facebook
twitter

Консулт

Кои са най-замърсените места в самолета

Няколко полезни съвета за хигиената при полет, които важат и без коронавирус
604

Може би коронавирусът е объркал плановете ви за пътуване. И може би няма да се качите на самолет още идния месец. Но нещата бързо се променят и е добре да знаете някои неща, свързани с хигиената по време на полет. Експерти разкриват кои места в самолетните салони са най-мръсни и трябва да се избягват. 

Стюардеси съветват пасажерите да не използват джобовете, прикрепени към гърба на предната седалка. "Изваждаме оттам мръсни салфетки, бельо, чорапи, дъвки, сладкиши, огризки. А при следващия полет вие слагате там своя телефон или таблет", обяснява бордна домакиня. 

Скорошно проучване установи, че най-мръсните повърхности в самолетите са коланите, сгъваемите маси, джобовете на седалките и облегалките за глава. 

От авиокомпаниите казват, че старателно почистват между полетите. Но обикновено това става много набързо, за да може самолетът да качи навреме следващите пътници.

Според микробиолога Джейсън Тетро нивото на мухъл по масите е много високо. "Тези повърхности се почистват, но очевидно не по правилния начин", отбелязва Тетро.

Обикновено се използва разреден дезинфектант, който определено не може да изтреби всички микроби. Сега заради COVID-19 се използват доста по-силни препарати. Но остава в сила правилото - избягвайте най-опасните места. 

В никакъв случай не поставяйте храна директно на масите, съветват експертите. И още - добре е да си носите надежден дезинфектант и кърпички. 

Естествено тоалетните са сред най-мръсните пространства в самолета - тесните помещения се ползват почти непрекъснато и от много хора - особено при дълги полети. Санитарните възли се подлагат на дълбоко почистване след кацането. „Не ходете до тоалетната без обувки - по чорапи или чехли, които сте си взели за многочасовото пътуване", съветват стюардесите. 

И още една препоръка, която чуваме особено често в последните месеци, но валидна по всяко време - мийте ръцете си със сапун възможно най-често и без да пестите водата (колкото по-гореща е, толкова по-добре).

 Не пийте чай или кафе.


Питейната вода, която се използва на борда на самолетите, може да съдържа патогенни бактерии като Ешерихия коли или Staphylococcus Aureus. Тези заключения са направени от експерти след лабораторни изследвания на проби, взети в самолетите на различните авиокомпании. Затова пийте бутилирана вода или сокове.

 

Ключови думи:

спести, самолети
Все още няма коментари

Още

Не чакайте червената лампичка за горивото да свети дълго

24.07.2020

1092 2
Покупка на кола - на лизинг или с кредит?

10.07.2020

844
Русия тества боен рояк изтребители, управлявани от изтребител

28.06.2020

5645 49

Влез или се регистрирай за да коментираш