facebook
twitter

Консулт

СПЕСТИ

Шофьори, внимавайте при плащането на глобите

Не може с един превод да се погаси и фиш, и наказателно постановление
1 531

Катаджиите се шегуват, че шофьорите се делят на два типа - едните са съвестни и си плащат глобите, другите се ослушват и чакат да изтече давността. Факт е, че събирането на значителна част от санкциите е проблем, отпадат по давност. По информация на МВР от 2016 г. до април тази година "висят" несъбрани 109 млн. лева. 

В тази връзка институциите полагат усилия не само да дисциплинират водачите, но и да ги улесняват да бъдат коректни. 

Пътната полиция е качила на сайта си информация как става плащането на глобите, както и списък на най-често допусканите грешки при попълване на документите.

Глобите се плащат по един от следните начини:  чрез Портала за електронни административни услуги на МВР (онлайн) на адрес: https://e-uslugi.mvr.bg/; чрез терминално устройство ПОС в звена на полицията; в банка; чрез пощенски запис; чрез интернет банкиране; чрез каси за парични преводи; чрез КЕШ терминали.

Отразяването на плащането на глобата в системата на МВР е автоматизиран процес. Ако е допусната грешка при нареждането на превода, глобата остава в системата като неплатена. Ето кога стават най-често "засечки": 

1. С един платежен документ се плащат повече от едно задължения, в т.ч. фиш, електронен фиш и наказателно постановление. При погасяване на различни задължения с едно платежно системата не може да отрази отделните плащания.  
2. Същият проблем се появява при опит едновременно да се преведат суми за глоби, които трябва да отидат по различни банкови сметки. Задълженията по фишове и наказателни постановления по Закона за движението по пътищата се погасяват по една банкова сметка, електронните фишове (серия "К") по Закона за движението по пътищата - по друга, е-фишовете от серия "Г" и наказателните постановления по Кодекса за застраховането - по трета. 

3. Вместо серия и номер на фиша/електронния фиш се изписва само номерът или тези данни не се попълват изобщо. 

4. Вместо имената на нарушителя като задължено лице се изписват имената на вносителя на сумата по глобата.

5. Не се попълва ЕГН-то на нарушителя.

6. Когато колата е служебна, вместо ЕГН и име на шофьора, нарушител по електронния фиш, се попълват ЕИК по БУЛСТАТ и името на фирмата.  

Ключови думи:

МВР, глоби
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

10 форми на диалог с МВР

17.09.2020

Г-н БАЛЕВ

2754 4
АЕЖ: МВР да каже защо журналист от "Сега" е разпитван

16.09.2020

1851 13
Репортер на "Сега" бе привикан на разпит за въпроси към МВР

15.09.2020

Обновена

22212 44

Коментари

dobadoba

Много, много ценна информация.

Статията е за първа страница!

⚓️

Влез или се регистрирай за да коментираш