Quantcast
„Лоранъ“ споделя вдъхновения от брега и морето | СЕГА
facebook
twitter

Култура

„Лоранъ“ споделя вдъхновения от брега и морето

Селекцията е представена в новото изложбено пространство на галерия „Контраст“
224
Стефан Баджов (1881-1953), "Кей в Кавала", 1941.

След като напусна салона си на ул. „Оборище” №16, известната столична галерия „Лоранъ“ веднага продължи с изложбената си програма в галерия „Контраст” на ул. „Цар Самуил” № 49, както в. „Сега“ вече анонсира. В разгара на лятото екипът събра 24 живописни творби от фонда на „Лоранъ” в нова експозиция – „Брегът и морето ІІ”. Заглавието и подборът са продължение на едноименната изложба от 2018 г., като е обхваната голяма част от постъпилите след нея произведения с морска тематика. Вернисажът за откриването е тази вечер, а творбите ще могат да бъдат разгледани до 15 септември.

Авторите, изкушени от брега и морето, този път са Христо Каварналиев, Александър Мутафов, Карл Йорданов, Стефан Баджов, Никола Танев, Данаил Дечев, Васил Бараков, Иван Табаков, Милен Сакъзов, Георги Баев, Михалис Гарудис, Любо Иванов, Сергей Петров, Николай Ников-Ничето, Тодор Добруджански и др.

Изложбата е богата. Морето като вдъхновение е безкраен природен и емоционален свят. Някои художници показват неговата спокойна красота, други – неговата стихия. Мнозина съумяват да уловят неуловимото, други се докосват до неговата преходност.

Ходовата линия на произведенията в залата е разделена на две. Едната част съдържа класически и по-реалистично предадени творби, а другата – по-модернистични.

Сред първата група привлича голямоформатен пастьозен пейзаж от Созопол на Карл Йорданов от 40-те години, изграден на принципа на акварела, но с маслени бои. Заливът и обектите са фино моделирани, с прозрачна светлосенъчна градация, която напомня акварел. Под тънко положената боя прозира моливната рисунка, която подсеща за подготвителен проект на ренесансов майстор. Изненада, но не и новост, е присъствието на творба на Стефан Баджов от 1941 г. – „Кей в Кавала”. Авторът е един от основоположниците на специалност „Декорация“ в Художествената академия, наравно с Харалампи Тачев, парадоксално известен в началото на ХХ в. като „учителят на Иван Милев”. Заслужава да бъде споменаван, тъй като е малко известен на широката публика. Неговата творба показва пристанище, кей, с наивистично предадени обекти и фигури в композиция, развита в средния план на картината. Тези малки и деформирани изображения и образи, открояват специфичен период в творчеството на автора, разказва галеристът Лаврен Петров. Работата на мариниста Александър Мутафов пък няма определен сюжет, но предава поетично състояние. Спира вниманието с умелото постигане на светлинното движение, когато слънчевите лъчи преминават през облаците и се спускат към пясъчния бряг. Това създава ефект, при който, минавайки през запрашения кристален въздух, светлинната ивица отразява пясъчната тоналност. Атмосферата и плажът поемат от същата цветност и се сливат в хармония.

В по-модернистичната част на залата с автори от втората половина на ХХ век откриваме творба на Михалис Гарудис, която директно внася морската материалност в залата с колажирани части от нея – миди, парчета от лодки, варовикови скални късове. Друго произведение от тази група е експресивен акварел на Сергей Петров: център на композицията е скала, в която се разбиват морските вълни. Скалният къс е предаден от сенчестата му страна, а зад него по вълните минава слънчев проблясък. Провокират отчетливата осезаемост и експресията на живописните мазки, нехарактерни за тази техника.

Има и автори, които присъстват в експозицията с повече от една творба. Някои не са обвързани по смисъл и период, други са от еднакви авторови цикли. От последния тип са работите на Иван Табаков, Христо Каварналиев и Милен Сакъзов, а при Георги Баев, освен останалото, са и едноформатни. 

Всеки от авторите в селекцията е с различна индивидуалност, виждания и стил. В повечето произведения маринистите търсят движението и експресията на морските състояния. Резултат са на дълго изучавани и очаквани впечатления от уловения момент или безкрайните морски промени.

Сякаш няма нищо по-нормално за сезона изложбата да бъде с такава насоченост. В пространството на галерия „Контраст” експозицията „Брегът и морето ІІ” придобива представителност и по-големи възможностите за възприемане. Надяваме се така да бъде и със следващите ни представяния там, казва Лаврен Петров.

Още

Призракът на комунизма още броди...

29.09.2022

620
Васил Василев-Зуека открива изложба в Чикаго

27.09.2022

574
Българка от Украйна нарисува зловещото лице на глада

26.09.2022

823