Quantcast
Нено Димов провокира нови екопротести срещу кабинета | СЕГА
facebook
twitter

България

Нено Димов провокира нови екопротести срещу кабинета

Природозащитната коалиция призова премиера да спре скандалните промени срещу "Натура"
369
 Илияна Кирилова

Екоминистърът Нено Димов е на път да предизвика нови екопротести срещу правителството с опасен законопроект, за който вече не крие, че цели да прекрои европейската мрежа от защитени зони "Натура 2000". С аргумента, че "не можем да затворим една трета от страната" ("Натура" не означава затваряне на територии - б.а.) министърът днес внася в Министерския съвет предложения за промени в закона за биоразнообразието, срещу които има критики от редица научни институти на БАН и университети.

Предложенията имат най-общо за цел да отстранят експертите и научните организации от определянето на зоните и плановете за тяхното управление и да съсредоточат решенията в ръцете на местните власти, собствениците на земи, браншови организации, а на национално ниво - в ръцете на самия министър. В "името на хората" в плановете за управление вече няма да има забрани и ограничения, а такива ще бъдат налагани само по преценка на министъра. "Устойчивото управление се случва, когато са защитени максимален брой интереси. Не може да има устойчива защита само със забрани. Не може да затворим една трета от държавата. С тези промени позволяваме на местните общности да се грижат и за околната среда, и за икономическото развитие", заяви вчера Димов, цитиран от "Дневник". За съжаление, опитът дотук показва, че под икономическо развитие у нас често се разбира безогледно застрояване.

Коалицията "За да остане природа в България" призова премиера да спре опасния законопроект и предупреди, че оттук нататък ще си "говори" с Димов на Орлов мост. Законът вероятно ще ни коства и нови наказателни процедури от Европейската комисия, която вече има сериозни забележки по управлението на мрежата.  Докато природозащитните организации разпространяваха във Фейсбук призиви за протести, екоминистърът се похвали с широка подкрепа на финалния вариант, включително от научните среди. Това предизвика опровержение от четирима представители на институти и университети, които категорично заявиха пред "Дневник", че нито са виждали последния вариант, нито са го одобрявали, нито са оттегляли негативните си становища.

Екоминистърът отново издигна тезата, че "Натура" е правена по съмнителни данни и по неясен начин през 2007 г. "Държавата не разполага с голяма част от тези данни. Оттук нататък държавата не може да си позволи да взима решения по данни, които не са проверени. Тук новото е, че тези данни трябва да бъдат проверени за достоверността им. Ние сме свидетели на огромно количество зони, които попадат в "Натура" и които по никакъв начин не могат да бъдат в "Натура", защото данните, по които са направени, са непроверени. Факт е, че тези грешки са правени преди повече от 12 години и е много трудно да бъдат изправени в момента и този закон дава и тази възможност“, каза министърът, цитиран от "Медиапул". Изследванията на "Натура" всъщност са правени от БАН и водещи наши учени по зададени от ЕК стандарти, така че място за съмнение в тях трудно може да бъде намерено. ЕК налага и ясни процедури как и в какви случаи могат да се изменят границите на зоните.

"Натура" от създаването си е трън в очите на инвеститорите, особено по морето. Каква част от нея ще бъде "поправена" с промените в закона за биологичното разнообразие Димов не може да каже на този етап. "Когато има възможност след приемането на този закон да имаме достоверна и проверена информация, ще даде шанс на всичко, което е проверено, да бъде коригирано“, каза той.

Ключови думи:

Нено Димов, Натура

Още

Тръгна делото срещу Нено Димов за водната криза в Перник

03.05.2022

445
Брюксел дава на съд България заради незащитени зони от „Натура“

12.11.2021

1640
Прокуратурата иска делото срещу Нено Димов да се гледа в Перник

29.07.2021

763