Quantcast
МЗ не бърза с новите медицински стандарти | СЕГА
facebook
twitter

България

МЗ не бърза с новите медицински стандарти

Срокът лечебните заведения да отговорят на тях е удължен
695
 Илияна Кирилова

Макар здравният министър Кирил Ананиев да посочи налагането на нови медицински стандарти и правила за добра медицинска практика като ключово за подготовката на предложения нов модел с конкуриращи се здравни фондове, разсрочването им ще бъде официализирано. 

Според законови промени от м.г. МЗ трябваше да приеме нови медицински стандарти до началото на юли, а след това лечебните заведения - около 14 000 лекарски практики, медицински центрове и болници, да имат време до края на 2019 г. да приведат дейността си в съответствие с тях. Новата агенция "Медицински надзор" пък ще проверява по график дали те отговарят на изискванията, като при несъответствие ще издава предписания, а ако те не са спазени - ще отнема лицензи на цели болници или за отделни дейности. До края на юни пък съсловните организации на лекари, зъболекари, фармацевти и специалисти по здравни грижи трябваше да приемат и представят на МЗ правила за добра медицинска и фармацевтична практика.

При представянето на идеите си за нов здравен модел Ананиев отново обяви, че стандартите и правилата са важни за преструктуриране на системата и дори за остойностяването на медицинските услуги. Без да е ясно кое колко струва, не може да се определи основният пакет, който НЗОК и частните фондове да са длъжни да осигуряват на гражданите.

Последно от МЗ обявиха, че проектите за медицински стандарти ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в края на юли. Това пък значи, че лечебните заведения щяха да имат по-малко от определените в закона 6 месеца, за да отговорят на тях. Затова сега от министерството предлагат промяна в закона, с която болници и лекари да имат 6 месеца за привеждане дейността си в съответствие с новите правила, но не до края на тази година, а след утвърждаването им, т.е. най-вероятно догодина. Правилата за добра медицинска практика са разсрочени - вместо в края на юни те трябва да са предложени на МЗ до края на ноември.

 

ПОРОЧНИ ПРАКТИКИ

И двете изисквания - за нови стандарти и за добра медицинска практика, бяха въведени заедно с голям пакет фундаментални промени в 17 здравни закона, през преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета на здравната каса за 2019 г., заради което от БСП сезираха Конституционния съд. Сега удълженият срок за въвеждане на още несъществуващите стандарти се предлага през преходни и заключителни разпоредби на промени в закона за лекарствата, в които отново има поправки в няколко основни здравни закона. 

 

Още

Кунчев: Идва вълната на неимунизираните и младите

25.07.2021

Обновена

8116
Кацаров освобождава болниците от изискванията за брой лекари

10.06.2021

4319
Започва проверка на високата смъртност в пандемията

28.05.2021

Обновена

3682