Quantcast
Съдия Нели Куцкова се пенсионира | СЕГА
facebook
twitter

България

Съдия Нели Куцкова се пенсионира

330
Нели Куцкова в студиото на "Сега" миналото лято.

Известната съдийка Нели Куцкова се пенсионира. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет взе решение за освобождаването ѝ от съдебната система, тъй като на 21 юни 2022 г. тя навършва 65 години, пише "Лекс".

По предложение на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, където Куцкова правораздава в момента, съветът отличи Куцкова с "личен почетен знак първа степен - златен" и с 1000 лв. награда.

Съдия Куцкова е известна не само в съдебната система, но и в обществото със своята активна позиция в защита на независимостта на съдиите. По времето, когато Бойко Борисов започваше политическата си кариера и роди известната фраза "Ние ги хващаме, те ги пускат", Нели Куцкова беше основният съдийски глас срещу начина, по който той, като главен секретар на МВР, четеше НК и НПК.

"Съдия Куцкова е съдия, който с последователно и отговорно отношение към развитие на правораздаването и отстояване на съдийската независимост, ще остане емблема. Пожелавам ѝ здраве и успешни възможности за реализация на натрупаните опит и познание, включително в областта за развитие на съдебната система и реформата на правната система", каза Атанаска Дишева.

Нели Куцкова е родена в Априлци. През 1976 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия в София, а през 1981 г. Юридическия факултет на Софийския университет.

Съдебната си кариера започва през 1982 г. в Софийския градски съд като стажант-съдия. През 1984 г. става младши съдия в СГС, а между 1986 г. и 1991 г. е районен съдия в Първи районен съд в София, негов зам.-председател и председател. През 1993 г. става председател на Софийския окръжен съд. Оглавява го до 2004 г., когато става редови съдия там. От ноември 2008 г. е съдия в Софийския апелативен съд. Куцкова беше и кандидат да оглави това звено на системата през 2015 г., но Висшият съдебен съвет отхвърли номинацията й реално без мотиви и въпреки подкрепата на колегите й. Срещу избора й обаче реално се беше изказал Бойко Борисов, тогава премиер.

През цялата си професионална кариера Куцкова е разглеждала основно граждански дела.

През 1992-1993 г. Нели Куцкова беше зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски. От 1999 г. до 2003 г. беше член на Висшия съдебен съвет, а през 2001 г. беше кандидат за вицепрезидент на Петър Стоянов.

Съдия Нели Куцкова е един от основателите на Съюза на съдиите в България, била е негов председател и говорител.

 

 

Ключови думи:

Нели Куцкова

Още

Не бива да допуснем втори Гешев

20.07.2021

7475
Нели Куцкова: Има срастване на престъпност и властимащи

27.05.2020

11891
Съдии и адвокати направиха портал за правата по време на кризата