всичко следваща генерации (дори генерации), осъзнаващи и приемащи политическия живот не толкова като сблъсък и надпревара на идеологии, стратегии, тактики, изобщо - на мирогледи, а като ревностна отбрана на имидж.

 

Това са новите поколения от надъхани матросовци

 

За тях партийната повеля стои над ценности и принципи. Те са заредени с младежки ентусиазъм, а в същото време и с неизменната безпардонност на младостта - партийни скаути, които в миг могат да скочат в защита на "старшите" от попълзновенията и атаките на реални и въображаеми врагове. Това са новите попълнения на "единните фронтове на посредствеността" (по Иван Хаджийски), които ще влязат след едно-две десетилетия в обезсмислената сграда на парламента.  

Активностите на двата млади политически отбора по никакъв начин не се различават от поведението на своите водачи. Защото младежкият им активизъм остава преди всичко в сферата на словесността, на упражненията по дребнав и обиден речник, в задочната епистоларност - размахване на писма, и в редки случаи някое участие на техни представители в тв студио. Кога за последно сте видели МГЕРБ или младите социалисти в смислена инициатива в интерес на значими (или нуждаещи се) групи от обществото, извън собствените си структури и гравитиращите около тях. Семинари, кръгли маси, обучения, дискусии... - това са основните занимания на партийния комсомол. Още повече че този модел намира своя дългосрочна проекция, особено след бутафорната среща на европейската младеж в София преди няколко месеца. Тогава участници от други държави се оплакаха, че вместо да решават с дебати бъдещето на подрастващите в Европа, са им предлагали полуголи жени и алкохол. Те откъде да знаят, че и новото поколение у нас, отглеждано по образ и подобие на по-старото, ще се отличава със същата политическа немощ.

Последвайте ни и в google news бутон