Quantcast
Ананиев даде заден за "стабилния" бюджет | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Ананиев даде заден за "стабилния" бюджет

Финансовият министър призна, че правителството бърка дълбоко във фискалния резерв, за да плаща текущи разходи
5 831
 Илияна Кирилова

Ако няма усложнение на епидемичната обстановка по-нататък през годината, държавният бюджет ще бъде изпълнен, така както е приет. Ако обаче епидемичната обстановка се усложни, ще са необходими допълнителни мерки, в резултат на което бюджетът трябва да се актуализира и да се поеме допълнителен дълг.

Това заяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев пред депутатите в парламента, където повече от два часа отговаряше на въпроси за състоянието на държавните финанси. На практика Ананиев потвърди опасенията, че бюджетът за тази година е приет, без да се предвижда нова ковид-вълна и при огромните предизборни разходи, направени през първото тримесечие и заложени още от миналата година, той не е толкова стабилен.

В отговор на критиките, че правителството е допуснало още в първото тримесечие бюджетът да излезе на червено, Ананиев успокои, че през април бюджетът вече ще е балансиран. Дефицитът в края на март е бил 619 млн. лв. или 0.5% от БВП. (Предишните данни на МФ бяха за 656 млн. лв. дефицит в края на март). 

Ананиев призна също така, че при изтънен фискален резерв правителството покрива текущи плащания със средства от целевите фондове в резерва, предназначени за строго определени разходи. "Единствено Сребърният фонд е по отделна сметка и от него не сме взели и стотинка от създаването му. Всичко останало са средства, които временно може да бъдат използвани за покриване на разходи в бюджета", каза Ананиев. И даде следния пример: "Представете си една банка с влогове. Гражданите вкарват средства в своя влог, но парите се използват за финансиране на други разходи на банката. За всичко се води аналитична отчетност. Така е и във фискалния резерв".

Във фискалния резерв наред със сметките на правителството, са включени и средствата на Сребърния фонд, двата фонда за извеждане от експлоатация на ядрени блокове и за обезвреждане на ядрени отпадъци, Учителският пенсионен фонд, Фонд "Сигурност на енергийната система", както и средства на НЗОК и НОИ.

Пред депутатите бяха представени нови данни за фискалния резерв - към момента в него има 8.5 млрд. лв. Както стана ясно в първите 10 дни на април той се срина до 5.9 млрд. лв., опасно близко до критичния минимум от 4.5 млрд. лв. Според финансовия министър обаче е нормално в условията на ковид-криза парите в резерва да намалеят и е неправилно да се сравнява с предишни години.

На въпрос на Георги Ганев от Демократична България защо до момента правителството е изтеглило само 800 млн. лв. дълг, а не по-голяма сума, Ананиев отговори: "Първо, защото във фискалния резерв в момента има достатъчно средства. Второ, не ни се искаше в края на мандата да правим голям дълг, например половината от планирания заем, защото преценихме, че е по-добре новото правителство да реши това на базата на своите приоритети и програми". 

От БСП попитаха дали правителството в оставка не смята то да внесе актуализация на бюджета. "Ако не се състави правителство и се тръгне към нови избори, служебният кабинет не може актуализира бюджета", посочи Корнелия Нинова.

"На този етап, при това състояние на бюджета и фискалния резерв, актуализация не се налага. Не е срамно, ако пандемията продължи, да се направи. Но не и с тези мерки, които предлагат с различни законови промени партиите в новия парламет - те предвиждат нови разходи за над 13 млрд. лв.", каза Ананиев.

По настояване на Йордан Цонев от ДПС изслушването за състоянието на държавните финанси трябва да продължи в бюджетна комисия, защото ако не бъде сформирано правителство, трябва да е ясно какви буфери има в бюджета за покриване на разходите. От ИТН и ДБ ще настояват оттук нататък финансовото министерство да дава подробна информация за отчетността на фондовете във фискалния резерв. 

Неснижаемият остатък от 4.5 млрд. лв. в резерва трябва да се завиши до поне 6.5 млрд., заяви Мария Капон от "Изправи се! Мутри, вън!".

Още

Догодина - без промяна на данъците, но с по-голям осигурителен таван

27.11.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

7253
1.5% от БВП за културата, но ако има пари

25.11.2021

Обновена

2353
Държавният дълг, поет тази година, нарасна до 3.3 млрд. лв.

15.11.2021

610