Медия без
политическа реклама

Вдигането на акциза на нагреваемите цигари ще продължи

Увеличението на налога с 0.50 лв. на кутия е само първа стъпка

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова не се притеснява, че вдигането на акциза за бездимните цигари се прави в последното тримесечие на годината и може да бъде атакувано като противоконституционно.
Илияна Кирилова
Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова не се притеснява, че вдигането на акциза за бездимните цигари се прави в последното тримесечие на годината и може да бъде атакувано като противоконституционно.

Повишението на акциза на нагреваемите цигари ще продължи и вероятно още догодина ще има поредна стъпка нагоре. Това стана ясно от обясненията на шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, след като вчера в комисията бяха гласувани на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове.
Според тях от 1 октомври налогът на нагреваемите цигари, който е приравнен на насипния тютюн, се увеличава от 152 лв. на 233 лв. за килограм. Така за една кутия стикове IQOS облагането вече ще е с 1.43 лв., при сегашни 0.93 лв. От това увеличение допълнително в бюджета през последните три месеца на годината ще влязат 3 млн. лв. Първоначално намеренията на депутатите от ГЕРБ бяха акцизното облагане на т.нар. бездимни цигари да се изравни с това на конвенционалните, при което в хазната се очакваха допълнителни 15 млн. лв. В същото време само за субсидии за производство на тютюн през тази година хазната плати близо 85 милиона лева.
"Съобразихме се с острата обществена реакция, която ме изненада страшно много. Това е единственият мотив за по-плавното вдигане на акциза на тези тютюневи изделия. Все пак ние сме тук не за да налагаме едно или друго решение, а да се съобразяваме с общественото мнение", коментира пред журналисти Менда Стоянова след заседанието, което премина без почти никакви дебати. Тя отново посочи, че няма медицински изследвания, които да доказват, че тези цигари са по-малко вредни за здравето на хората и е погрешно да се наричат бездимни. 
Стоянова обаче не пожела да се ангажира с каква стъпка и кога точно във времето ще е следващото повишение на акциза. "Ще го коментираме с финансовото министерство и митниците, както и с производителите на този тип тютюневи изделия", каза Стоянова. В хода на споровете около акцизната промяна е станало ясно, че наред с единствения засега производител на нагреваеми цигари - "Филип Морис", още две компании производители се канели да влязат на българския пазар, което още повече щяло засили потреблението им и да доведе до по-големи загуби за бюджета.
Мнозинството в бюджетната комисия не се съобрази с искането на БСП вдигането на акциза да стане от 1 януари 2019 г., тъй като промяната му в течение на годината е в нарушение на Закона за публичните финанси. "В хода на годината не може да бъде повишавано или променяно облагането с данъци, чийто размер се определя на годишна база. Докато за косвените данъци, каквито са ДДС и акциза, базата е месечно облагане и би могло подобна корекция да се извършва в рамките на годината", обясни пред журналисти Менда Стоянова. Според нея няма опасност поправката да бъде атакувана като противоконституционна.
Не се очаква догодина да бъде повишен акцизът на обикновените цигари. "Ние изпълнихме миналата година изискването на ЕК за нивата, които трябваше да достигнем, и е редно поне една-две години да останем на тези нива", каза Стоянова. 


ОТСТЪПЛЕНИЕ
На този етап технически е невъзможно да се въведат бандероли за наливната бира, с които да бъдат облепяни кеновете над 5 литра. Така Менда Стоянова обясни защо в последния момент е оттеглила предложението си за въвеждане на акцизните стикери. То било по искане на НАП, след като по време на проверките по курортите данъчните се натъкнали на невъзможност да отчетат количествата наливна бира в ол инклузив комплексите. "Разбрахме се с производителите на пиво  да търсим друг механизъм как да контролираме тези продажби", посочи вчера Стоянова.

Последвайте ни и в google news бутон