facebook
twitter

Култура

Почина бащата на Астерикс и Обеликс

308
 Снимка EPA/BGNES
Албер Удерзо и Обеликс.

Албер Удерзо, човекът рисувал 50 години приключенията на популярните комикс герои Астерикс и Обеликс е починал на 92-годишна възраст. Художникът е издъхнал в съня си, в дома си в Ньой, след сърдечен удар, без връзка с коронавируса”, са съобщили от семейството пред агенция AFP.

Той създава известните герои, чиито приключения най-често са свързани с борбата им срещу Римската империя - с приятеля си Рене Госини през 1959 година. В интервю от 2008 г., французинът, роден в Италия се шегува, че Астерикс е роден „в най-доброто време на деня - време за аперитив!“  Двамата с Госини седели на балкона на апартамента му, опитвайки се да измислят герой за ново детско списание.

„Кратките указания бяха да е персонаж, взет от френската култура“, спомня се Удерзо. „По онова време беше важно да се разграничим от американските супергерои… С Рене се замислихме за различните периоди от френската история. Нуждахме се от нещо оригинално, над което никой друг не е работил. И така стигнахме до галите - еврика!"

Астерикс и Обеликс се появяват за първи път във френско-белгийското списание „Pilote” през 1959 г, през 1961 излиза първата самостоятелна книжка с галските герои, а през 1967 Госини и Удерзо решават да посветят цялото си време на комикса и се отказват от всички останали проекти.

Двамата автори създават ииздават заедно 23 книжки, а след смъртта на Госини през 1977 г., освен че продължава да илюстрира поредицата, Урдерзо поема и текстовата част. През 2009 г.  в специалното издание по повод 50-годишнината на Обеликс художникът рисува за последен път прочутите галски воини.

Комиксът е преведен на десетки езици и по света са продадени 370 милиона копия. Няколко от историите са превърнати в анимационни и игрални филми. През 2011 г. оригинална рисунка на Удерзо от комикса бе продадена на търг за 1.4 млн. евро.  Поредицата продължава да излиза и до днес под нова собственост, и с нови автори.

Още

Цялата вселена на "Марвъл"

15.05.2020

203
Деветото изкуство и рицарите на "Дъга"

07.03.2020

АНТОН СТАЙКОВ

729 4
Артлупа

25.11.2019

59
×