Quantcast
Русия забрани на режисьор да иде в Кан с филма си | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Русия забрани на режисьор да иде в Кан с филма си

Кирил Серебренников е сред претендентите за "Златна палма", но не може да напусне страната
886
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кирил Серебренников снима делото си в съда.

Руският режисьор Кирил Серебренников се състезава за "Златна палма" в Кан със своя филм "Петрови в грипа и около него" (използваме превода от българското издание на книгата - б.р.), но самият той няма да може да присъства на фестивала.

Дни след като лентата му беше селектирана за конкурса, неговият адвокат Дмитрий Харитонов заяви пред АФП, че Серебренников има забрана да напуска страната. Съответно 51-годишният режисьор няма да може пътува за Лазурния бряг идния месец.

През 2020 г. режисьорът бе осъден на 3 години условно за злоупотреба с публични средства. Трябваше да да плати и глоба от над 10 000 долара. Той бе съден за присвояване на около 129 милиона рубли (1.7 млн. евро) държавни субсидии за управлявания от него "Гогол център", сцена за авангардно изкуство в Москва.

Поддръжниците на Серебренников казват, че делото срещу него е политически, защото той заснема смели филми за политика, секс и религия, които не приемат добре от властите и от консервативните кръгове в Русия, защитаващи "традиционните" ценности. Режисьорът открито подкрепя ЛГБТИ движенията и отправя остри критики към православната църква. 

След присъдата в негова подкрепа се обявиха многобройни европейски арт организации, както и "Хюман райтс уоч". Забраната за пътуване е със срока на присъдата - до 2023 година. 

Серебренников бе претендент в основния конкурс на Кан и през 2018-а с предишния си филм "Лято", и тогава също не присъстваше на фестивала. По това време Серебренников бе под домашен арест и дори екипът трябваше да довърши филма без него. Единствената му визита на фестивала е през 2016 г.

"Петрови в грипа и около него" е адаптация по бестселъра на Алексей Салников, издаден през 2018 г. и учудващо пророчески предвид ковид-пандемията, която ни сполетя скоро след това. Книгата може да се намери и на български от изд. "Лист". Освен режисьор Серебренников е автор и на адаптацията на сценария. 

Още

Световният бокс позволи на руснаци и беларуси отново да се състезават

05.10.2022

221
10 причини за провала на руските войски в Украйна
Украйна настъпва бързо на два фронта

04.10.2022

Обновена

12131