Quantcast
Не бива да допуснем втори Гешев | СЕГА
facebook
twitter

Видео

Не бива да допуснем втори Гешев

Дори главният прокурор да бъде отстранен, нужни са законови промени за статута му, обясни съдия Нели Куцкова
7 382

"Само теоретично е възможно ВСС да открие процедура по отстраняването на главния прокурор", каза апелативният съдия Нели Куцкова в предаването "(0)позиция" на "Сега". Според нея е по-важно да не спира дискусията за статута на главния прокурор. "Благодарение на многото грешки, които направи, Иван Гешев улесни разговора. Видяхте миналата година безпрецедентни протести срещу него", подчерта Куцкова.

"Не е важна толкова самата личност, въпреки че нанесе много поражения, по-важно е да се мисли за законодателни изменения, които да не позволяват който и да е главен прокурор, да бъде самодържец. Гешев има едно прегрешение - извън публично известните, заради което трябваше вече да си е подал оставката поради накърняване на престижа на правосъдието. Миналата година по повод единната система за разпределение на делата, той заяви, че тя е некачествена и затова в последните 5 години не е имало правораздаване в България. Представяте ли си - това го твърди главният прокурор?! Възложиха на "Информационно обслужване" да направи нова система. Сега се борави много трудно и бавно с нея. И съдиите, и деловодителите плачат с кървави сълзи, като работят. Съюзът на съдиите сезира ВСС, но това бе оставено без последствия. 

"Не съм привърженик главният прокурор да бъде избиран мажоритарно, както е например в САЩ. Нашата система е съвсем различна. За кампания са нужни пари, как един честен прокурор ще я финансира? Допускаме  с легална подкрепа на партия или частен бизнес. Може, но това означава и зависимост", аргументира са съдия Куцкова.

Още

Адв. Ина Лулчева: Гешев е прокурор на Борисов

14.09.2021

8411
Гешев към депутатите: Не смейте да ме викате повече!

22.08.2021

11451
Гешев даде картбланш на полицаите да бият

16.08.2021

9451