Quantcast
Министър Минеков награди 63-ма творци по случай 24 май | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Министър Минеков награди 63-ма творци по случай 24 май

Огърлие "Златен век" получиха Виктор Чучков, Величка Велянова, Емил Табаков, проф.Илия Илиев и Кирил Дончев
1 773
 Булфото
Композиторът проф.Виктор Чучков получи огърлие "Златен век"

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков награди 63-ма изтъкнати творци за приноса им в разпространението и съхранението на българската култура по случай 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, предаде БГНЕС.

„Развълнуван съм. Падна ми се временната чест да връча награда на най-достойните. Наградите, които ще получите, отдавна сте ги заслужили. Вие сте част от българската история ", каза в приветствието си министър Минеков и подчерта, че никога не е харесвал случайно попаднали хора във властта. Минеков сподели, че още като ученик е получил първата си награда, а сега влиза в ролята на награждаващ.

С огърлие „Златен век“, грамота за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май високото отличие получиха пианистът, композитор и педагог проф. Виктор Чучков, педагогът и директор на Националния учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура с участието на Република Италия Величка Велянова, световноизвестният ни диригент Емил Табаков, композиторът Кирил Дончев и художникът, архитект, стъклописец, автор на мозайки проф. Илия Илиев.

"Признанието по света е едно, а в родната страна - друго. Музиката не угасва, тя сплотява“, каза след получаването на наградата си Виктор Чучков.

Директорът на НУКК Величка Велянова пък каза, че в нейната работа успехите се съизмеряват с постигнатите върхове от учениците им.

„Богатството на нас учителите са успехите на нашите ученици. Благодаря за това високо признание“, каза тя.

Световноизвестният диригент Емил Табаков каза само „Благодаря“ и коментира, че орекстрантите не обичат диригентите да им говорят, а да го покажат с ръце и затова много не говорел.

Композиторът Кирил Дончев излезе, прие огърлието и с усмивка каза само : „Наздраве!“.

 

Още

Почина скулпторът Величко Минеков

02.08.2022

5195
Нов шеф ще връща славата на "Оскарите"

08.06.2022

129
Езикът никога не губи, ръкописите не горят и буквите не избледняват