Медия без
политическа реклама

МВР забрани събиранията в засегнатите от чума села

Управляващите умишлено скрили от стопаните за болестта по животните

Шефът на БАБХ Дамян Илиев заяви, че е готов с оставката си, стига шефът му - министър Порожанов, да я поиска. Според Порожанов първо трябвало да се направи анализ на ситуацията.
Снимка: БГНЕС
Шефът на БАБХ Дамян Илиев заяви, че е готов с оставката си, стига шефът му - министър Порожанов, да я поиска. Според Порожанов първо трябвало да се направи анализ на ситуацията.

МВР забрани обществени прояви с голямо струпване на хора в 10-километровата зона около селищата, където бе регистрирана зараза от чума по овцете и козите. Забранени са съборите, родовите срещи и всякакъв вид мероприятия. Протестите обаче няма да бъдат забранени. Това се случва дни преди Илинден, който е един от много тачените празници у нас.

Това е една от мерките, въведени от оперативния щаб, създаден в неделя вечерта по нареждане на премиера Бойко Борисов, съобщиха за в. "Сега" от МВР. В звеното влизат ръководството на МВР, на БАБХ и министърът на земеделието Румен Порожанов. Друга мярка, въведена от щаба, е да се почистват местата в тази зона, но без да е ясно точно какво се има предвид. Все пак най-вероятно става въпрос за дезинфекция, а задачата е поверена на регионалното министерство и пътната агенция. Ще се засилят и проверките за пренос на храни по границите и на продукти, пренасяни в багажници на автомобили, предвиждат още мерките за ограничаване на заразата. Отделно от това вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че е подал сигнал в ДАНС за човешка намеса в разпространението на болестта. Пред в. "Сега" той обясни, че разполага с "достоверни данни" по този сигнал. БСП пък обяви, че ще сезира прокуратурата.

И вчера ръководството на Българската агенция по безопасност на храните продължи да оправдава действията си по умъртвяването на 4000 животни в района на Източна България, които евентуално биха могли да се разболеят. "Избиването на животни в Ямболско заради риск от чума е единствената възможна мярка при създалата се ситуация. Липсата на комуникация със стопаните е нарочно търсен ефект с цел да няма укриване на добитък. Това каза пред бТВ директорът на БАБХ Дамян Илиев. Вчера и той, и съветникът на министъра на земеделието - Янко Иванов, се опитаха да тушират напрежението след масовото избиване на животни в шест села от района. Днес в България пристига експертна комисия от Главна дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" (SANTE) на Европейската комисия, за да провери как властите у нас спазват регламентите за справяне със заразните заболявания при животните.

И вчера стотици фермери протестираха срещу опита на ветеринари да стигнат до последното стадо в едно от селата - Шарково. Те се опитаха да попречат на властите да умъртвят малкото оцелели животни в региона, сред които са и тези на баба Тодора, чиято снимка обиколи социалните мрежи и медиите. В неделя в селото бяха умъртвени 1200 животни. Заради риск от зараза по овцете седем общини остават под карантина. "Все още не сме сигурни за начина, по който е внесено заболяването, но има 700 огнища в Турция", поясни Дамян Илиев. "Хванахме скрити в багажник животни - да ги продават. Дали са техни собствени, дали са купени, дали са откраднати, това е друг разговор", подхвърли Илиев.

Той посочи, че е видял болни животни, а заболяването е такова, че не винаги се развива клиника. Затова са били взети кардинални мерки - да се избият всички стада, които може да са били в контакт с болни животни. На въпрос защо агенцията преди броени месеци е издала ръководство, в което при подобни случаи не се предвижда умъртвяване на животните, Илиев коментира, че това се отнася за случаи, в които няма такъв голям риск от разпространение на вируса. "Практическото ръководство в момента не е състоятелно”, добави шефът на БАБХ. И изтъкна, че агенцията работела според европейските правила. "Смятам, че може би спасяваме бизнес за над 1 милиард лева. Създаваме впечатление, че на агенцията може да се вярва от всички, които търгуват с България", категоричен беше Дамян Илиев.

Той, както и Янко Иванов обясниха, че изплащането на обезщетенията започва незабавно. "Обезщетенията за животни ще бъдат по 190 лв. за овца, 140 лв. за агне, 160 лв. за шилета. Освен тях за компенсация на стопаните, които не могат да продават продукцията си, ще бъде увеличена държавната помощ от 25 на 35 лв. Ще получат и преходна национална помощ между 43 и 80 лв., която ще се даде по форсмажор, без да бъде искана необходимата документация", каза Иванов пред Нова тв. Той обаче не можа да потвърди информацията, че за умъртвена патица например са давали по 250 лева. Заради открити огнища на птичи грип от началото на годината имаше множество случаи на умъртвявания на пернати, а БАБХ обеща да компенсира собствениците им по пазарни цени.

Заболяването по овцете и козите е ново за ЕС, коментира Янко Иванов пред Нова тв. То не е опасно за хората. Съветникът на земеделския министър уточни, че фермерите могат да гледат нови животни след изтичането на 21-дневния карантинен срок. В същото време обаче до 24 декември от засегнатите райони няма да може да се изнасят продукти за ЕС.

 

КРИТИКИ

Още през почивните дни заваляха остри реакции спрямо масовото клане на животни, а вчера с коментар по темата се включи и държавният глава. "За съжаление, гневът на пострадалите стопани и на хора в цялата страна е вече налице. Властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им", пише в своя позиция президентът Румен Радев. И пита - и занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяването на подобни кризи? Радев се интересува и защо не са били предприети превантивни мерки като карантина и наблюдение или ваксинация. За пореден път се поставя въпросът за надеждността на оградата по границата, пише още президентът и настоява за адекватно компенсиране на щетите от болестта. Че агенцията не трябва да избива здрави животни, смята и д-р Марина Иванова от Фондация "Четири лапи". Тя описа заболяването и обясни, че вирусът е силно заразен при козите и овцете. Но било странно, че у нас няма заболяла коза. "Интересен факт е, че в европейската част на Турция през миналата година не са регистрирани никакви огнища на чума", каза тя пред БГНЕС и посочи, че масовото избиване на животни е необяснимо.

Последвайте ни и в google news бутон