Медия без
политическа реклама

От 2024 г. V-ти блок на АЕЦ ще работи с неруско ядрено гориво

Ядрената централа подписа 10-годишен договор с "Уестингхаус"

22 Дек. 2022

АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик Швеция" подписаха днес договор за доставката на ядрено гориво за срок от 10 години, предаде БГНЕС. Суровината ще е на цената на използваното в момента руско гориво, което означава, че ядрената централа ще запази в голяма степен себестойността на производството си.

Управляващият директор на "Уестингхаус Електрик Швеция" Азиз Даг окачестви подписването като исторически момент и началото на дългогодишно партньорство: "Това е краят на един много дълъг процес и с това подписване ние слагаме началото на едно дългогодишно партньорство, което ще продължи занапред. Ние целим защита и сигурност на ядрената ви централа, за тази цел можем да се похвалим с над 40-годишен опит и с компетентност".

От своя страна министърът на енергетиката Росен Христов определи подписването като значителна крачка към диверсификацията на доставките на ядрено гориво, както в изпълнение на европейската стратегия, така и в изпълнение на решение на НС от ноември тази година.

"В момента имаме едно партньорство, една сделка, която е изключително добра и изгодна за нашата страна. Благодарение на преговорите икономическите условия бяха подобрени, цената от юли месец е намалена – говорим за двуцифрени проценти намаляване на цената. Ние напълно изпълняваме ангажимента за диверсификация и то в пълни плюсове за нас. Успяхме да разрешим всички технически препятствия и да осигурим абсолютна сигурност на изпълнението на атомната централа чрез това гориво", каза министър Христов. Той подчерта, че така се гарантира сигурност и непрекъсната работа на АЕЦ "Козлодуй", защото в момента всякакви доставки от Русия са невъзможни, включително и на ядрено гориво.

Енергийният министър обяви, че в средата на 2024 г. се очаква да получим пълния лиценз, когато ще започнат и доставките на ядреното гориво за пети блок на АЕЦ "Козлодуй". 10-годишният договор с "Уестингхаус" обаче не включва извозването на ядреното гориво. 

"То и сега се извършва от трета страна – руска компания. За съжаление, компанията "Маяк" е неспособна вече да си изпълнява договора, тъй като с решение на руската администрация лицензът им беше отнет. Засега това гориво се складира на площадката на АЕЦ "Козлодуй", посочи енергийният министър. Той уточни, че в Европа има една единствена компания, която предоставя такива услуги, в момента правителството е в процес на разговори с нея. "За момента нямаме критични точки, имаме необходимата инфраструктура", увери министърът.

Христов посочи още, че безплатно ще бъде внедряването на системата за вътрешно-реакторен контрол на "Уестингхаус", което ще доведе до милиони спестявания на страната ни. Тази система ще бъде внедрена още от следващата година, за да може без проблеми да получаваме гориво през 2024 г.

Енергийният министър обясни, че подобен ангажимент страната ни ще подпише и с компанията "Фраматом" за шести блок на АЕЦ "Козлодуй", с което напълно ще приключи процедурата по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Така ще имаме ядрено гориво от два независими неруски източника.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата