Quantcast
Артисти ще стачкуват за още 50 млн. в бюджета за култура | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Артисти ще стачкуват за още 50 млн. в бюджета за култура

В открито писмо САБ отново се оплака от ниски заплати и предупреди за планирани протестни действия
137
 САБ
Писмото е резултат от решенията, взети на Общото събрание на Съюза на артистите на 20 юни.

От Съюза на артистите в България изпратиха открито писмо до Комисията по култура и медии и Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание с оплакване от нарушения диалог с Министерството на културата, липсата на адекватна политика в сферата на сценичните изкуства и щетите от намаления бюджет за култура. Писмото е инициирано от Общото събрание на САБ, което бе проведено на 20 юни, и е подписано от председателя Христо Мутафчиев. Артистите предупреждават, че предстои да бъдат взети единни решения от всички представители на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за общи стачни действия.

В отвореното писмо делегатите на събранието алармират за „пълния отказ на министъра на културата да се бори и да работи“ по редица проблеми във възложената му сфера. Като първи сред тях е посочен този, че „в предстоящата актуализация на бюджета Министерството на културата е единственото министерство, за което не се предвижда увеличение на средствата, даже напротив – бюджетът е намален. Същото се отнася за сектор „Сценични изкуства“, който е изключително засегнат от растящите цени на енергоносителите и инфлацията“.

Необходимо е увеличение на бюджета минимум с 50 млн. лева, настояват от САБ и отбелязват, че ситуацията в общинските културни институти е още по-тежка - заплащането там е с 30% по-ниско от това в държавните.

Съставителите на писмото изтъкват още, че е отказана категорично актуализация на единните разходни стандарти за финансиране на сценичните изкуства съгласно Закона за закрила и развитие. Те не са съобразени с растящите цени на енергията и материалите за театрално производство, както и с ръстовете на минималното заплащане съгласно браншовите споразумения. А в обществените културни институти се използват формули от 50-те години (утвърдена численост на персонала, по минимална работна заплата). Това са нивата отпреди пандемията, които следва да бъдат актуализирани 2,5 – 3 пъти, категорични са артистите и припомнят, че временните мерки, въведени покрай за ковид-кризата отпадат, а публиката все още не се е върнала в залите към нивата на посещаемост отпреди рестрикциите. В момента не се извършва никакъв план за възстановяване в сектора, алармират те.

„В Министерството на културата липсва всякаква политика по отношение на вдигане на доходите с оправданието, че институтите управляват делегирани бюджети. Нивата на заплащане в сектор „Култура“ са на последния ред съгласно националната статистика и са на 80% от средните за страната. Във вътрешните актове на Министерството на културата липсват механизми за защита на доходите“, подчертава се в писмото. Според артистите е задължително да се въведат коефициенти, пропорции и механизми за защита на трупите и съставите. Такива механизми могат да се предвидят и със законодателни промени, както и от целевите фондове на министъра на културата, предлагат те.

Тъй като културният сектор не създава добавена стойност в търговския смисъл и културните институти не са търговски дружества и корпорации, от САБ предлагат и не виждат пречка те да бъдат „на регулирания пазар на енергоносители“. Посочвайки и други пропуски по отношение на културната политика (или липсата на такава) в държавата, артистите се обръщат към депутатите от двете комисии за съдействие и с надеждата „тази несправедливост за културния сектор да бъде поправена между двете четения на държавния бюджет“, завършва откритото писмо.

Още

Младежкият театър спечели битката за сградата си с КЕВР

17.06.2022

567
Актьори искат мобилни лаборатории за ковид-тестове пред театрите

12.10.2021

889
Езикови центрове: Заслужен ли е поредният шамар за образованието?