Quantcast
Машини шетат из парк "Бедечка" край Стара Загора | СЕГА
facebook
twitter

България

Машини шетат из парк "Бедечка" край Стара Загора

1 126
 Запазете Бедечка
Кадър от тия дни - "Бедечка" е парк, но само по документи.

Защитниците на старозагорския парк "Бедечка" възроптаха днес срещу бездействието на общинската управа да отчужди терените там. Те заявиха и принципната си позиция, че няма как градските паркове в България да се опазят, ако не се одържавят. В зората на демокрацията множество зелени площи бяха реституирани.

Недоволството на старозагорци е по повод заграждения и различни дейности в "Бедечка" от няколко седмици. През 2017 г. в града се проведе референдум за зоната, след което общината я превърна в парк. Но въпреки че се афишираха намерения за отдуждаване, имотите останаха частни. Наскоро се появиха нови огради, а зад старите се копаят кладенци, "шетат" машини. "На практика тече трайно завземане на парковата територия и превръщането на залесените и затревени площи в лични стопанства. Засега няма ясно обяснение защо общината не задейства широко обещавания план за обезщетение на собствениците със замяна във военни терени с отпаднала необходимост. Темата явно не стои сериозно в дневния ред на местната власт", написа в писмо до медиите сдружението "Запазете Бедечка". И припомни: "Такъв проблем има и в много други градове на страната. В момента изтича петнайсетгодишният срок за отчуждавенe на подобни частни терени в Южния парк в столицата. Междувременно София вече създава фонд за изкупуване на парцели с тази цел, а природозащитни групи наскоро предложиха подобен фонд и по Черноморието".

Според "Запазете Бедечка" междинното положение, при което една територия е с парков статут, но пък терените са частни, е не просто в ущърб на околната среда. Но и активира провокации от самите частници.

Още

Държавата ще финансира двойно скъпата авантюра с батериите

05.08.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

11009
Екип на ВиК откри древна гробница в Стара Загора

21.07.2022

9042
Подмладените села все повече дават отпор на феодалното управление

09.07.2022

ДИЯН ИВАНОВ

15759