Quantcast
Дрезденската "Банда на Оушън" отмъкна скъпоценности за 1 мрлд. | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Дрезденската "Банда на Оушън" отмъкна скъпоценности за 1 мрлд.

Година по-късно в мащабна акция на полицията бяха арестувани трима заподозрени
600
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Точно преди година злосторниците са проникнали в музея "Зелен свод" като в американски екшън и отмъкнали ценности на стойност 1 милиард долара.

Трима бяха арестувани за участие в дръзкия обир на музеен трезор в Дрезден, който бе извършен през ноември миналата година. Дрезденската прокуратура съобщи, че заподозрените ще бъдат изправени пред разследващия съдия още днес. До арестите се стигна след мащабна полицейска акция в берлинския квартал Нойкьолн, в която участваха над 1600 полицаи. Обвиняемите ще отговарят за извършена от тях сериозна кражба и палеж по две дела. 

В един от най-зрелищните обири през последните десетилетия, сравнен от медиите в Германия с популярния филм "Бандата на Оушън", групата отмъкна ценности с невероятна стойност през ноември 2019 г.  Тогава посред нощ в световноизвестния музей "Грюнес Гевьолбе" ("Зелен свод") проникнаха крадци, които изнесоха експонати с предполагаема стойност около 1 милиард евро. Обрана бе залата със скъпоценностите на Август II Силни, крал на Полша и курфюрст на Саксония в периода 1694-1733 г. 

Според разследването в близост до музея е бил разрушен електрически трафопост, за да бъде дезактивирана алармената система. Злосторниците са обрали само една витрина, като са взели три комплекта с диаманти, рубини и изумруди, изработени в началото на 18-и век. По тях има десетки скъпоценни камъни, но стойността им не може да бъде изчислена, защото те не могат да бъдат продадени, каза генералният директор на дрезденските държавни колекции Марион Акерман. Като се има предвид колко са известни, бижутата са откраднати или за голям частен колекционер, или за да бъдат рециклирани под друга форма.

Помещенията на музея се охраняват изключително строго, но след кражбата германският в. „Билд" писа, че в 5 часа сутринта крадците са успели да прекъснат електрозахранването и да проникнат в сградата, без да задействат алармените системи. Една от контролните камери обаче е заснела двама от „много дребните на ръст" извършители, които са се промъкнали вътре през един прозорец.

Музеят "Грюнес Гевьолбе" е построен през XVI век. От 1723 година крал Август II е съхранявал в него съкровища от епохата на Ренесанса и барока. Днес музеят има две различни колекции - историческата се намира в партерните помещения на замъка, които са възстановени в оригиналния си вид. 

Още

Арестуваха по погрешка режисьора на “Черната пантера“ за банков обир

10.03.2022

394
МВР издирва двама, разбили през нощта банкомат в София

10.12.2021

1305
Мобилните телефони вече ще си имат свой музей

07.10.2021

409