Quantcast
Европейската публика гласува за румънския "Колектив" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Европейската публика гласува за румънския "Колектив"

За пръв път филмовата награда на ЕП LUX се връчва с гласовете на зрителите
156
 снимка: Европейски парламент
Александър Нанау с наградата в ЕП в Страсбург.

Разтърсващият румънски документален филм "Колектив" спечели наградата на LUX за 2021 г., съобщиха от Европейския парламент. Наградата в подкрепа на европейското кино се дава от 2007 г. насам, но за пръв път в историята си победителят се избира и с гласовете на публиката от всички страни-членки. Досега за нея гласуваха само евродепутатите. 

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли връчи наградата на режисьора Александър Нанау на церемония в Страсбург с думите: След периода, през който преминахме, расте и става по-силна нуждата на хората да се съберат – не само на места за дискусии и дебати, но и в кинозалите.“

Нанау, който е режисьор и продуцент на спечелилия филм, прие наградата, като отдаде почит на жертвите и семействата, засегнати от разказаната във филма трагедия, както и на независимите журналисти, провели разследвания. “Искаме да се борим с корупцията в Европа и искаме независима преса“, заяви той. "Обществата не се развиват, ако липсва култура, образование и независима преса. Ваш дълг е да подкрепите гражданите, да регламентирате средствата за култура и образование и да защитите журналистиката“, каза Нанау пред евродепутатите.

Крайният победител бе определен на базата на осреднените оценки, дадени от публиката и от депутатите в Европейския парламент, като двете групи имаха равна тежест от 50%. Зрителите във всички страни-членки на евросъюза имат възможност да гледат трите номинирани филма безплатно, като тази година това се случваше основно в интернет. Преди пандемията се правеха безплатни прожекции в кината на отделните страни. .

Документалният филм "Колектив" носи името на нощен клуб в Букурещ, където през 2015 г. пожар взема живота на 27 младежи и води до наранявания на още 180. Екип от журналисти разследва последвалата смърт на 37 души, постъпили в болници с изгаряния, които не са били смятани за критични. Те разкриват корупция и нарушения, причиняващи смърт, и показват смелостта и решимостта на хора, които се борят срещу системата.

„Колектив“ беше номиниран за "Оскар" за най-добър международен филм и за най-добър документален филм за 2021 г. В надпреварата за награда LUX той победи носителя на "Оскар" и още редица престижни награди "Още по едно" (реж. Томас Винтерберг, Дания) и "Тяло Христово" (реж. Ян Комаса, Полша). 

Номинираните, за разлика от победителя, се определят от кинопрофесионалисти от цяла Европа. И тази година до номинациите не стигна български филм. Всъщност това се е случвало само веднъж досега - през 2015 г. "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов бе в тройката финалисти. "Източни пиеси" (2009) и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (2008) бяха в разширената селекция за наградата от 10 филма.

 

Още

Румънски филм зашлевява с диагноза за нас самите
Молдова призна, че говори румънски, а не молдовски

25.12.2020

24127
Гледаме безплатно "Медена земя" и "Господ съществува, името й е Петруния"