facebook
twitter

Култура

Би Би Си връща сваления епизод на “Фолти Тауърс”

Джон Клийз подкрепи Black Lives Matter, но не и събарянето на паметници
1 340
Джон Клийз в ролята на Базил Фолти имитира Хитлер пред разстроените германци.

И култовият британски ситком “Фолти Тауърс” падна жертва на прекомерната политическа коректност, съпровождаща справедливите иначе протести срещу расизма и полицейската бруталност - но след острата реакция на Джон Клийз справедливостта бе  възстановена. 

Епизод от тв поредицата бе свален от стрийминг платформата на Би Би Си UKTV заради обиден език, използван от един от героите. Става дума за финалната серия "Германците" от първия сезон на комедийния сериал, свален от платформата заради “расистки обиди”. В епизода Клийз, в ролята на заядливия и много груб собственик на хотела, отначало изисква от персонала никой да не споменава войната в близост да германските гости, а накрая самият той имитира пред тях Адолф Хитлер. Друг герой, възрастният майор Гоуън, използва силно обиден и расистки език за отбор по крикет от Карибите. Би Би Си излъчи през 2013-а епизода без този сегмент, но впоследствие UKTV беше качила в стрийминг платформата си оригиналната, нецензурирана версия. 

Сегашното сваляне предизвика бурна реакция у Джон Клийз, който освен изпълнител на главната роля е и съавтор на сценария. Той нарече хората, които взели решението „страхливи, безхарактерни и достойни за презрение“. Актьорът коментира в Туитър, че сега Би Би Си се ръководи от смесица от маркетингови хора и дребни бюрократи, чиято основна грижа е да не загубят работата си. 

Клийз сравни ситуацията с други расистки персонажи в ситкоми:  "Когато се смеем на тези герои, ние дискредитираме техните реакционни възгледи - пише Клийз. - Разбира се, има хора - много глупави хора - които си мислят "Слава Богу, че някой най-накрая казва тези неща“. Ние се смеехме и на тези хора. А сега те вземат решенията за комедията в Би Би Си." Тогава Би Би Си припомни, че през 2013 г., Клийз се е съгласил обидните реплики да бъдат редактирани за излъчването на повторенията.

Говорейки пред австралийския вестник The Age, Клийз каза: „Майорът е вкаменелост, останка от предишни десетилетия. Не сме подкрепили неговите възгледи, подиграваме им се.  Ако има хора, които са твърде глупави да видят това, не знам какво повече да кажа“.

Вчера Би Би Си съобщи, че в близките няколко дни епизодът ще бъде върнат на платформата. 

Клийз също каза на The Age, че е погрешно да се съдят по-стари произведения на изкуството по съвременни стандарти.  „Гърците през 500 г. пр.н.е.  са вярвали, че културата или какъвто и да е вид истинска цивилизация е възможна само благодарение на робството - означава ли това, че трябва да свалим всички статуи на Сократ?

Той повтори това мнение в Twitter, казвайки, че е „много объркан относно събарянето на паметници. „По подобен начин римляните са поробили британците в продължение на 400 години. Значи ли това, че трябва да търсим репарации от италианците? Сър Айзък Нютон е разполагал с акции  в компания, сред чиито дейности е била и търговия с роби. Какво правим с неговите статуи? Това е доста сложно“. 

Но мнението му бе посрещнато с несъгласия. „Не е сложно. Нашата цивилизация е пряк бенефициент на натрупаното благодарение на робство. Директен наследник. Можете да се сетите за други случаи на робство в историята, но никой от тях не е пряко отговорен за привилегията, които имаме сега, или потискането на цветнокожите. Вие сте по-умен от това, сър“, гласи един от най-популярните коментари.

Въпреки критиките си към ревизионизма, Клийз аплодира протестното движение Black Lives Matter. "В момента има огромен приток на гняв и наистина възхитително разбиране, че трябва да направим обществото ни по-малко дискриминационно", каза той отново в интервюто пред The ​​Age.  „Има грабители, точно както има лоши полицаи, но ако гледаме само тези 10%, които винаги се опитват да прецакат всичко, може да забравим главната цел - че трябва да се държим по-мило с всеки", завършва Клийз.


 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Страх и цензура в лондонския "Тейт"

28.09.2020

745
"Отвратително! Спрете тази гадна кампания!"

26.09.2020

1212 2
Забранено в Китай

11.09.2020

Сп. Нюзуик

2225 1

Коментари

kk__

То на Отнесени от вихтра посегнаха, Фолти Тауърс ли ще пожалят... страх ме хваща накъде сме се запътили. 

Johnny2965

Кои сте Вие?

Colt 45

"We're all Negan" 

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Кои сме ние ли? Тези които ни писна да се нагъзваме само и само да не ни обвинят че не сме политкоректни.

Като махнеш думата "негър" от Том Сойер на Марк Твен няма да изтриеш робството. Имало го е и трябва да го помним. За да не се повтори под друга форма.

В "Jango Unchained" на Тарантино всяка втора дума е nigga. И филмът прави много повече за преодоляване на проблемите с расизма отколкото всички пикливи протести на 18 годишни политкоректни веганки лесбийки (организаторката на "свободната зона в Сиатъл)

 

heliokastro

Тц точно филма на Тарантино остави трайна лайняна следа в общата "нига"коректност. Беше връх на политкоректност от "велик" режисьор. Забравяте финалните сцени как с наслада избиваха едни бели южняшки аристократи. Мда.!

ловkия

А, южняшките аристократи и черният слуга изверг получиха точно това, което заслужаваха.

ловkия

Гледал съм този епизод и съм се смял със сълзи.

Наистина само пълен тъпанар може да възприеме тези сцени едно към едно.

Влез или се регистрирай за да коментираш