Quantcast
Създателят на „Игра на тронове” обещава нов край | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Създателят на „Игра на тронове” обещава нов край

Последните 2 книги щели да пренесат историята в различна посока от тв сериала, ако Мартин успее да ги напише
4 704
 HBO

Финалът на „Игра на тронове“ заседна като рибена кост в гърлото на много фенове на сериала, които не харесват нито края, нито последните няколко епизода, които водят до него. Дали това беше промяната на любимата им Денерис, триувфът на Бран, жалката кончина на Белите бродници ... наистина имаше по нещо, което подразни и разочарова всички в една или друга степен. Точно толкова недоволен, колкото феновете, остана и създателят на Вестерос, Джордж Р. Р. Мартин, чиито романи в крайна сметка бяха изпреварени от телевизионния сериал до степен, че Мартин все още е на две книги от края на историята. В ново интервю за чикагска радиостанция авторът даде на феновете надежда, че ако успее да стигне до края - той ще бъде доста различен от този на сериала.

„Поглеждайки назад, бих искал аз да напред с книгите“, каза Джордж Р. Р. Мартин. „Най-големият ми проблем беше, че когато започнаха телевизионната поредица, аз вече имах отпечатани четири книги, а петата излезе точно в началото на сериала през 2011 г. Имах предимство от пет книги, а това са гигантски книги, както знаете; никога не съм мислил, че ще ме настигнат, но те го направиха — и даже ме задминаха. Това направи всичко малко странно, защото сега сериалът беше пред мен и вървеше в малко по-различни посоки. Така че все още работя по книгата, но ще видите моя край, когато излезе."

Макар че това са утешителни думи за онези, които все още искат презаснемане на сезон 8, за да се поправят грешките на финала, трябва да си спомним как се стигна до тази ситуация. Когато „Игра на тронове“ излъчи първия си епизод през 2011 г., Мартин пусна „Танц с дракони“ — петата книга от поредицата.  Преди това той беше издал първата „Игра на тронове“ през 1996 г., последвана от „Сблъсък на крале“ през 1998 г., „Вихър от мечове“ през 2000 г. и „Пир за врани“ през 2005 г. С размера на  книгите се увеличават - „Танц с дракони“ излезе на малко над 1000 страници, а за последните две книги се казва, че ще са по 3000 страници — и времето, което Мартин отделя, за да напише всяка от тях, става все по-дълго.

Изминаха 10 години от излизането на последната книга, които е почти двойно по-дълго от разликата между нея  и предишната книга, а това доведе до много притеснения, че Мартин всъщност изобщо няма да успее да завърши сагата.

С „Ветровете на зимата“ и „Мечта за пролет“, обещаващи много повече на недоволните от сериала фенове, е добре, че месеци и потенциално години от излизането им, ще се появи първият нов сериал на HBO с предистории на „Игра на тронове“, „Домът на Дракона“, е готов да дебютира през следващата година и да запълни празнината в живота на феновете. Може да не помогне за облекчаване на болката на онези, които очакват новия финал на книгите, но поне ще донесе известно успокоение, докато все още се надяваме, че Джордж Мартин се доближава до завършването на последните два тома.

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

3919
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1799
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

3831