Quantcast
Как да подготвим колата за зимата | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Как да подготвим колата за зимата

Задължително летните гуми се сменят със зимни, когато температурите паднат под 7 градуса
532
 Pixabay

Подготовката на колата за сигурно и комфортно пътуване през зимата не трябва да се отлага или пък да се прави половинчато. Безспорно най-важното е да сменим летните гуми със зимни. При температури под 7 градуса по Целзий каучукът, използван за летните гуми, се втвърдява и влошава сцеплението си с пътя. Зимните гуми се правят от друг каучук, който запазва еластичността си и при ниски температури.

При колите със задно предаване зимните гуми подобряват всеки един елемент от поведението на пътя. Най-осезаемата полза е при спирането и сцеплението с настилката – при зимните гуми то е с над 50% по-добро. При колите с предно предаване разликата не е толкова осезаема, но също трябва да се ползват зимни гуми, най-малкото заради по-доброто спиране.

Не допускайте грешката да смените само две гуми - и четирите са много важни, със сигурността компромиси не трябва да се правят. Имайте предвид, че зимните гуми помагат не само при сняг, но и при дъжд.

Кога да се сменят зимните гуми? Правилото е: когато температурите паднат под 7 градуса по Целзий. За България това обикновено е в средата на ноември. Живеещите в София могат да спазват и следното правило: слагане на зимни гуми, когато пуснат парното, а махане - когато спрат парното, т.е. средата на април.

Ако живеете в Смолянска област или на друго високопланинско място, ползвайте зимни гуми до Гергьовден, защото винаги може да бъдете изненадани от късен сняг. 

Ако смените гумите малко преди сериозното застудяване, ще избегнете големите опашки пред сервизите. Може да ползвате и услугите на мобилни екипи, които идват пред офиса или дома ви.

Летните гуми трябва да се съхраняват почистени и подсушени, в тъмно и хладно помещение, далеч от масла, химикали и киселото зеле. Балконът не е подходящо място. Ако са с джантите, можете да ги закачите на стената. Ако са на пода или на стелаж, трябва да са легнали. Не слагайте повече от четири гуми една върху друга, защото тежестта става голяма и най-долната ще се деформира.

Има и друг вариант - да използвате т. нар. хотел за гуми. Там ще се погрижат те да са измити, добре опаковани и на подходяща температура.

Част от подготовката на автомобила за зимата включва набавянето и на следните неща:

1. Лопата за сняг

2. Спрей за размразяване на стъклата и ключалките

3. Зимна течност за чистачките

4. Спрей за гумените уплътнения на вратите и багажника

5. Стъргалка за лед

6. Аптечка

7. Метличка за сняг

8. Кабели за акумулатора

9. Вериги за гумите

10. Рогозки за подлагане под гумите

11. Торба с пясък или сол

Ключови думи:

спести, гуми, кола

Още

Ипотечен или жилищен кредит - кой е по-изгоден?

05.08.2022

3453
Отстъпката от цената на бензина може да достигне и 30 ст.

29.07.2022

664
МВР наема 500 нови автомобила за 30 млн. лева

28.07.2022

2515