Quantcast
Стрийминг войните ще струват $ 115 милиарда | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Стрийминг войните ще струват $ 115 милиарда

Американските медийни компании вдигат радикално инвестициите в нови филми и програми
333

Осемте най-големи медийни компании в САЩ планират да похарчат поне 115 милиарда долара през следващата година за нови филми и телевизионни предавания. Така те се стремят да укрепят позициите си на пазара на онлайн кино, който остава нерентабилен за повечето от тях.

Ако в оценката, направена от Financial Times въз основа на доклади на компаниите и мнения на анализатори, се включат и разходите за излъчване на спортни събития, размерът на инвестициите ще нарасне до около 140 милиарда долара.

Гигантската инвестиция е планирана въпреки опасенията, че привличането на нови зрители през 2022 г. ще бъде по-трудно след бума в сектора, предизвикан от пандемията през 2020-2021 г.  Но алтернативата изглежда още по-зле — някои стрийминг платформи да останат без зрители. "Няма връщане назад - казва медийният анализатор Майкъл Нейтансън от Moffett Nathanson. - Единственият начин да се конкурирате, е да харчите все повече и повече пари за първокласно съдържание."

Инвестицията на Walt Disney в стрийминг съдържание може да нарасне с 35-40% през 2022 г., според Morgan Stanley. Разходите на компанията за нова продукция — филми и телевизионни програми, се очаква да достигнат 23 милиарда долара, а заедно със спортните права — 33 млрд. долара. Това е с 32% повече от съвкупните разходи за съдържание, отколкото  през 2021 г. и с 65% повече – отколкото през 2020 г.

Предстоящите програми на Disney за 2022 г. включват римейк на "Пинокио" ​​с Том Ханкс, нов филм, базиран на франчайза "Колите", и Оби-Уан Кеноби с Юън Макгрегър.  Милиарди долари също ще бъдат изразходвани за съдържание от Netflix, ViacomCBS, Fox, Apple, Comcast, WarnerMedia и Amazon. Преди дни "Дисни" предизвика силно негативни реакции с решението си да пусне пореден филм на своето водещо анимационно студио "Пиксар" - предстоящия Turning Red, единствено на стрийминг в Disney+, без разпространение по кината в Северна Америка. Това несъмнено означава, че конгломератът хвърля най-добрите си патрони в борбата за онлайн аудитория и печалби. 

 "Голямата новина за 2022 г. е колко пари са отделили платформите за съдържание. Сумите са просто невероятни", твърди адвокатът Джон Слос, който ръководи и агенцията за набиране на персонал Cinetic Media.

През последните няколко тримесечия ръстът на аудиторията за Netflix и Disney+ се забави. Ръководителите на Netflix приписват това на закъсненията в производството, свързани с ограничителните мерки предизвикани от коронавируса. Този проблем е често срещан в цялата индустрия. Но фактът, че дори лидер в индустрията трябва да инвестира огромни суми пари, за да пусне нови предавания и да бъде в крак с конкуренцията, кара някои анализатори да се чудят дали онлайн киносалоните трябва да се считат за добър бизнес.

Netflix ще похарчи над $17 млрд. за съдържание през следващата година;  това е с 25% повече, отколкото през 2021 г. и с 57% повече, отколкото през 2020 г. За по-традиционните медийни компании преминаването от телевизионна и филмова продукция към онлайн кино е "значително разводняване на маржовете на печалба", отбелязват анализаторите в скорошен доклад Morgan Stanley.

"Пазарът е все по-загрижен, че в края на тази дъга може да няма сандък със злато", пишат те.

Още

Стрийминг сериалите са "катедралите на XXI век"

25.11.2022

225
Едрите зърнопроизводители взеха държавата за заложник

27.09.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

15139
Фалшивото сирене е сред най-поскъпналите стоки

27.08.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

16297