Медия без
политическа реклама

Повечето българи не виждат полза от европредседателството

Наскоро приключилото европредседателство не е донесло ползи на България. Така смятат 43% от българите, сочи национално представително проучване на агенция „Медиана“. На обратното мнение са 37 на сто. Разочарованите нарастват в сравнение с май, когато повечето анкетирани (49%) са вярвали, че председателството ще бъде полезно за страната, а скептиците са били едва 28%. „Краят на европредседателството носи по-скоро разочарование и засилване на скептицизма. Свръхочакванията, свързани с него (Шенген, еврозоната, конкретни политически и преди всичко икономически ангажименти за Западните Балкани), се сблъскват с рутината на едно нормално провеждане на едно протоколно политическо събитие, на което страната е просто домакин“, коментират социолозите.


Разочарованието от европредседателството се отразява и на начина, по който българите гледат на правителството. През юли 56% заявяват, че управлението на Бойко Борисов е по-скоро разочароващо, в сравнение с 54% през май. Делът на анкетираните, които искат правителството да изкара пълен мандат, спада от 46% през май на 43% през юли, а на желаещите предсрочни избори нараства от 26 на 29 на сто. Повечето българи (43%) очакват, че през следващата година положението в страната ще се задържи същото, каквото е сега. Увеличават се онези, които очакват влошаване (от 31 на 33%).

Българите остават несигурни за стабилността на ЕС – 32% не се наемат да прогнозират дали той ще оцелее през следващите 10 години. Всеки трети счита, че Евросъюзът ще издържи, други 19% смятат, че ще се разпадне, а 13% очакват да се превърне в нещо друго. Едва 16 на сто вярват, че евроатлантическата солидарност е нещо реално. Всеки четвърти отрича съществуването й, а смайващите 59% признават, че не знаят какво е това или нямат мнение по въпроса. Според „Медиана“ „това очертава картината на засилена тревожност от един турбулентен свят и нестабилна Европа, в които всеки играе за себе си, а малка България е просто зрител (и възможен потърпевш)“.

ЕЛЕКТОРАЛНИ НАГЛАСИ

При предсрочни избори ГЕРБ получава 24.8% от гласовете, следвана от БСП с 20.5%, „Обединени патриоти“ с 9.7% и ДПС с 8.3%. Това са партиите, които биха прескочили 4-процентната бариера. Извън парламента остава „Воля“. Не се класират и десните формации. Потенциална партия на шоумена Слави Трифонов обаче би успяла, тъй като събира 4.7 на сто.

Още по темата