Quantcast
Зъботехниците искат оставка на шефа на касата | СЕГА
facebook
twitter

България

Зъботехниците искат оставка на шефа на касата

НЗОК прехвърли вината за проблема с безплатните протези на парламента и МЗ
1 259
 Pixabay

Проблемът с тоталните зъбни протези, които трябва да са безплатни, а всъщност се плащат изцяло от пациентите, ескалира до искане за оставка на проф. Петко Салчев, управител на НЗОК. Днес с такъв призив излезе Асоциацията на българските зъботехници, които от няколко месеца спорят с касата за въпросните протези.

Тези протези трябва да са безплатни според актуализацията на бюджета от миналата есен, като за целта са заделени 2 млн. лв. Въпреки че пари има, касата не е платила нито една тотална протеза, защото липсват необходимите за изпълнение на разпоредбата промени в закони и наредби.

„На 10 септември в НС бе гласувано изменение и допълнение на бюджета на НЗОК, където беше създаден нов ред в бюджета специално за заплащането на зъбната протеза с идея тази дейност, извършена от пакета дентална помощ, да стане напълно безплатна“, заяви Стоян Котев, зам.-председател на асоциацията.

Два дни след гласуването, организацията е поискала среща с касата, за да се уточни редът за плащане на протезите. "Отговорът на НЗОК беше, че ще потърсят някаква възможност, но после каза, че няма как тази процедура да бъде осъществена", разказа Котев. Заради това забавяне, съсловната организация настоява за оставка на проф. Салчев. "По този начин забавяйки отговорите, ощетени са пациентите. Не бе спазено върховенството на закона. Не бе спазен държавен бюджет, който е задължителен за изпълнение от всичките разпределители на бюджета. НЗОК не е изпълнила задълженията си. Искаме да привлечем вниманието на министъра на здравеопазването", обясни той.

Днес касата отвърна на обвиненията със същите аргументи - не може да изплаща изделия без промяна в закона за здравното осигуряване и съответните наредби. Сега според закона НЗОК може да покрива медицински изделия, ползвани за домашно лечение, в болничната помощ и за хора с увреждания. Касата твърди, че това й пречи да плаща въпросните протези, които не попадат в нито една от тези хипотези, а са медицински изделия по поръчка.

"Към настоящия момент не се предвижда възможност медицинско изделие по поръчка да се заплаща на неговия производител, каквато е самостоятелната медико-техническа лаборатория или медицинският специалист, издал писменото задание за изработването на медицинското изделие", обясняват от касата.

От НЗОК на свой ред твърдят, че са информирали многократно Министерството на здравеопазването, тъй като промяната в законодателството се инициира от лицата, които по закон притежават правото на законодателна инициатива. Твърдят още, че не са получили становище от Българския зъболекарски съюз, което е необходимо за промяна в националния рамков договор.


 

 

Още

Заплатите - увеличени, реформите - заметени

02.08.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

6691
Падането на цените на бензина и хляба трябва да се случи до събота

05.07.2022

Обновена

1634
Кабинетът "Петков" оставя бюджет с 1.56 млрд. лв. излишък

29.07.2022

1839