Quantcast
Полша разиграва €223 000 и автомобил в лотария за ваксинирани | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Полша разиграва €223 000 и автомобил в лотария за ваксинирани

Бразилия предупреди за още по-нов вариант на коронавируса
Обновена
649
 ЕПА/БГНЕС
От края на миналата седмица Полша разхлаби противоепидемичните мерки и позволи отварянето на паркове, кина, театри, музикални зали и други културни институции в страната.

Държавна лотария с печалби до 1 млн. злоти ($223 000) стартира в Полша с цел насърчаване на населението да се ваксинира срещу COVID-19. Това обяви министърът по въпросите на имунизацията Михал Дворчик, цитиран от световните агенции.

По думите му близо 69% от полските граждани са декларирали, че желаят да се ваксинират, но най-големият проблем е да се гарантира, че ще го направят. Дворчик припомни, че в рекламните кампании на антиковид ваксините са въвлечени прочути местни спортисти и актьори.

"Освен тези традиционни форми правим и това допълнително предложение", каза той, визирайки новата хазартна инициатива.

Лотарията ще се осъществи с помощта на полския държавен спортен тотализатор. Един от всеки 2000 ваксинирани участници ще печели 500 злоти (€112), а два от билетите ще печелят съответно 1 млн. злоти и хибриден автомобил.

Общините се призовани да постигнат високо равнище на ваксинациите, като първите петстотин общини, които постигнат ниво от 785 имунизирани на 1000 души население, ще бъдат възнаградени с по 100 000 злоти (€22 343). Според Дворчик правителството е предвидило над €31 млн. евро за лотарията, която ще започне на 1 юли. Досега в 38-милионна Полша са поставени 18,3 млн. дози, а 5,6 млн. души са изцяло ваксинирани.

Същевременно изследователи от университета в Сао Пауло са открили нов вариант на коронавируса SARS-CoV-2 и са предупредили, че той се разпространява много бързо в Бразилия. Съобщението направи вицепрезидентът на бразилското дружество по вирусология Жоао Песоа Араужу, цитиран от световните медии.

"Вариантът P4 е с неизвестен произход. За първи път е открит в проба от Мокока, община в Сао Пауло, след което се установи, че е широко разпространен в Порто Ферейра. Все още не е възможно да се определи дали е по-заразен или по-опасен от останалите варианти", се казва в изявлението на вирусолога, предава БГНЕС.

Отбелязва се, че новият вариант P4 има общ произход с "бразилските" щамове P1 и P2 - всички те принадлежат към линията B.1.1.28.

Според Aраужу важно е да се съобщи за съществуването на нов вариант в страната сега, тъй като той се разпространява бързо в региона и вече е открит в девет общини на Сао Пауло.

Данни от изследванията на университета в Сао Пауло бяха предоставени на GISAID - международна инициатива за свободен достъп до информация за геномите на грип и коронавирус. Там на новия вариант беше дадено названието P4.

Още

МЗ промени в последния момент правилата за червена зона

29.07.2021

Обновена

5705
Делта вариантът вече преобладава в София, Бургас и Пловдив

29.07.2021

587
България ще бъде в извънредна епидемична обстановка и през август

28.07.2021

Обновена

1848