Quantcast
25 години трудово дело се мотае между инстанциите | СЕГА
facebook
twitter

България

25 години трудово дело се мотае между инстанциите

568
 Илияна Кирилова

Дело на жена срещу работодателя ѝ за обезщетяване на вреди от професионално заболяване е продължило почти 25 години. Това е най-дългото производство, констатирано от Инспектората към Висшия съдебен съвет при проверка на 122 заявления за компенсация на вреди от бавно правосъдие за периода юли –септември, съобщи ИВСС.

Злополучното дело е образувано през 1994 г. пред Софийския градски съд. Разглеждането му на първа инстанция е продължило до 2005 г. допуснати са забавяния при събиране на доказателствата и организацията на съдебните заседания, обяснява инспектората. Насрочени са 29 съдебни заседания. Многократните отлагания са заради експертизите - медицински и счетоводни. Първите трябва да установят неимуществените вреди, които жената е претърпяла и каква е връзката им с условията на труд. А втората - за размера на имуществените вреди. Делото е било отлагано и 9 пъти заради ищцата заради заболяване. 

Продължително забавяне е допуснато и от апелативния съд при администрирането на жалбата срещу неговото решение до Върховния касационен съд. Тази касационна жалба е изчезнала от кориците на делото, преди да бъде администрирана. Инспекторатът обяснява, че през май 2013 г. Софийският апелативен съд е сезиран с молба за възстановяване на касационната жалба от 10 май 2007 г. Производството по възстановяване на документа е продължило 3 години и 8 месеца. Така жалбата е разгледана от върховния съд 10 години след подаването й. А делото пред последната инстанция е насрочено 1 година и 2 месеца след образуването му, обяснява още ИВСС.

В доклада на инспектората няма подробности за изхода на спора. Данни за делото няма и в портала, където се публикуват съдебните актове, защото става дума за много стар процес. Единствено се открива определението за възстановяването на касационната жалба.

От него се разбира, че на първа инстанция Б.С. е осъдила работодателя си за 8000 лв., които втората инстанция е намалила на 5000 лв. Според определението касационната жалба е подадена през 2007 г. През 2013 г. съдът дава възможност на Б. С. да представи отново жалбата си в цялост. Жената го направила едва през ноември 2016 г.

 

Още

Съд постанови: Точкова узурпира властта в инспектората

10.12.2021

РАДА НИКОЛОВА

4035
Дело за делба между бивши съпрузи е продължило четвърт век

30.04.2021

РАДА НИКОЛОВА

2778
Съд се самоосъди за отказ от правосъдие

07.04.2021

2424