Медия без
политическа реклама

София разширява зелената зона с още 5500 места

Собствениците на заведения в центъра ще плащат нощен служебен абонамент

Паркоместата в зелената зона вече стават 21 000.
Снимка: Архив
Паркоместата в зелената зона вече стават 21 000.

От 1 ноември местата за паркиране срещу 1 лев за час в София ще се увеличат от 16 500 на над 21 500, реши вчера Столичният общински съвет. С повече места ще се разшири зелената зона в районите "Лозенец", "Оборище", "Красно село" и "Възраждане". "Предвиждаме около 5500 повече места, но точния брой ще имаме, след като бъдат готови схемите", съобщи директорът на "Паркинги и гаражи" в Центъра за градска мобилност Румяна Милова. Схемите ще бъдат огласени на сайтовете на районните администрации, а от кметовете се очаква да запознаят гражданите с тях. Най-много места са предвидени да бъдат разкрити в "Лозенец" - 2300, а най-малко в "Красно село" - 700. Новите паркоместа, които се очаква да се появят наесен, засягат т.нар. Горен Лозенец, каретата между бул. "Иван Евстатиев Гешов", "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Тотлебен" и ул. "Георги Софийски" в "Красно село", между бул. "К. Величков", "Сливница", "Ал. Стамболийски", ул. "Д. Петков" и ул. "Опълченска" във "Възраждане" (1400), между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Ситняково", бул. "Данаил Николаев" и ул. "Черковна" в "Оборище" (1100 места).

Контролът върху тези зони ще бъде подсилен с 10 нови паяка, получени преди месец. Екипите са снабдени с нови автомобили и нови устройства за контрольорите. Можело и да се назначат още до 80 служители, каза Милова. Към момента общият брой на местата за платено паркиране в синя и зелена зона е 21 500, уточни Милова. Миналата есен общината разшири зелената зона с над 4700 места в районите "Лозенец" и "Средец".

От есента в синя зона общината ще въведе нощен служебен абонамент. Той ще засегне заведенията в центъра. "Аз лично имах колебания доколко тази мярка ще работи, и затова предложих и общинските съветници го приеха да въведем тримесечен период, за да видим дали ще можем да подредим повече по този начин паркирането през нощта", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. Засега не е ясно колко места ще обхване абонаментът. "Не очакваме да са много на брой. Дава се възможност на всяка фирма, която има необходимост, да заяви ползване на такъв служебен абонамент, така че може да се явят и фирми, които към момента имат дневен служебен абонамент, а може да се явят и такива, които искат само нощен абонамент", обясни Милова. В дружеството вече са постъпвали искания от фирми за ползване на услугата. Нощният абонамент ще струва 650 лв. на месец, колкото е и през деня. Той ще обхваща периода от 19:30 ч. до 08:30 ч. - времето, през което синята зона не работи. Разликата с дневния обаче е, че в цената му влиза и паркиране в почивните дни, което на практика означава, че друг освен служителите или клиентите на дадено заведение няма да паркира в синята зона пред него безплатно. 

Въвеждането на нощен служебен абонамент се очаква да влезе веднага след като изтече двуседмичният срок за обжалването му, който започна да тече на практика от вчера - след гласуването му от СОС.

ПРОЕКТ

В момента ЦГМ подготвя нов наземен паркинг с около 160 места в кв. "Надежда", половината от който ще се ползва за наказателен, а другата - за обществен. Очаква се до дни да бъде получено разрешението за строеж, след което да се обяви поръчка за избор на изпълнител. Плановете на общината са до есента паркингът да е готов.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори?