Медия без
политическа реклама

Магистратите ще получат нова привилегия - ранно пенсиониране

Защо 30 изморени съдии да се мъчат, мотивира се шефът на правната комисия

Съдиите, прокурорите и следователите, които към 31 декември 2018 г. имат поне 35 години общ юридически стаж, от които поне 2/3 в съдебната система, могат да се пенсионират независимо на каква възраст са.
Илияна Кирилова
Съдиите, прокурорите и следователите, които към 31 декември 2018 г. имат поне 35 години общ юридически стаж, от които поне 2/3 в съдебната система, могат да се пенсионират независимо на каква възраст са.

Депутатите дават поредната привилегия на магистратите - право да се пенсионират по-рано. Скандалната поправка ще бъде записана в Кодекса за социално осигуряване (КСО) чрез преходните и заключителни разпоредби на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Възможността за по-ранно пенсиониране, и то само за част от магистратите, беше предложена от Хамид Хамид от ДПС и в сряда получи подкрепата на мнозинството в парламентарната правна комисия.

Промяната в КСО гласи, че тези, които към 31 декември 2018 г. имат 35 г. общ юридически стаж, от които поне две трети в съдебната система, могат да се пенсионират независимо на каква възраст са, съобщи lex.bg. По конституция съдиите, прокурорите и следователите се пенсионират на 65 г. Грубите сметки показват, че влезлите в системата директно от университета ще могат да се пенсионират под 60 г.  В момента в общия случай жените се пенсионират на 61 г. и два месеца и 35 години и шест месеца осигурителен стаж, а мъжете на 64 г. и един месец и 38 години и половина осигурителен стаж. Така магистратите ще получат значително облекчение. Тези, които отговарят на условията, ще имат две години да упражнят правото си на ранно пенсиониране. Те ще имат право на пълен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и на обезщетението от 20 заплати за прослужени над 10 години в съдебната власт.

В мотивите за изменението Хамид обяснява, че сега магистратите нямат право да се пенсионират, преди да станат на 65 години, а КСО предвижда по-ниска възраст за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Той дава серия от примери за други професии, чиито представители имат право на ранно пенсиониране сякаш това трябва да е правило, а не изключение. Такава привилегия имат държавни служители по законите за МВР, ДАНС, съдебната охрана, пощенските услуги, за противодействие на корупцията и т.н.

Депутатът сочи още, че конституцията предвижда, че магистратите се освобождават от длъжност при навършване на 65 г., но не използва израза "пенсиониране", следователно промяната, която предлага, не противоречи на основния закон. 

На въпрос на "Сега" защо ранното пенсиониране ще е възможно само 2 г., депутатът отговори: "После за всички ще върви пенсионна реформа най-вероятно. Сега идеята ми е да решим проблема на тези хора, които не са имали възможност, а може би са искали да се пенсионират." Той не обясни за каква реформа става дума.

"Ще подкрепя тази промяна. Не повече от 30 съдии отговарят на условията и надали повече от половината ще се възползват от тази възможност", каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) по време на комисията. "Защо след 23 години стаж в съдебната власт, ако смята, че е изморен, магистратът да няма възможност да се пенсионира? Няма смисъл да мъчим този свръхопитен професионалист. Това е и в полза на правосъдието", обяви той.  Същото желание обаче имат хиляди други хора, особено тези пред пенсия, при които безработицата е най-висока. 

От БСП възразиха, че правната комисия не е компетентна да решава подобни въпроси, и посочиха, че мярката ще създаде прецедент, от който ще се възползват и други професии. "С такъв текст се минира универсалният режим на пенсионното осигуряване. Ако тръгнем по този начин, КСО утре ще се превърне в територия за отстояване на различни професионални и групови интереси", предупреди Валери Жаблянов.

Промяната в КСО беше приета с гласовете на 14 депутати, никой не гласува против, а шестима се въздържаха.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори?