Медия без
политическа реклама

ВМРО и организации на хора с увреждания влязоха в "кръгова отбрана" за зам.-министър

Госпожа Петрова е била абсолютно никой и не е в конфликт на интереси, обяви вицепремиерът Каракачанов

11 Юли 2018
Красимир Каракачанов
БГНЕС
Красимир Каракачанов

В "кръгова отбрана" ВМРО и казионни неправителствени организации излязоха в защита на зам.социалния министър Султанка Петрова. В неделя трагичен инцидент на строителен обект в бившия Партиен дом разкри, че семейната фирма на Петрова, в която зет й е собственик, а съпругът - управител, е била наета за охранителна дейност. Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че когато е сключен договорът за охрана, "г-жа Петрова е била абсолютно никой" и не е в конфликт на интереси. А през пресцентъра на партията 11 национално представителни организации, които влязоха в спор с протестиращите майки на деца с увреждания, разпространиха писмо до премиера и правителството. Оттам видяха "жълт натиск" върху Петрова и призоваха да не се правят кадрови промени в социалното министерство.

Малко след като от БСП поискаха зам.-министър Султанка Петрова да бъде отзована от поста, вицепремиерът Каракачанов обясни, че "трябва да се говори с факти". "Тази охранителна фирма не е сключвала договор с Народното събрание (НС). НС е сключило една година по-рано договор със строителна фирма, която изпълнява проекта за новата зала", каза той в понеделник вечер. По думите му "Дефанс консулт", чийто служител беше намерен мъртъв в шахта на строителния обект, е била наета от друга фирма (обединение "НС ГРУП" ДЗЗД, бел. ред.), която спечелила обществената поръчка за ремонта на сградата на бившия Партиен дом. "Договорът е сключен на 21 април 2017 г., когато г-жа Петрова не е била абсолютно никой. На 26 март минаха парламентарните избори и тя не беше избрана за депутат. На 4 май беше избрано новото правителство, а тя е застъпила на длъжност заместник-министър на 12 или на 15 май. Къде видяхте конфликта на интереси?”, попита Каракачанов.

По думите му за морал може да се говори, ако фирмата има вина за инцидента с 25-годишния мъж. "Но ако се е случило нещо друго, което не е зависело и не зависи от фирмата, за какво говорим, за каква отговорност тогава да говорим?”, добави вицепремиерът.

В защита на Петрова се обявиха и 11 неправителствени организации на хора с увреждания, които наредиха зам.-министърката до "специалисти, заредени с енергия, желания и амбиция за промяна, ангажирани с нормотворчество за хората с увреждания". Според тях отстраняването й ще спре готвени промени. "Колкото по-малко се откликва на жълтия натиск, а се мисли повече в перспектива, толкова шансовете за добра политика в сферата на хората с увреждане е по-сигурна", написаха от там.

Последвайте ни и в google news бутон